balon 5 343 Opublikowano 2 lipca 2014 Opublikowano 2 lipca 2014 Boryz a w jakiej odległości masz ten projektor od ekranu no i dobrze mi się wydaje, że trzeba dokupić specjalny ekran tak ? Jak tak to jaki masz ? Co do grafiki w gierkach to nie są np wyblakłe kolory względem TV ? Cytuj
BogeRYL 0 Opublikowano 2 lipca 2014 Opublikowano 2 lipca 2014 Jednak słabo mi to imponuje, pozostaje przy moim sony 50W829, Dzieki za informacje panowie! Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 2 lipca 2014 Opublikowano 2 lipca 2014 @Grabi Prosze bardzo, na pewno bedziesz zadowolony jak zobaczysz na wlasne oczy @Balon Projektor mam w odlegosci niecalych 4,5m od sciany. Jesli chodzi o to na co rzucam ekran to mam pomalowana sciane, planowalem kupic specjalna farbe pod projektory ale ceny rzedu ponad 4 stow skutecznie ostudzily moje zamiary. Troche poczytalem i kupilem zwykla matowa farba, istotne jest by nie byla snieznobiala. Wyszedlem z zalozenia ze jak bedzie (pipi)nia to i tak bede musial kupic ta droga farbe, a moze sie okazac ze efekt bedzie na tyle dobry ze oszczedze kilka stowek. Troche poszukalem i kupilem farbe o kolorze plotna malarskiego, dalem 50 zl za 2,5l, rzucilem 3 warstwy na sciane i w miksie z moja sciana o mocno chropowatej fakturze dalo swietny efekt. Co do kolorow to nie ma z tym problemow, na zdjeciach co wyslalem wyglada to gorzej niz w rzeczywistosci, czasem jedynie idzie sie doczepic do czarnego ale to juz wina zaciemnienia pomieszczenia im pozniej tym efekt bardziej zadowolajacy. @BogeRYL Widze ze szybko zmieniles zdanie... No coz, Twoja strata Z mojej strony na pewno kolejnym zakupem bedzie kolejny projektor jak ten sie skonczy, moze juz standardem bedzie 4k Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 balon, jest na odwrót - to LCD TV mają zbyt cukierkowy obraz względem naturalnego. Ten konkretny model Optomy ma trochę węższe koło kolorów, ale za to ma niski inputlag. Warto zainwestować w ekran, jak juz kupujcie projektor za te 3k to nawet zwykły ekran mat white od Aversa bedzie lepszy niz nic a cena to pare stówek dodatkowo. 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 Co polecacie obecnie do 3 tys ? Problem w tym, że moje "centrum dowodzenia" jest w salonie i nie wiem jak ogarnę podłączenie wszystkiego + ten ekran na ścianie... Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 No łatwo nie będzie. Jakie masz tam odległości czyli Ty vs ekran i jak duży obraz chcesz/możesz uzyskać? Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 No ogólnie salon mam dość duży ale stanowisko TV mam w połowie czyli ok 3 m od TV, z takiej odległości chyba kolosa nie osiągnę ? A ty Waldek nie masz czasami też projektora w salonie ? Chciałbym tak ze 100 cali. Cytuj
BogeRYL 0 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 Witajcie! Pozwólcie, że powrócę do tematu. Chcąc wydać na projektor 3tysiące, oczekując jedynie niski input lag oraz możliwość grania w dzień(żaluzje na oknach) PS4. Chciałbym rzucić na ścianę 60-max70cali, czy taki obraz staje się bardziej ostry, nabiera więcej kolorów itd? może głupie pytanie ale czy wogóle jest taka możliwość ? Ściana nie jest biała więc, co powinienem kupić aby zrzucić taki ekran? oraz jaki jest koszt takich akcesori ? Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 Ja ta swoja Optome o ktorej tutaj pisze kupowalem dokladnie za 2920 w Alsenie. @Balon Przy tym projektorze z odleglosci musisz liczyc 90-100 cali ze uda Ci sie max osiagnac. Ja mam niecale 4,5 cala i te 120 cali co mam to jest max @Bogeryl No na logike obraz staje sie ostrzejszy 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 Jak byście teraz kupowali projektor pod filmy bd i next geny to co byście wzięli? Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 3 lipca 2014 Opublikowano 3 lipca 2014 Teraz pewnie nic innego, mam nadzieje ze standardem stanie sie 4k jak bede sie za kolejny bral, bo tutaj na 120 calach juz widac ze full hd to tylko 1080p Cytuj
Spaulding 61 Opublikowano 14 maja 2015 Opublikowano 14 maja 2015 Optoma HD141X - nada się do grania/oglądania filmów ? Co możecie polecić w podobnej cenie i na co szczególnie zwrócić uwagę przy kupnie rzutnika ? Cytuj
Krizz 541 Opublikowano 14 maja 2015 Opublikowano 14 maja 2015 (edytowane) Optoma HD141X - nada się do grania/oglądania filmów ? Co możecie polecić w podobnej cenie i na co szczególnie zwrócić uwagę przy kupnie rzutnika ? Jak wskazuje sama kategoria jest to projektor multimedialny a nie typowy do kina domowego. Color wheel speed 2x - czyli dosyć wolne i będzie tutaj widoczny efekt tęczy - uwierz mi jedyny projektor dlp(ze sredniej półki) który miałem po jednym filmie powędrował do żyda. Obie główne technologie wyświetlania (DLP , 3LCD) mają swoje plusy i minusy, w 3LCD oprócz lampy wypalają się panele i czerń jest troche gorsza niż dlp, natomiast DLP ma problem z efektem tęczy jak koło barw jest wolne i projektory dlp z niższej półki mają problem z chipami DMD w których już po kilkudziesięciu godzinach pracy mogą pojawiać się bad piksele. Do grania polecałbym ci poszukać używanego projektora z wyższej półki Cena 2k to minumum aby kupić używaną sztukę lub dozbierać co najmniej 3000 do nowej. Jeśli chcesz szukać używanego to na niemieckim ebayu można znaleźć czasem używane egzemplarze w z małą ilością wyświeconych godzin i jak masz kogoś kto ci prześle go do Polski możesz trafić na dobrą okazję. rok temu kupiłem Sanyo PLV Z2000 za 190euro a miesiąc temu Sony HW15 SXRD za 800 czyli o wiele taniej niż gdziekolwiek w PL. Na allegro ceny używek są chore, mają wyświeconą dużą ilość godzin i do tego dochodzi fakt że o wiele łatwiej się natkąć na jakiś wałek. Ale szukać możesz zawsze jest szansa na to jakiś dobry deal. Na co zwrócic uwagę ? Na technologię wyświetlania, głośność,jasność oraz na cenę lampy , niektóre projektory wydają się tanie a lampa może być trzy razy droższa. Na projectorcentral.com znajdziesz parametry i recenzje większości projektorów. Edytowane 14 maja 2015 przez Krizz 1 1 Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 17 maja 2015 Opublikowano 17 maja 2015 Ale w takim razie czemu tam jest kategoria projektory multimedialne >> do kina domowego?? Juz nie powiem o tym ze mam model nizszy tj. 131Xe, nabite na nim 1100 godzin, jestem mega zadowolony i na pewno po jednym filmie nie wyladowal u mnie w koszu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi