Skocz do zawartości

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyszło Final Fantasy XVI, a redaktor naczelny we wstępniaku napisał że nie grał w poprzednie części. Masakra jakaś :) gdzie on się uchował? Pod kamieniem?  No i takie właśnie jest „konsolowe” cdaction. 
—-

narzekam, ale raz na 3 miechy wydam te 35 zeta, nie przywróci mi to starych czasów (jestem chyba jakiś nostalgiczny), ale poczytać kilka artykułów można. Nie chce żeby zostało tylko PE.

Opublikowano

Kurde, no sam nie wiem czy ten powrót ma sens. Nie lepiej reaktywować Neo Plusa? Musze doczytać o co tu chodzi i kto za tym stoi. Zasadniczo mi nie stanął ;)

Opublikowano

Ale w planach mają zrobić psx fana nowego na 2023 rok. Tak jakby następny numer po roku 2001…

A kto za tym stoi? Retronics.eu to ludki co specjalizują się w retrogazetkach i ich wydawaniu w jakości HD. Ponadto robią jakieś obudowy czy wydają gry na stare sprzęty. 
No i tutaj musieli zapytać wydawcę CGS o licencję jakiegoś ich starego magazynu, wydawca się zgodził i poszło z płatka bo nawet i na psx fana się zgodzili. PSM raczej już się nie zgodzą,  bo to autorskie teksty tłumaczone z brytyjskiego wydania. U mnie się zgodzili na skany :) ale pod warunkiem że nie będzie to zarobkowo. 
A tutaj ta cena 55 zł za numer to trochę boli:/ 

• This 1
Opublikowano

Jakoś tak okładka mnie kupiła to i kupiłem nowe CDA, po raz pierwszy odkąd są kwartalnikiem. Liznąłem trochę tekstów i nie jest źle, ale w takiej formie mogliby być dwumiesięcznikiem, bo idzie szybko ogarnąć cały numer, patrząc po ilości tekstu. No i zmarnowane 6 stron na AR. 

Opublikowano

Dziś chyba wysyłają ten numer specjalny CDA o Heroes 3.

Wiadomo, co to ma być za ostatni bonus cyfrowy dla pre-orderów? W sumie ciekaw jestem, czy jakiś badziew, czy może wyżarliby się np. na pełną wersję którejś odsłony.

EDIT:

Taaa, "wysyłają". Status "w przygotowaniu" od wczoraj, to będzie po weekendzie.

Edit:

Bonus cyfrowy to kod do World of Warships... :gayos:

No nic, dziś powinno przyjść. Zobaczymy, na jakim poziomie gazetka.

Opublikowano

Przyszło. Niestety z uszkodzoną trochę okładką na grzbiecie, no ale tak bywa. Na razie tylko przekartkowałem numer, ale jak to zwykle w CDA - ładna, lakierowana miejscowo okładka robi wrażenie. Do tego dość gruby papier, przez co pismo wydaje się bardziej wypasione, choć niestety raczej z gatunku tych szorstkich, tak jak kiedyś kilka razy było w Szmatławcu, więc nie odczuwam jakiegoś premium feelingu. Skład graficzny mocno kolorowy, klimatyczny, będzie czytane przez weekend.

20231013_104342.jpg

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

Publicystyka w CDA przeczytana, najlepiej wypadają teksty Daela. W recenzjach jest różnie np, BG3 i Starfield lepiej od PSXa, za to Phantom Liberty po macoszemu. Na kolejny numer też chyba się skuszę, choć jak dla mnie ta cena-zawartość trochę boli.

Opublikowano
4 minuty temu, Ukukuki napisał:

To pierwsze wydanie Retro jest gdzieś dostępne? 

Ale kombinujesz xD Pierwsze retro bylo normalnie do kupienia w kiosku, jesli sie wyprzedalo to nie ma. Pod nowym wydawca dotychczasowe wydania specjalne sa wszystkie, oprocz heroesow.

Opublikowano

Przeżywasz Mejm. Gdzieś pisali, że HoMM3 wróci do sprzedaży, choć niekoniecznie na Allegro. Premiera dopiero co miała miejsce, po miesiącach czasu na pre-order, a numer cieszył się popularnością. No trudno, musisz poczekać, ale trochę sam jesteś sobie winien, że nie złożyłeś przez ten czas pre-ordera, jeśli byłeś zainteresowany.

Opublikowano

Troche zle sie wyrazilem. Nie mam pretensji, ze nie ma numeru bo ludzie wykupili po premierze. Myslalem, ze zaszla ta sama sytuacja co z okladka okemi ps2 extreme, ze bylo to wydanie specjalnie cda dostepne do kupienia jedynie w preoderze.

Opublikowano
16 godzin temu, Ukukuki napisał:

To pierwsze wydanie Retro jest gdzieś dostępne? 

Ono bylo jako wrzutka do któregoś numeru w 2016 a potem wydali to za kasę - ten sam numer. Szukaj na olx czy grupkach gazetowych, czasem ktoś wystawia i chce za to 100 zł:/ 

ja sam miałem 2x i 2x sprzedałem. Nie chce się wkręcać w kupno kolejnego magazynu, pdf na tablecie mi styknie :/

Opublikowano

A ja pamiętam jak z kumplem z liceum w 2000 gardziliśmy CDA i szydziliśmy z jego starszego brata, który to kupował:boski_miszcz:

W życiu bym wtedy nie pomyślał, że pismo przeżyje SS czy Gamblera ale te pełne wersje gier to był jednak game changer.

Fajnie czytać Wasze komentarze, z których wynika, że się przez te lata wyrobili i nadal ciągną tą markę.