Skocz do zawartości

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś gry były lepsze i bardziej innowacyjne to FAKT. Ten czas już nie wróci bo zmienił się sposób produkowania. Czytałem dużio wywiadów z ludźmi co robili te gry kiedyś pracując np. dla EA, Lucasarts czy Sierry i dla nich praca w gamedevie to były drugie studia i luźna atmosfera. Nikt nie liczył na żadną kasę i nikt nad nikim nie stał. Teraz korpo (pipi) itp więc wiecie. Eh kiedyś to było...

Opublikowano

No po prostu źle się czyta na ekranie:/ w życiu przeczytałem może kilka stron psx extreme, a pixela może kilka zdań:/ 

jest ktos tutaj, kto przeczytał cały numer w cyfrze?

Opublikowano
12 godzin temu, grzybiarz napisał:

No po prostu źle się czyta na ekranie:/ w życiu przeczytałem może kilka stron psx extreme, a pixela może kilka zdań:/ 

jest ktos tutaj, kto przeczytał cały numer w cyfrze?

Dlatego oddaję. Zresztą ja mam opcję papierową to tym bardziej cyfra out.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ej tak do mnie niedawno dotarlo, ze cda za jakies 8 miesiecy bedzie mialo 300 nunerow. A w z nowym 23 lata na rynku.

Opublikowano

Dużo. Ja poznałem kolegę w gimnazjum przez Cd-Actiony. Gość nawet pisywał tu na forum, a nigdy nie miał żadnej konsoli.
Mój pierwszy CD-A:
174253218.jpg
2/2001
Dwie płyty, 204 strony - jak przesiadłem się na PC, z PSXa i tamtejszych pisemek, to byłem w szoku.
W ogóle 204 strony... dziś nie do pomyślenia. A cenowo taniej niż PSM.

Opublikowano

No ja podobnie, grałem na PSX i zazdrościłem blacharzom tych wszystkich pisemek, demek, pełnych wersji za 20 zł (tyle samo kosztował OPSM z kilkoma demami). Dużo czytania, jakość papieru, płyty wypełnione po brzegi, no inny świat co by nie mówić. Później nabyłem kompa, zachłysnąłem się tym trochę, a koniec końców i tak najlepsze wspomnienia mam z szarakiem, połowy gier na piecu nawet nie skończyłem, typowy efekt przesytu. 

• Plusik 1
Opublikowano

Ciekawe czy dotrwają do tego 300 numeru, bo sprzedaż leci na łeb na szyję.

Opublikowano

Ja uwielbiam te stare numery CDA czy Świat Gier Komputerowych. Do któregoś roku poziom był naprawdę świetny. Później widać było ,że niektórym zbyt dobrze nie płacą i z czasem wchodzili raczej marni redaktorzy. Pod koniec gimnazjum pismo już było tylko dodatkiem do płyty i przestałem to kupować. 

Jednak do dzisiaj ogrywam mnóstwo gier z tego okresu, był to złoty okres dla RTSów które są jednym z moich ulubionych gatunków gier obok fpsów, cRPG oraz turówek. 

Opublikowano (edytowane)

Są z tego jakieś oficjalne dane? Może inaczej: dane sprzedażowe polskich pism growych ogółem. Mam nadzieję że sprawy nie mają się tak źle, bo wizja prasy growej jedynie w formie cyfrowej jest dla mnie przerażająca jak dla niektórych pełne przejście na dystrybucję cyfrową gier.

1 minutę temu, Ukukuki napisał:

Ja uwielbiam te stare numery CDA

Oj tak, listy i humor potrafiły być całkiem harde. Podobało mi się to, bo wtedy te pisma były dla bardzo wąskiej grupy odbiorców i fajnie się kisiło w tym chamstwie. :cool: 

Edytowane przez Paolo de Vesir
Opublikowano (edytowane)

Przerażające to jest przejście na model netflixowy xd Cyfrówki bardzo fajna sprawa. 

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/sprzedaz-miesiecznikow-komputerowych-kwiecien-2018-cd-action

6 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Oj tak, listy i humor potrafiły być całkiem harde. Podobało mi się to, bo wtedy te pisma były dla bardzo wąskiej grupy odbiorców i fajnie się kisiło w tym chamstwie. :cool: 

Do tego te magazyny i ziny na płytach, czytania na cały miesiąc :obama:

Był taki zin konsolowy i jeden z forumowiczów tam pisał. Był to chyba @ogqozo

Edytowane przez Ukukuki
Opublikowano
Godzinę temu, pajgi napisał:

Ciekawe czy dotrwają do tego 300 numeru, bo sprzedaż leci na łeb na szyję.

No trochę kombinują. Zmiana ceny, brak płyty, szukają sposobu na zwiększenie sprzedaży/zysku. A masz jakieś dane dot. sprzedaży?

Edit

a dobra, mam. Kurde 52 000 sprzedane. Kiedyś się chwalili nakładem 200 000.

Godzinę temu, Ukukuki napisał:

Był taki zin konsolowy i jeden z forumowiczów tam pisał. Był to chyba @ogqozo

To był Konsole Zone w Action Magu. @Farmer tez tam pisywał. I ja w sumie ze dwie recki podesłałem :) : Finał fantasy chyba iv i harvest moon, albo ctr. Pisało się tylko o dobrych grach:)

• Plusik 1