Skocz do zawartości

Dysk przenośny- pytanie.

Featured Replies

Opublikowano

Posiadam dysk przenośny który jest podpięty pod laptopa przez jakieś 8-10 godzin, czy tak długi czas jego " działania" jest dla niego niekorzystny, czy lepiej wyłączać go za każdym razem z wtyczki gdy przeniosę plik, co wydaję mi się bardziej szkodliwe dla niego.

Dysk jaki posiadam to http://allegro.pl/2tb-dysk-seagate-expansion-3-5-usb-3-0-stbv2000200-i3502439627.html

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 19,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja osobiście swój odłączam jak tylko skoncze z nim działać. tak samo w kompie mam ustawione, że wszystkie dyski sie wyłączają po ok 30 minutach bezczynności. zapobiega to ich grzaniu sie jak i zużywaniu, więc imo tak lepiej.

Ale może ktoś sprostuje.

Opublikowano

Bzdurą jest ciągłe odłączanie i podłączanie  zewnętrznego HDD  ,Zewnętrzne  HDD  niczym się nie różni od tego z desktopów/laptopów    jeśli jest dobrego producenta  i w dobrej obudowie    to nic mu się nie stanie .

Groźne  dla  dysku zewnętrznego jest   jego transportowanie   zmiejsca na miejsce   wszelkie wstrząsy  uderzenia  itp  sprawy mogą HDD uszkodzić ,ale od tego jest dobra obudowa aby tłumiła  te  wstrząsy uderzenia .

I bzdurą jest twierdzenie ze  odłaczanie dysku po skonczonej pracy i podłączanie  go ponownie jak jest potrzebny  wydłuży jego żywot  itp itd :D .

Z doświadczenia    własnego   a mam  2 zewnętrzne  HDD  w tym jeden  7 letni  20GB seagate   który jest podpięty 8-12 h dziennie  do PCta  i  nigdy się nie przegrzał    ,servisu nie widział . a dałem za niego swego czasu małą  fortunę .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja od 3 lat mam dysk WD podpiety zawsze. Pierwsze słyszę o tym ze ktoś chce go odpinac od kompa :P dysk kilka razy zaliczył glebę i działa bez zarzutu.

• 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

który z tych dwóch ? 

http://www.amazon.co.uk/Seagate-STBV2000200-Expansion-desktop-external/dp/B0084LZI5Y/ref=sr_1_2?s=computers&ie=UTF8&qid=1417539671&sr=1-2&keywords=usb+hard+drive

http://www.amazon.co.uk/Elements-Desktop-Drive-Plug--Storage/dp/B00HOC75SC/ref=sr_1_27?s=computers&ie=UTF8&qid=1417539710&sr=1-27&keywords=usb+hard+drive

od kilku lat mam dysk WD z którego jestem bardzo zadowolony. Wcześniejsze dwa które posiadałem ( samsung i philips) dość szybko wyzionęły ducha.  Dysk będzie na stałe podpięty do TV i służył jako nośnik serialowo filomwo 1080p 3D  " VOD"  :D 

Bardziej skłaniam się ku Seagate, bo jest mniejszy i ładnie będzie sobie leżał na stoliku  jest też trochę tańszy . Ale nigdy nie miałem styczności z tą firmą i nie wiem jak wypada w starciu z WD jeśli chodzi o awaryjność . 

Opublikowano

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś obie firmy należały do czołówki producentów dysków. Dizajnersko Seagate bardziej mi się podoba, choć sam miecha temu kupiłem WD 1TB.