Gwiazdka86 5 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Witam wiecie może jakim programem moge zmienic jezyk w grze na Polski , tzn chcę zrobić własnoręczne tłumaczenie i za cholere nie wiem czym to sie robi, szukałem w googlach ale nic nie znazłem Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 szukałeś w Google, ale nie natrafiles na www.grajpopolsku.pl? ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Hmmm, 7 lat temu się tym bawiłem i spolszczyłem 2,3 gierki na GBA, z resztą nawet w którymś PE był artykuł o spolszczaczach na rodzimej scenie (opisali mnie jako 11-sto latka, a miałem 18, za numer później dostałem we wstępniaku do kącika przeprosiny ) więc możesz tam sięgnąć po info, a co do samej roboty to musisz ogarnąć 3,4 narzędzia, mieć troche wolnego czasu i zapału do roboty - ot co. Cała zabawa z tłumaczeniem trudna nie jest, wystarczy ogarnąć o co chodzi i można się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Berion 207 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Ależ jest trudna, choć dużo zależy od gry. Jeśli chce się zrobić porządne tłumaczenie to trzeba rozgryźć formaty graficzne, tekstowe, system pointerów i zastosowanych munge'ów (nie zawsze stosowane są natywne), a do tego znać język polski i język z którego się tłumaczy. Jeśli chce się to zrobić "na odwal się" to efektów lepiej nie publikować w sieci (takich "tumaczeń" jest 90%). Generalnie trzeba być polonistą, grafikiem, scenowcem, programistą i kryptologiem w jednym. Nie ma recepty "jak zrobić spolszczenie" bo na dobrą sprawę każda gra jest inna. Można to przyrównać do sytuacji, w której obca cywilizacja próbuje odczytać zapisane informacje przez naszą. ;p Nad Okami, we trzech pracowaliśmy blisko rok. Nad FF12, ffgriever pracował ponad dwa lata. Także weź pod uwagę ile czasu to potrafi zająć. Edytowane 20 Września 2013 przez Berion 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Stoki Chan 1 Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 z chęcią bym zrobił spolszczenie do front mission 3 . Taka genialna gra a nikomu nie chce się zrobić PL wersji Cytuj Odnośnik do komentarza
kasuro 34 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Może zapoda ktoś stronkę z spolszczonymi obrazami ? Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie ma takiej, no chyba że jakieś forum warezowe, chomik, czy emu-info. Ale lepiej pobrać łatkę polonizującą z www.grajpopolsku.pl, a następnie wladciwe ISO z torrentów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Berion 207 Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 z chęcią bym zrobił spolszczenie do front mission 3 . Taka genialna gra a nikomu nie chce się zrobić PL wersji Jak sięgam pamięcią to jedna z trudniejszych gier do hackowania. @Grzybiarz Nie! Sczytać ze swojej oryginalnej gry. Na stronach krzak nie masz pewności, że to dobry dump, a o ReDump czy GoodPSX to przeciętny Kowalski nie słyszał i zrobi najpewniej patch na jakąś zepsutą wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Ja spolszczyłem medievil , było już wszystko zlokalizowane co było w grze jako tekst. Została zabawa z bitmapami ale format kompa zjadł wszystko Polecam na początek właśnie platformery. rpg jak fm to już wyższa szkoła jazdy Edytowane 29 Października 2013 przez kanabis Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi