kasuro 34 Opublikowano 7 września 2013 Opublikowano 7 września 2013 Posiadam dysk przenośny który jest podpięty pod laptopa przez jakieś 8-10 godzin, czy tak długi czas jego " działania" jest dla niego niekorzystny, czy lepiej wyłączać go za każdym razem z wtyczki gdy przeniosę plik, co wydaję mi się bardziej szkodliwe dla niego. Dysk jaki posiadam to http://allegro.pl/2tb-dysk-seagate-expansion-3-5-usb-3-0-stbv2000200-i3502439627.html Cytuj
Pikol 336 Opublikowano 8 września 2013 Opublikowano 8 września 2013 Ja osobiście swój odłączam jak tylko skoncze z nim działać. tak samo w kompie mam ustawione, że wszystkie dyski sie wyłączają po ok 30 minutach bezczynności. zapobiega to ich grzaniu sie jak i zużywaniu, więc imo tak lepiej. Ale może ktoś sprostuje. Cytuj
canuks 63 Opublikowano 14 września 2013 Opublikowano 14 września 2013 Bzdurą jest ciągłe odłączanie i podłączanie zewnętrznego HDD ,Zewnętrzne HDD niczym się nie różni od tego z desktopów/laptopów jeśli jest dobrego producenta i w dobrej obudowie to nic mu się nie stanie . Groźne dla dysku zewnętrznego jest jego transportowanie zmiejsca na miejsce wszelkie wstrząsy uderzenia itp sprawy mogą HDD uszkodzić ,ale od tego jest dobra obudowa aby tłumiła te wstrząsy uderzenia . I bzdurą jest twierdzenie ze odłaczanie dysku po skonczonej pracy i podłączanie go ponownie jak jest potrzebny wydłuży jego żywot itp itd . Z doświadczenia własnego a mam 2 zewnętrzne HDD w tym jeden 7 letni 20GB seagate który jest podpięty 8-12 h dziennie do PCta i nigdy się nie przegrzał ,servisu nie widział . a dałem za niego swego czasu małą fortunę . Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 17 listopada 2013 Autor Opublikowano 17 listopada 2013 Dzięki za pomoc. Zamykamy Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 24 listopada 2013 Opublikowano 24 listopada 2013 Ja od 3 lat mam dysk WD podpiety zawsze. Pierwsze słyszę o tym ze ktoś chce go odpinac od kompa dysk kilka razy zaliczył glebę i działa bez zarzutu. Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 2 grudnia 2014 Opublikowano 2 grudnia 2014 który z tych dwóch ? http://www.amazon.co.uk/Seagate-STBV2000200-Expansion-desktop-external/dp/B0084LZI5Y/ref=sr_1_2?s=computers&ie=UTF8&qid=1417539671&sr=1-2&keywords=usb+hard+drive http://www.amazon.co.uk/Elements-Desktop-Drive-Plug--Storage/dp/B00HOC75SC/ref=sr_1_27?s=computers&ie=UTF8&qid=1417539710&sr=1-27&keywords=usb+hard+drive od kilku lat mam dysk WD z którego jestem bardzo zadowolony. Wcześniejsze dwa które posiadałem ( samsung i philips) dość szybko wyzionęły ducha. Dysk będzie na stałe podpięty do TV i służył jako nośnik serialowo filomwo 1080p 3D " VOD" Bardziej skłaniam się ku Seagate, bo jest mniejszy i ładnie będzie sobie leżał na stoliku jest też trochę tańszy . Ale nigdy nie miałem styczności z tą firmą i nie wiem jak wypada w starciu z WD jeśli chodzi o awaryjność . Cytuj
kultywator 2 083 Opublikowano 3 grudnia 2014 Opublikowano 3 grudnia 2014 Nie wiem jak teraz, ale kiedyś obie firmy należały do czołówki producentów dysków. Dizajnersko Seagate bardziej mi się podoba, choć sam miecha temu kupiłem WD 1TB. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi