philipo 149 Opublikowano 29 września 2016 Opublikowano 29 września 2016 (edytowane) Tu znajdziesz wszystkie numery: http://ka-plus.pl/pl/strona-glowna/ Nie jestem związany z Redakcją więc propsy nie dla mnie ;-) Edytowane 29 września 2016 przez philipo 1 Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 29 września 2016 Opublikowano 29 września 2016 Chyba maja wirusa na stronie bo mam milion przekierowań aż w końcu czytam, ze wygrałem iPhone. Na stronie pixela również są informacje o tych numerach. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 30 września 2016 Opublikowano 30 września 2016 (edytowane) RETRO - nowe informacje!Magazyn RETRO ma dokładnie 100 stron objętości.I – pomijając strony „okładkowe” - zero reklam (*). A że na stronę wchodzi ok. 4-6 kilobajtów tekstu (specjalnie dobrany i nie za duży font), więc będzie co poczytać. Pooglądać też.Lania wody nie przewidziano.A oto jak wygląda przykładowa rozkładówka pisma. (Oczywiście to tylko fragment dużo większego tekstu).Są też, oczywiście, i strony złożone z większą fantazją, ale te pokażę wam "następną razą" .Chcieliśmy jednak uzyskać layout łączący klimaty retro z czytelnością i przejrzystością stron.(*) świadome zagranie wydawcy. Nie obiecuję, że tak będzie zawsze.TEXT SMUGGLERA.A TU LINK http://www.cdaction.pl/news-46835/retro--nowe-pismo-o-grach.html Edytowane 30 września 2016 przez grzybiarz 1 Cytuj
MichAelis 5 616 Opublikowano 30 września 2016 Opublikowano 30 września 2016 Fajnie, ze recenzje beda Cytuj
Gość Opublikowano 30 września 2016 Opublikowano 30 września 2016 Wygląd pisma też mocno zalatuje latami 90, chociaż nie wiem czy to aż tak specjalnie. W każdym bądź razie wiadomo, że trzeba sprawdzić. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 2 października 2016 Opublikowano 2 października 2016 W drugiej połowie października. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 3 października 2016 Opublikowano 3 października 2016 RETRO- ekipa To, że pismo jest tworzone (głównie) przez ekipę z CD-Action to chyba nie jest dla was już wielką niespodzianką. (Redaktorem prowadzącym jest – ehm – niejaki Smuggler). Ale mamy też zewnętrznych autorów tekstów publicystycznych, wśród których jest m.in. Marcin Kosman, autor książki „Nie tylko Wiedźmin. Historia polskich gier komputerowych”, a także dziennikarz growy.. W tym numerze opisze wam skomplikowany poród komputerowego Geralta, któy to rodził się lat omalże 10 i to aż 3 razy. Do tego w roli felietonisty pojawi się Aleksy „Alex” Uchański, jedna z branżowych legend prasy growej. Lecz to nie koniec niespodzianek. Jutro dowiecie się kto jeszcze maczał pióro w RETRO. I to będzie dla wielu bardzo przyjemna niespodzianka. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 3 października 2016 Opublikowano 3 października 2016 Moze kupie jeden numer z ciekawosci, ale Pixel zaspokaja moje potrzeby odnosnie retro. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 4 października 2016 Opublikowano 4 października 2016 Szmugler i Wiedzmin - co za zaskoczenie. I niech zgadne, napisza o tym projekcje Chmielarza jeszcze w Metropolis z chyba 97 roku? Co za zaskoczenie. Kupie pierwszy numer ale jak mam czytac o "retro" z lat 2000 to wole wyciagnac stare numery cda z piwnicy albo otworzyc pdfy starych rocznikow ktore dodawali na plyte. RETRO- ekipa To, że pismo jest tworzone (głównie) przez ekipę z CD-Action to chyba nie jest dla was już wielką niespodzianką. (Redaktorem prowadzącym jest – ehm – niejaki Smuggler). Co za zaskoczenie. Cytuj
MichAelis 5 616 Opublikowano 7 października 2016 Opublikowano 7 października 2016 https://polakpotrafi.pl/projekt/kompendium-neoretro?utm_source=index no wsparłem, bo czemu nie? Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 8 października 2016 Opublikowano 8 października 2016 39zl - "kompendium taniej niz w pozniejszej sprzedazy". To ile to bedzie kosztowac jak wyjdzie? 50-60zl? Nie wespre ale pewnie kupie. Cytuj
ornit 2 953 Opublikowano 8 października 2016 Opublikowano 8 października 2016 Dla samego Alexa nie kupię ale poczytam w Empiku. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 8 października 2016 Opublikowano 8 października 2016 Moja opinia z innego forum: Dla mnie to trochę o niczym. IMO kompendium to nie rozkminianie Wiedźmina 3 czy Uncharted 4. Kompendium, szczególnie pierwsze po wielu latach, powinno zawierać wiedzę przekrojową - jakąś historię gier w ogóle, powiedzmy rozwój jakiejś serii (powiedzmy ten Wiedźmin czy Forza albo choćby Fifa), typu gier, np. Fps, no ewentualnie jakichś trendów w tej, poprzedniej generacji. A nie opis jakiegoś triku graficznego w U4 czy opis mitów słowiańskich. Spoko, że macie taką analizę, ale to będzie nudne. W dodatku cena w rzutce 39 zł za zwykłą wersję jakoś nie jest zachęcająca. IMO to zwykła cena za książkę. Tyle, albo mniej dałem za knigę Kosa o polskich grach, a dla chętnych do wsparcia to żadna zachęta. Zastanawiałem się czy wesprzeć (nie czytałem wersji demo, ale cały opis już tak) i jakoś nie jestem przekonany. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 8 października 2016 Opublikowano 8 października 2016 Mi już moda na retro zbrzydła. Nie chcę czytać o retro, bo ja to wszystko już wiem:) A poza tym, znowu zbiórka - widzisz $$$ w w tej modzie na retro? To zainwestuj SWOJĄ kasę, a a nie żul od starych graczy. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 8 października 2016 Opublikowano 8 października 2016 Mi marka Neo nie robi. Do tego Mielu dziala odstreczajaco. Pamietam kompedia ze starych lat i byly to po prostu zbiory poradnikow/felietonow/tipsow, ktorych nie dalo sie znalesc w necie bo net nie istnial. A o retro to ja sie jeszcze naczytam bo wyjdzie przeciez Retro i mi przeredaguje informacje, ktore moge znalesc w necie. Bo net juz istnieje. Cytuj
marcinwks 1 002 Opublikowano 10 października 2016 Opublikowano 10 października 2016 39zl - "kompendium taniej niz w pozniejszej sprzedazy". To ile to bedzie kosztowac jak wyjdzie? 50-60zl? Nie wespre ale pewnie kupie. Patrząc ile zebrali, to raczej nie kupisz. Chyba że wydadzą, pomimo fiaska zbiórki. Cytuj
[InSaNe] 2 478 Opublikowano 10 października 2016 Opublikowano 10 października 2016 Jak swoją gębą firmuje to najgorszy redaktor Neo-Plusa w historii, to nie ma się co dziwić, że tej kasy nie zbierze :potter: Nie mówiąc o tym, że ludzie po cyrku ze zbiórką na SS już nie są tacy chętni, by szastać kasą. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 10 października 2016 Opublikowano 10 października 2016 A jak to wygląda w przypadku nieudanej zbiórki i niewydania książki? Wpłacający mają zwrot kasy? Swoją drogą, Smuggler napisał: "RETRO news! Oficjalną datę premiery RETRO i jego cenę ogłosimy 13.10. Stay tuned!" Wcześniej była ankieta, ile może kosztować pisemko stustronicowe, bez reklam: 13 zeta, 10, czy mniej. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 10 października 2016 Opublikowano 10 października 2016 I jaka opcja wygrala? Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 10 października 2016 Opublikowano 10 października 2016 Ankieta, gdzie ludzie w komentarzach mieli uzasadnić, dlaczego akurat ta kwota. No i nie wiem, co wygrąło, bo nie liczyłem głosów. 13-ego napiszą. Ale skoro 13-ego to pewnie 13 zeta. Chociaż mogę się mylić, przez to podkreślenie "pismo bez reklam". Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 12 października 2016 Opublikowano 12 października 2016 (edytowane) A jak to wygląda w przypadku nieudanej zbiórki i niewydania książki? Wpłacający mają zwrot kasy? Kase sciąga ci dopiero po zakończeniu zbiórki i zebraniu wymaganego progu jeśli się nie uda to nikt nie dostaje nawet grosza. Edytowane 12 października 2016 przez _Be_ Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 13 października 2016 Opublikowano 13 października 2016 (edytowane) Retro - wszystko już wiadomo! Z wielką satysfakcją informuję, że pierwszy numer Retro trafi do kiosków 18.10. Dokładnie w dzień premiery CDA. Przypadek? Nie sądzę. Strzał w kolano? Ani trochę! Po prostu dostaniecie megapakiet, w skład którego wejdzie CDA 12/2016 z DVD i 3 pełnymi wersjami gier oraz pierwszy numer RETRO. A wszystko razem kosztuje.. 16.99 zł. Krótko mówiąc – za 100 stron Retro zapłacicie cały 1 zł. Jak wam się podoba taka cena i taki zestaw? A oto zawartość pisma Magazyn Retro to 100 stron, z czego aż 96 zapełniamy tekstami (te brakujące 4 strony to po prostu okładki). Teksty zaś podzieliliśmy na: ###TEMAT NUMERU Czas Zamieci (Blizzard – droga na szczyt) *Początki ;*Warcraft I & II; * Diablo; *StarCraft; *Diablo II + LOD; *Warcraft III; *World of Warcraft; *Warcraft Adventures: LotC ###REPLAY – czyli ponownie gramy w: Blade Runner Duke Nukem 3D American McGee’s Alice The Settlers, The Settlers II Mortal Kombat x 5 Dungeon Keeper Baldur’s Gate Pokémon Trading Card Game Gothic Jagged Alliance 2 Tony Hawk’s Pro Skater (seria) Star Wars: TIE Fighter Final Fantasy I-VI Silent Hill 2 Wings! ####PUB(licystyka) Bajtek - jedyny taki - obszerna historia Bajtka. Spory tekst (mego autorstwa zresztą), dużo sentymentu w nim - ale także porcja rozmaitych wtop i wpadek redakcji. Miłość tak, ale nie ślepa! Felietony rozmaite, naszej starej gwardii głównie acz nie tylko: *Tęskniłem za tobą, Willy; *Retro-vintage-oldskul; *Co się kryje w pudle?; *Rejs w beczce po ogórkach; *Czy pamiętasz "stare, dobre czasy"?; *Tylko koni żal; *Nie tęsknię za dawnymi czasami; *Nostalgia to dobre imię dla dziewczynki. Plan 9 z Polski – coś o twórcach Franko, samym Franko i innych grach tego dziwnego developera o dumnej nazwie World Software. Wiecie, że na jednym screenshocie z ich gry Doman znaleźliśmy 6 błędów interpunkcyjnych (w tym jeden podwójny, combo!) i jednego ortografa? I był to tak naprawdę pierwszy z rzędu screen? No dobra, drugi. Space Invaders: It came from outer space! – przypominamy na 4 stronach historię kultowej retro-gry. Wiecie, że przez pewien czas generowała większe zyski niż Gwiezdne Wojny? I że jej twórca ma do dziś problemy z zaliczeniem pierwszego levelu, a był czas że szczerze jej nienawidził? Zagadka Hammurabiego – śledztwo w sprawie pierwszego god sima w historii, są i polskie akcenty. Wiedźmin rodził się trzy razy – trudne początki komputerowego wiedźmina. Możliwe, że sporej części podanych tu informacji nie znałeś… Warte lektury! Master i Slave – uroki składania pecetów we wczesnych latach 90 Jego wysokość autoexec.bat – jak się uruchamiało gry spod DOS (przed czasamiDOS4GW) Nintendo Classic Mini – powrót Pegasusa? Sonda – wspominamy kultowy program edukacyjny w TVP Blue Screen – czyli wycinki (z) przeszłości. Czytamy pisane z powagą stare artykuły sprzed 30 lat. Dziś o tym jak wyglądał developing gier w okolicach 1986. --- czyli to wkładka do CDA? Kur.wa, ładnie nas zmuszają do zakupu sidiekszyn. Edytowane 13 października 2016 przez grzybiarz Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 13 października 2016 Opublikowano 13 października 2016 tony hawk i silent hill 2 to juz retro [`] Cytuj
decoyed 707 Opublikowano 13 października 2016 Opublikowano 13 października 2016 Kupili mnie Settlersami, Gothickiem i Blade Runnerem. Zaopatrze sie w 1 numer i zobacze czy da sie to czytac. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi