LeifErikson 1 106 Opublikowano 24 kwietnia Opublikowano 24 kwietnia 46 minut temu, Postal napisał: Jasne Jest i on Czy ja dobrze widzę, że Shiva tam felietony pisał? Tego się nie spodziewałem. Warto je przejrzeć, może cos o forumku by sie znalazło. 1 Cytuj
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 24 kwietnia Opublikowano 24 kwietnia Maniak to był, jak to mówi młodzież, sztos. Jak wychodził to miałem tylko PSXa i Game Boy'a (a może kompa już też, bo jakoś kojarzę, że sporo tytułów z działu zapowiedzi rozkminiałem już w kontekście przyszłego ogrywania), ale i tak jarem się tym, że wyszło porządne pismo opisujące wszystkie liczące się sprzęty. Do tego pełno dodatkowych "pobocznych" działów (retro, emulatory), dobry papier i gruba okładka, no i znajoma ekipa (z bonusami). Strasznie mi się ta forma podobała, spójna, wypełniona treścią i różnorodna. Szkoda, że tylko 3 numery wyszły. Z takich retro wspominek, to miałem w podstawówce bibliotekę/czytelnię porządnie zaopatrzoną w komiksy i czasopisma hobbystyczne. Kaczory Donaldy i Giganty to jedno, ale dział z prasą giereczkową to było TO. Wszelkiego rodzaju Gamblery, Top Secrety, całe roczniki (to były okolice 1998-1999), oj spędziło się tam trochę czasu. Wtedy pierwszy raz wtedy spotkałem się z pojęciem "Nude Raider" xD. 1 1 Cytuj
Szwed 637 Opublikowano 25 kwietnia Opublikowano 25 kwietnia W podstawówce to ja zasiliłem bibliotekę wszystkimi moimi Kaczorami Donaldami i pewnie masą innych czasopism. Po latach strasznie żałuję, że oddałem za frajer, a pewnie nawet nikt tego nie czytał Cytuj
Mari4n 401 Opublikowano 25 kwietnia Opublikowano 25 kwietnia Ja podobnie, też Kaczory Donaldy dawałem do biblioteki, ale chyba tylko powtórki. Sporo ich jeszcze mam w piwnicy. Miki Max, dwa poradniki młodego skauta i kilka gigantów też mam. Cytuj
PiotrekP 1 745 Opublikowano 25 kwietnia Opublikowano 25 kwietnia Ja pamiętam, że jak oddawałem do biblioteki CDA z lat 2005-2010 to kilka numerów ktoś zakosił, bo ich nie można było wypożyczać, tylko czytać na miejscu jak już. Cytuj
czapa 651 Opublikowano 27 kwietnia Opublikowano 27 kwietnia (edytowane) @grzybiarztak jak obiecałem szukałem KŚG, ale trochę się wkurzyłem bo gazetek nie mogę znaleźć. Obawiam się najgorszego... Mimo tego płytki są, czy to wszystkie numery? Nie mam pojęcia, ale trzeba przyznać że gierki dawali dobre Edytowane 27 kwietnia przez czapa 1 Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 27 kwietnia Opublikowano 27 kwietnia No mnie niestety baba wyrolowała i komuś innemu sprzedała, kto kupił u niej więcej gazet, także szkoda. Chciałem se wrzucić na stronę, a dziś znaleźć Komputer Świat Gry z tamtych lat, to graniczy z cudem. Cytuj
czapa 651 Opublikowano 27 kwietnia Opublikowano 27 kwietnia (edytowane) Kurwa tym bardziej mi szkoda że nie mogę tego znaleźć, ale coś mi świta że chyba zostały wyjebane przy okazji porządków w biurku... Edytowane 27 kwietnia przez czapa Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 27 kwietnia Opublikowano 27 kwietnia 6 godzin temu, czapa napisał: Mimo tego płytki są, czy to wszystkie numery? Nie mam pojęcia, ale trzeba przyznać że gierki dawali dobre O jeżu, Knights & Merchants, Emergency... ale to było dobre. Obie te gry miałem w big boxach, które oczywiście kvrwa sprzedałem za jakieś śmieszne z perspektywy czasu pieniądze. Cytuj
czapa 651 Opublikowano 28 kwietnia Opublikowano 28 kwietnia Emergency mam nadal w big boxie, fajna gra Cytuj
Mari4n 401 Opublikowano 28 kwietnia Opublikowano 28 kwietnia KŚG gdzieś powiniem mieć ze dwa numery. Pamietam jak na wycieczce szkolnej kumpel kupił numer z Jack Orlando, i po powrocie siedziałem u niego patrzyłem jak gra. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Suavek 4 654 Opublikowano 28 kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 kwietnia Porządkami tego nie nazwę, bo zaraz większość z powrotem wyląduje w szafie, ale wspomnienia z dzieciństwa obudziły się we mnie dość mocno. Część pism sobie zachowam, ale Secret Service czy Bajtki muszę serio przemyśleć, bo zbyt dużo miejsca zabierają. Gazetki kupowaliśmy razem z bratem latami, więc mam tu dość spory sentyment do wielu z nich. Swego czasu miałem jeszcze zdecydowaną większość Gamblera, Top Secret, Reset, CD-Action, Action Plus, oraz trochę numerów Komputer Świat Gry, Clicka i oczywiście PSX Extreme, ale te już zdążyły pójść na sprzedaż i/lub śmietnik... Część chyba wystawiałem na tym forum. PC Gamer pamiętam miał dwie wersje, z CD i bez. Jeszcze wtedy nie mieliśmy nawet komputera z napędem CD, ale uznaliśmy, że będziemy kupować Edycję CD "na zaś". Gamestar pamiętam głównie za sprawą tego dziwnego eksperymentu edycji "mini", bez CD o mniejszym formacie. Fajny pomysł ogólnie, ale się nie przyjął. Plus jak ktoś ma problemy ze wzrokiem, to raczej by się męczył przy czytaniu. Kilka "gazetek" z pełnymi wersjami. Wszystkie gierki nadal mam w CD-case'ach, ale gdzieś schowane i nie chce mi się ich szukać. CD-Action i inne sprzedałem, ale płyty sobie zachowałem, bez pudełek i okładek. Nie wiem, co o tym myśleć, jeśli chodzi o "utratę na wartości", ale wtedy chciałem oszczędzić przede wszystkim miejsce. Ale cieszę się, że tego nie wyrzuciłem, bo trochę ciekawych tytułów znalazłem, których na GOG nie ma, albo jakieś dziwolągi pokroju Duke Nukem 3D z polskim dubbingiem... Wspomniane wcześniej pełne wersje gier z kiosków ze składanym tekturowym boxem + reklama. Giants bez cenzury. I jeszcze taką ciekawostkę znalazłem. Pierwsza książeczka w wieku dziecięcym była często w użyciu. 10 11 Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 28 kwietnia Opublikowano 28 kwietnia Ładnie nostalgii na tym zdjęciu Cytuj
Mejm 15 296 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Mega zbiory. Jeszcze jak bys Reset'a tam wyciagnal to bank rozbity. Przy okazji, ktos kupowal? Tam rednaczem byl chyba Micz, ten sam co z Lapuszem SS-pixela rozkrecali. Kupowalem parenascie pierwszych numerow, mieli dosc rozbudowane dzialy ogolno kulturowe i czesto pisali np o zespolach muzycznych (kojarze marilyn manson i rammstein). Cytuj
czapa 651 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia (edytowane) Jak chcesz się pozbyć SS to daj znać Edytowane 29 kwietnia przez czapa Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Zmieniając na chwile temat, CDA się pochwaliło właśnie, że wydaje serie książek o gierkach, mają być 4, na razie wiadomo więcej o jednej... za 100 zeta. Jakoś nie grzeje mnie koncept takiego kompendium/encyklopedii za takie pieniądze, ale pewnie ktoś się skusi. https://sklep.cdaction.pl/shop/gry-ktore-trzeba-znac-od-gta-v-do-baldurs-gate-iii/ 1 Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Zastanowię się, ten ich ostatni album to podobno ładne dymanko fanów. Jak już wspominacie dawnych redaktorów to ja wiele słyszałem o Randallu z Gamblera chociaż nigdy magazynu nie czytałem, podobno ostro korzystał z wolności słowa lat 90 Cytuj
Suavek 4 654 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia 6 godzin temu, Mejm napisał: Jeszcze jak bys Reset'a tam wyciagnal to bank rozbity. Miałem od pierwszego numeru, ale poszło na sprzedaż, razem z Gamblerem, Top Secret, CDA i innymi. Do tego brat miał dużo Chip'a, Entera i chyba PC Format. Te nie pamiętam, jak skończyły... Ale do dziś w szufladzie mam tę składaną linijkę dodawaną do któregoś numeru Reset. Jeszcze kilkanaście lat temu to można było się faktycznie pochwalić konkretnym zbiorem, ale niestety nie mam domu z obszerną piwnicą, żeby to wszystko trzymać. Powyższe zdjęcie to wyłącznie skromne resztki czegoś, co teraz faktycznie by można było nazwać fajną kolekcją. Gazety w latach 90tych nie kosztowały majątku. Nasza rodzina nigdy nie była zamożna, ale kieszonkowe (plus prośby i błagania rodziców ) jakoś wystarczyło. A przecież jeszcze się Kaczora Donalda, Transformersy i inne komiksy kupowało do tego. 5 godzin temu, czapa napisał: Jak chcesz się pozbyć SS to daj znać Kolejka już się zrobiła. A mnie głupio trochę, bo po pierwotnej deklaracji sprzedaży trochę udzieliła mi się nostalgia. Zacząłem przeglądać pojedyncze numery i zwątpiłem, czy się pozbywać. Ale zakładam, że mi wkrótce przejdzie. Chętniej bym się pozbył Bajtków. Cytuj
Postal 630 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia 7 godzin temu, Mejm napisał: Jeszcze jak bys Reset'a tam wyciagnal to bank rozbity. Mówisz i masz. Mam w zbiorach 40 numerów. Począwszy od 1 z kilkoma brakami. Mocno nostalgicznie się zrobiło to wrzucę jeszcze co niektóre zbiory które mam Bajki od 1987 roku. 4 4 1 Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Nigdy nie kupiłem żadnego numeru Reset totalnie obca mi gazetka, a na bajka jestem za młody. Cytuj
Mejm 15 296 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Godzinę temu, Suavek napisał: Gazety w latach 90tych nie kosztowały majątku. Nasza rodzina nigdy nie była zamożna, ale kieszonkowe (plus prośby i błagania rodziców ) jakoś wystarczyło. A przecież jeszcze się Kaczora Donalda, Transformersy i inne komiksy kupowało do tego. Ototo. Przeciez oprocz pisem z grami to wlasnie jeszcze komiksy sie zbieralo albo albumy z naklejkami (panini a nie z gum, a te w sumie tez xD) 59 minut temu, Postal napisał: Mocno nostalgicznie się zrobiło to wrzucę jeszcze co niektóre zbiory które mam Playstation magazyn, powodzilo sie widze Cytuj
Postal 630 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Godzinę temu, Mejm napisał: Playstation magazyn, powodzilo sie widze Nie no, aż tak to nie. Kupiłem je już w erze PS2 za jakiś bezcen jak allegro startowało w Polsce. Cytuj
Homelander 2 058 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia Ja bym chętnie kupił jakąś książkę np z połączonymi numerami SS. Np taka pierwsze, nie wiem, 30-50 numerów jako tom1 itp. Byłby sztosik Cytuj
Mejm 15 296 Opublikowano 29 kwietnia Opublikowano 29 kwietnia 5 godzin temu, Ukukuki napisał: Zastanowię się, ten ich ostatni album to podobno ładne dymanko fanów. Pozdrawiam. Kiedys tipsmaniaka dodawali w formie gratisu do pisma, teraz chca 100zl za tom xD Nie ma szans, ilez mozna czytac o gierkach, o ktorych wie sie wszystko. 4 tomy z czego ostatni w grudniu 2025. Je.bac. Cytuj
PiotrekP 1 745 Opublikowano 30 kwietnia Opublikowano 30 kwietnia I nic nowego co już wiemy i tak tam nie będzie, więc można dać sobie spokój. Już by to Retro co kwartał wydawali. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi