Skocz do zawartości

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To była kwestia czasu, dyskutowaliśmy o tym wiele razy. Zawsze szanowałem tylko PE i Neo Plus, ale mimo wszystko smuteczek jest za CDA. Dawno temu kupowałem to pismo regularnie, głównie dla recenzji i tej całej masy tekstów o sprzęcie i sprawach okołogrowych. Pełniaki rzadko mi pasowały bo grałem w nowości na piratach.

Czy w PE pojawi się PC? Myślę że tak. Czy nam się to podoba czy nie, obecna branża nie przypomina tej z powiedzmy 2005 gdzie były dwa oddzielne światy. Nie ma już exów, pecetowcy grają na padach, pismo tylko o konsolach jest przeżytkiem.

O kurna, nawet Kawaii skasowali. Szok! Co te niemce wyprawiają...

Edytowane przez aux
Opublikowano
8 minut temu, grzybiarz napisał:

-----

Jak myślicie, czy w PE będzie za jakiś czas o PC?

Wątpie, myślę, że pc zostanie w Pixelu. Oba magazyny się uzupełniają.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Nie czytam ich już od 13 lat, jakoś mi ich nie żal bo sami na to zapracowali. Jednak pctowy dział bym przygarnął w Psx, w pixelu kompletnie mi nie pasują redaktorzy. A tak zawsze bym w jednej gazecie poczytał o konsolach, HL Alyx czy AoE4. 

Edytowane przez Ukukuki
Opublikowano

Jeśli PE ma upaść, to upadnie i pisanie o PC tutaj nic nie pomoże. To już nie tylko kwestia o czym się pisze, ale ogólna kondycja prasy, której po prostu nikt nie kupuje. Więc pewnie PC się nie pojawi, bo to nic nie da [mariusz_pudzianowski.jpg]

A CDA trochę szkoda, chociaż sentymentu do nich nie odczuwam żadnego, to lektura rozluźniająco działała na zwieracze.

Opublikowano

Ta pewność siebie i chamskość Smugglera mi się przypomina, jak zarzekał się na fejsie że wszystko w redakcji w jak najlepszym porządku, albo że kasa na pełniaki jest, ale nie ma dobrych na sprzedaż... tia.

Ciekawe czy numer 7/2020 będzie ostatnim? Czy ktoś ich wykupi? Czy redaktorzy trafią pod dwa inne pisma?  Jakie by CD-A nie było, to wszyscy im zawdzięczamy sporo.

Opublikowano (edytowane)

Już w majowym numerze po raz pierwszy w historii nie dodali gierek i było czuć, że coś niedobrego się kroi. A bardziej,  że zbliża się nieuchronne

W ostatnich latach kupowałem numer  średnio raz na kwartał - tylko dla publicystyki, raz częściej, raz rzadziej. Ale największy sentyment mam z czasów bajtla i dla mnie lata gdzieś tak 2002-2006 to złota era CD-Action i polskich czasopism o giereczkach w ogóle. Było tego wtedy na rynku od za(pipi)ania, ale większość w porównaniu do CDA była chłamem, który walczył głównie ceną. Co jeszcze było wtedy znośne? PE i Komputer Świat Gry? I tak o to ino jeden z nich został już na placu boju

Płytki z demkami, zinami, flashówkami - taki kawałek internetu, gdy na rodzinnej wsi mało kto słyszał jeszcze o stałym łączu. Niezapomniany klimat. No i pełniaki, które kiedyś były sellerami CD-A. Później poziom zaczął spadać, czasopisma zaczęły przgrywać z serwisami internetowymi i oto jesteśmy gdzie jesteśmy

[*]

Edytowane przez Frantik
  • Plusik 2
Opublikowano

No coz, duzo znakow wskazywalo na to, ze w koncu to je.bnie. Miotanie sie z cena, zmniejszania nakladu, odejscia starej gwardii a ostatnio pozbycie sie pelniakow. Korona pewnie tylko przyspieszyla te agonie. Duzego sentymentu do cda jako ekipy nie mam. Zawsze stali troche z boku. Nie wiem czy z powodu tego, ze szybko obrosli w piorka (a obrosli) czy z checi odciecia sie od typowych zgredowych zachowan i kreowania sie na tych powazniejszych (promowani na lamach pisakrze jak Pratchet czy Sapkowski, humor oczywyscie tylko Monty Python i super poprawny jezyk w recenzjach). Niemniej ich covery cd zapamietam do konca zycia. Ogrywanie demek gierek, o ktorych swiat nigdy nie uslyszal albo ktore juz dawno zapomnial rezonuje mi w glowie do dzisiaj. Piekne to byly w ogole czasy, ze te demka sie pokazywaly. Pelniaki byly ok ale to dla demek glownie kupowalem pismo. I oprocz ostatniego numeru mam cala kolekcje.

Co dalej? Niby bauer zapowiada, ze nowe numery sie beda ukazywac ale nie oszukujmy sie - albo bedzie to dodatek do pc formatu albo jakas ulotka tworzona przez Poprawe i jego 5 alterow. Pismo w dawnej formie juz nie wroci, ludzie kupowali je dla pelniakow a jak bauer zobaczy, ze schodzi 15k to zamknie to definitywnie wpi.zdu i po legendzie pozostana tylko wspomnienia.

3 godziny temu, Frantik napisał:

2002-2006 to złota era CD-Action i polskich czasopism o giereczkach w ogóle. Było tego wtedy na rynku od za(pipi)ania, ale większość w porównaniu do CDA była chłamem, który walczył głównie ceną. Co jeszcze było wtedy znośne? PE i Komputer Świat Gry? I tak o to ino jeden z nich został już na placu boju

W jednym zdaniu sam sobie zaprzeczyles. 2002-2006 zlota era pism a wychodzilo PE i KSG? No wlasnie. To juz byla mocna jesien jesli nie wczesna zima. Wiosna to lata 95-98 kiedy ukazywaly sie CDA, CDA+, Secret Service, SGK, Gry Komputerowe, Reset, IO, PC Gamer po polsku, Neo, Neo+, PE, Maniak, Click, CyberMycha. Tyle z glowy a pewnie jeszcze kilka pominalem.

Opublikowano

Teraz doczytalem jeszcze, ze od paru miesiecy rezygnowali z korekty i o ku.rwa, jak to bylo widac w porownaniu z poprzednimi latam (nawet dekadami) gdzie blad wystepowal moze raz w calym roczniku jesli w ogole.

Opublikowano

Aż sobie wyjąłem kilka starych CDA żeby poczytać recki Mafii, Allied Assault czy San Andreas. Raz mnie oszukali dając zapowiedź Snake Eater :) Wiosna gazetek czy tam złota era, to tak jak mówi Mejm lata 90te. Redaktorzy byli królami życia, nakłady były potężne, no raj na ziemi. Fajnie o tym opowiadali w tym filmie "Thank you for playing". Sielanka szybko się skończyła, pod koniec lat 90tych wszystko pierdykło i w XXI mieliśmy drugą falę gazetek. Dla mnie właśnie ta druga era była super (Play forever!).

Opublikowano

Człowiek nie wyrabiał z czytaniem, nawet tego obesranego Clicka na papierze jak z bravo girl kupowałem. Pamietam jak do(pipi)ali zapowiedz Final Fantasy 8 na kilka stron i  jeszcze dorzucili plakaty :obama: Neo i PSX Fan to też gazetki gorszego sortu były, na gorszym papierze. Playstation Plus, Neo plus i PE to takie trzy koronne magazyny u mnie były w tamtych latach.

Opublikowano

Heh, Clicka też czasem czytałem. U mnie złota trójka to było CDA, Play i Neo Plus. PE był jakoś gorzej dostępny czy coś, bo rzadko widziałem to pismo. Zresztą nazwa mnie zmyliła i myślałem że to jakieś retro dziadowanie :D Play był konkretny, kolorowy i z humorkiem. Nigdy nie zapomnę jak dali Postal 2 z dubbingiem na CD, a potem jeszcze dołożyli dodatki. Takie pełniaki to ja rozumiem. Zacząłem też kupować GameStar, to miał być CDA killer a wyszła popierdółka :pawel: Zje.bali już z jakością papieru, był straszny. CDA to przez długi czas była elegancja francja jak chodzi o jakość wydania. Ech to były czasy, ogrywało się demka z tych płyt, a potem człowiek dostał stałe łącze i odkrył stronki z całą masą demówek i dodatków.

Opublikowano

To chyba tylko ja rozdawałem te płyty kolegom albo wywalałem do kibla :potter: Jedno z nielicznych pism, które później przestałem kupować, bo nie pasował mi klimat i redaktorzy, a przede wszystkim ten wszechobecny pecetowy sznyt. Bardziej mi pasowało takie pismo Action Redaction, czy jak się to zwało. Miało świetne solucje i opisy.

Mam nadzieję, że PE nie zginie i będzie ostoją papierowej prasy growej. Niestety po przejęciu przez nowego wydawcę, dostęp jest fatalny. A tego Pixela to nigdzie nie mogę znaleźć. 

• Minusik 1
Opublikowano

Te czasy kiedy magazynu PlayStation jeszcze nie wydawali w każdym kraju i Empik importował po kilka numerów z UK :obama:  50 złotych za numer, mnóstwo pieniędzy wtedy, ale była zawsze płyta z demówkami na PS2 to się opłacało :nosacz:

• Plusik 1
Opublikowano
18 minut temu, selene napisał:

Te czasy kiedy magazynu PlayStation jeszcze nie wydawali w każdym kraju i Empik importował po kilka numerów z UK :obama:  50 złotych za numer, mnóstwo pieniędzy wtedy, ale była zawsze płyta z demówkami na PS2 to się opłacało :nosacz:

ja pamietam z czasow pierwszego Playstation, ze gazeta chodziła po 25pln. Do tej pory mam numer w ktorym pokazywano proces tworzenia DRIVER2:twisted: screeny, lokacje. W latach 90 to byla arystokracja pism o grach w tym kraju.

Opublikowano

To było pismo dla bogaczy, w tej cenie można było kupić u ruska nową grę. Tylko jeden ziomek kupował, był też jedyną osobą w szkole z nieprzerobionym szarakiem.