grzybiarz 10 294 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Przejrzałem, fajny dizajn, mały font (a tak pierdzielili, że w PE jest za mała czcionka), głównie biały layout. A z tematów widzę o Blizzarcie napisali od roku '91 do... 2007.Jest kilka tekstów, które mają pewnie zachęcić - FINAL FANTASY, MORTAL KOMBAT, GOTHIC. Ciekawi mnie jak wypadnie treść - Koso skrobnął artykuł o Wiedźminie, ale chyba o tych niewydanych - tych, które chciał A. Sapkowski:)Duża rozbieżność w latach tego "retro", bo jest i "nowe" SILENT HILL 2, jak i Alicja w Krainie Czarów z 2001, a także stary Duke Nukem 3D. Jak wypadnie treść? Wcześniej narzekałem, że starzy pecetowcy, pisywali całe życie do komputerowego CDA, a nagle rynek wymusił u nich pisanie o konsolowych gierkach. A teraz ci sami blacharze, którzy za czasów PS3/360 nauczyli się grać Dual Shockiem, opisują stare, konsolowe tytuły. Zobaczymy, aczkolwiek gry, które tu opisali, są na pewno mi bliższe niż te, z Pixela. Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 (edytowane) Pixel akurat też jest urozmaicony pod względem opisywanych tytułów, raz piszą o dinozaurach (momentami przeważają), a innym razem o czymś w co się mocno zagrywalem. Generalnie zawsze znajdzie się kilka artykułów które mnie zachęcą. W każdym razie ciekawi mnie ten CDA ale muszę chyba podejść do kiosku/saloniku z prasą żeby zobaczyć na własne oczy i pomacać, a później zdecydować czy kupić. Edytowane 18 października 2016 przez ireniqs Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Nie pomacasz, bo numer zafoliowany razem z CDA. Weź na próbę, daj im szansę Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Możliwe że wezmę bo 2w1 za taką samą cenę więc raczej się opyla. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 -------------------https://polakpotrafi.pl/projekt/kompendium-neoretro/aktualnosc/8555Mamy już spis treści, ale widzę, że chyba nie uda się tego uzbierać. Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Akcja z SS zrobiła swoje. Też podchodzę do tego jak pies do jeża, mimo że z tamtej klapy powstał Pixel. Cytuj
aux 3 784 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 No całkiem fajne to "Retro", jestem zaskoczony in plus. Dobry pomysł mieli z tym gratisowym CDA Akurat jest w nim dużo ciekawych recenzji, to se poczytam w pracy. Podoba mi się "Retro" bo jest w nim dużo czytania. Bałem się że będą wielkie obrazki, mało tekstu i kierunek gimbusy. Tymczasem to na serio jest pismo dla pierników. Co do treści to mamy tu klasyczne komputerowe retro + felietony + coś dla konsolowców (Pokemon Trading, Silent Hill 2, NES mini). Takie coś mi pasuje, to samo jest przecież w Pixelu. Już żeśmy kiedyś mówili że na retro czasopismo w 100% konsolowe nie ma w Polsce szans (z różnych względów). Z drugiej strony chyba 99% z nas miało kontakt z dawnymi komputerami i takie tytuły jak Duke, Gothic czy Baldur's Gate nie są nam obce. No i sporo klasyków to w końcu multiplatformy. Tak więc będę kupował trzy pisma o grach i bardzo mnie to cieszy. Minusy? Tragiczna błyszcząca okładka na której po sekundzie jest tysiąc paluchów. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Mi spodobało sie to, że przewracam wstępniak, a tam od razu artykuł o Blizzardzie. Zero reklam, niusow na siłę, wycieczek po disneylandzie, czy tekstów o kosmosie* Od razu samo mięcho. * - tak wiem, nawiązuję tu do Pixela. Cytuj
Gość Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 (edytowane) Byłem przekonany, że piszesz o Wiedza i Życie. Edytowane 18 października 2016 przez Gość Cytuj
marcinwks 1 002 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 (edytowane) Mi spodobało sie to, że przewracam wstępniak, a tam od razu artykuł o Blizzardzie. Zero reklam, niusow na siłę, wycieczek po disneylandzie, czy tekstów o kosmosie* Od razu samo mięcho. * - tak wiem, nawiązuję tu do Pixela. Pytanie tylko czy to dobrze, że nie ma reklam. Nie ma reklam, nie ma zainteresowania. Nie ma zainteresowania reklamodawców, nie ma hajsu. Nie ma hajsu, nie ma pisma. Skoro numer 1 to wkładka do cda, to albo w kolejnym numerze reklamy się pojawią albo długo nie pociągną. Kosmos czy wycieczki w pixelu też mnie dziwią, ale to chyba zwyczajna zapchajdziura. Natomiast brak relacji z takiego TGS już nie tyle dziwi co nie podoba mi się. Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale w pixelu najmniej jest tekstu, a najwięcej obrazków. A już dwustronicowe "zajawki" artykułu to prawdziwy mistrz. Edytowane 18 października 2016 przez marcinwks Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Tak jest w zagranicznych magazynach, gdzie czytelnik nie myśli "płace, wymagam" i dzieli cenę przez strony, a potem liczy ilosc znaków na stronę. Pixel moim zdaniem wyglada najladniej. Nie chodzi nawet o sam szablon, ale o wykonanie. A co do reklam w Retro - na razie nie wiadomo, kiedy ukaże się kolejny numer. Reklamy pojawia sie, gdy pismo sie "oddzieli" od CDA. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 18 października 2016 Opublikowano 18 października 2016 Jakieś gierki o ktorych nawet nie slyszalem, no szkoda mi tyle kasy na 100 stron retro. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 19 października 2016 Opublikowano 19 października 2016 No i tak kupiłem ten magazyn retro, cda jeszcze nie zdążyłem wywalić do śmietnika i czytam ze qnik odchodzi. A teraz Jerzy "bolipupa" Poprawa bedzie naczelnym Więcej info: http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/maciej-kuc-po-14-latach-odchodzi-z-cd-action-jerzy-poprawa-redaktorem-naczelnym "Z danych ZKDP wynika, że w lipcu br. sprzedaż ogółem magazynu „CD Action” wyniosła 68 539 egz., czyli o 22,60 proc. mniej niż w lipcu 2015 roku." Jaki mieli maksymalny nakład? 250 000? Cytuj
Ludwes 1 682 Opublikowano 19 października 2016 Opublikowano 19 października 2016 Ile ten Q'nik był naczelnym? Rok? To po co to było, skoro Poprawa wraca na stanowisko naczelnego? Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 19 października 2016 Opublikowano 19 października 2016 (edytowane) Od stycznia 2015 wg wiki, tylko teraz odchodzi całkowicie jak Butcher. Ciekawe do jakiego studia deweloperskiego:) Edytowane 19 października 2016 przez grzybiarz Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 19 października 2016 Opublikowano 19 października 2016 A ten wicenaczelny Bojanowski, to młody typek - 26 lat ma. Tak, właśnie czytam jego wypociny o karciance pokemonowej w tej gazetce Retro. I tak jak myślałem, gość wspomina jak to odpalił emulator "rew" i na nim grał. Echhh 100 % true konsolowcow chyba nie ma. Cytuj
marcinwks 1 002 Opublikowano 20 października 2016 Opublikowano 20 października 2016 No i tak kupiłem ten magazyn retro, cda jeszcze nie zdążyłem wywalić do śmietnika i czytam ze qnik odchodzi. A teraz Jerzy "bolipupa" Poprawa bedzie naczelnym Więcej info: http://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/maciej-kuc-po-14-latach-odchodzi-z-cd-action-jerzy-poprawa-redaktorem-naczelnym "Z danych ZKDP wynika, że w lipcu br. sprzedaż ogółem magazynu „CD Action” wyniosła 68 539 egz., czyli o 22,60 proc. mniej niż w lipcu 2015 roku." Jaki mieli maksymalny nakład? 250 000? 250k to raczej gruba przesada. Kiedyś czytałem, że na pewno coś koło +/-160 k. Przy takiej tendencji spadku r/r to mogą paść w ciągu 3-5 lat. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 20 października 2016 Opublikowano 20 października 2016 http://www.spidersweb.pl/2016/10/retro-cd-action.html Jerzy Poprawa zbul;wersował się na fejsie, po tym artykule. Mejm, a Ty nie kupiles CDA? Czyli Jerzy Poprawa to Smuggler? Możliwe! Cytuj
MichAelis 5 616 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 Kupiłem Retro (plus CDA tfuu). Przeczytałem już jakieś 80% i dwie rzeczy trafiły mnie w łeb. (pipi)anie kultowego Bajtka, który w każdym innym miejscu jest półbogiem. Ciekawych faktów można się dowiedzieć. Gdy upadał miałem 12 lat, także niewiele mogę o tym wiedzieć, wszystko znam z opowieści. Interesujące, inne podejście, a ja jako człowiek, który zna tą historię z boku, jest zaskoczony "no bo to Bajtek". Druga sprawa, podobna. Franko. Dla mnie kult, a w Retro rozsądne podejście. Ciekawi mnie taki punkt widzenia, "(pipi)ać sentymenty, bo nie było tak kolorowo". Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 (edytowane) Mi się podobał tekst o gierkach z Tonym Hawkiem - sporo rzeczy nie wiedziałem. Felietony dzisiaj mnie także zaciekawiły. Tylko za tym stoi wielki wydawca, który chce wielkich liczb, więc podejrzewam, że pismo zamkną dość szybko. Edytowane 21 października 2016 przez grzybiarz Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 Nowy Pixel z Battlefieldem na coverze już wyszedł? Już mnie trochę nudzi ta gazetka ale mam wszystkie numery... Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 http://pixel-magazine.com/ w sprzedaży od 29.09. Śpiesz się, bo na dniach kolejny numer, który ma mieć aż 124 strony. Mnie też trochę nudzi, więc równiutko na dwudziestym numerze zaprzestaję kupować. Cytuj
MichAelis 5 616 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 (edytowane) A mnie nie nudzi. (pipi)ens, ludzie. Prasa growa pada w PL. Na slowacji gdzie zyje 6 mln ludzi jest wiecej pism o gierkach niz u nas. Za 5 lat bedziecie ogladac jutuba i czytac recki w necie. Ja to pier.dole Edytowane 21 października 2016 przez MichAelis 2 Cytuj
ornit 2 953 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 (edytowane) O co chodzi z tym "Franko"? Grałem w niego kiedy wyszedł na PC (wiadomo, na Amigę trochę wczesniej) i już wtedy ta gra wydawała się chujowa Edytowane 21 października 2016 przez ornit Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi