Skocz do zawartości

Uncharted 4: A Thief's End

MBeniek

Rekomendowane odpowiedzi

@michu ale weź mów za siebie. Niektórzy krytykują zagrywki, czy niezbalansowane bronie, bo sami ich używają obok tych normalnych i po prostu wiedzą jak są nieczyste. Każdy kto pamięta jaką długą drogę przeszedł np. FAL, G-Mal, blindfire, czy Quick Boom w mp U3 wie o co kaman. Nie brakowało wśród nich prawdziwych prosów.

Więc ja rozróżniam 2 przypadki:

a) marudzę na to, że coś jest OP a sam tego używam i w dodatku jak ktoś mnie z tego zabije to piszczę, że bezsensu, że gra do D. bo słaby balans

b) zauważam, że są duże dysproporcje pomiędzy niektórymi elementami wyposażenia np.: broniami, ale gram oczywiście tą najbardziej opłacalną bronią (bo np.: najłatwiej nią kogoś ubić) i nie mam z tym problemu, że często też ginę z rąk gracza używającego tej broni.

Przypadek A) jak najbardziej bezsensowne zachowanie gracza, przypadek B) jako argument do dyskusji jak najbardziej.

Piszę nie tylko za siebie, ponieważ to czego często doświadczałem przez 6 lat grania w U2,U3 a teraz U4 - niestety najbardziej przypomina mi przypadek A).

Dokładnie tak jak piszesz z tą drogą:

FAL -> zmienili w pewnym momencie dmg i wystarczyło 4-5 bodyshotów do killa (nie pamiętam dokładnie ile) b. dużo osób zaczęło nim grać, był OP, zatem później go osłabili i potrzeba było o 1 więcej hit do killa niż wcześniej - wszyscy przestali tym grać

Gmal -> w pewnym momencie wszyscy nim grali bo był najlepszy, zmieniali go kilka razy, jednak ostatnia znacząca zmiana troszkę go osłabiła dlatego 3/4 graczy i tak wybiera M9, też w pewnym momencie był OP

QB -> najpierw kosztował 8 medali, później chyba 10, nie pamiętam ile teraz -> ale na pewno zredukowali czas aktywności QB o kilka sekund bo też był OP i działał nawet po zgonie na nowym respie

itd. itd.

Były przegięcia w różnych momentach, ale tym się grało.

Mi bardzo często pisali na U3, że nub z rakietowcem bo obecnie przegięte jest połączenie RPGa z rakietowcem, mało medali trzeba, żeby naładować i mieć 2 RPGi i jak się robi kille RPGami to kolejne medale wpadają i ładują kolejnego kickbacka czyli 2 kolejne RPGi i tak w kółko... no ale jak z 2 slotu dopalaczy usunęli wszystkie ciekawe perki, to tylko rakietowiec zostawał. A ci co tak pisali oczywiście sami nawalali hammerami, rpgami z rakietowcem - więc po co ta hipokryzja - takiego podejścia nie czaję.

W U4 nie widzę, żeby coś było bardzo przegięte, bo i AK,HS, FAL, Mazur dają radę, nawet Para w porównaniu do U3 jest mocna - dla mnie balans jest ok, z tym, że niektóre pistolety powinny dostać lekkiego buffa, wczoraj miałem wyzwanie na rewolwer - ta broń to kpina.

Jak to jest z poziomem trudnosci w czworeczce? W ciagu tygodnia skonczylem kolekcje Nathana, ogrywajac wszystkie czesci na normalu. Momentami nawet ciezko bylo. Zaczalem zabawe z 4 czescia i cos mnie tknelo, zeby pierwsze przejscie od razu rzucic na "miazdzacym". Pytanie czy nie przesadzilem? Jestem w 7 rozdziale bodajze i na razie za duzych problemow nie ma, ale podobno im dalej tym gorzej i boje sie o pada :<

No jak na normalu było ci trudno to na hard w U4 kilka razy się zes rasz. Ogólnie to pod koniec są mocne momenty i momenty że samo wiszenie z klifu nic nie da, bo go nie ma xD

Wažne żby zawsze jak się da, najwięcej osób ubić po cichu, niestety są killroomy że sié nie da i trzeb iść na otwartą wymiannę, z duża ilością ruchu (osłony w tej części dużo nie dają).

Pod koniec są takie miejsca w jednym z rozdziałów gdzie wymiana ognia odbywa się gdy chowasz się za drewnianą skrzynią. Kilka strzałów przeciwnika i po skrzynce no i nie ma się gdzie schować. Bywa ciężko ale tylko w tym jednym momencie. Tak to gra jest banalnie prosta na Crushingu ponieważ przeciwnika omijasz z daleka.  

• Plusik 1

Ale tereny są większy i z odległości można spokojnie sprzątać przeciwników, bronie też są mocniejsze niż w poprzednich częściach. Pamiętam ile małych przestrzeni było w poprzednich odsłonach i czasem kilkunastu przeciwników się sypało, gdzie shotguny na crushingu były tak mocne, że po jednym strzale drake padał.

Pograłem trochę w tego multiplayera, Sprawdziłem mapki i porównując do tego co ND pokazało w The Last of Us stwierdzam że jest bieda! Panie bieda! Ten online jest też jakiś taki bezcelowy że aż nie chce się w niego grać. Nie ma to żadnego celu i żadnej nagrody.

Pisze to osoba która nie lubi grać mecze online, mnie kręci przygoda. Ale pipi jego mać. W The Last of US było za(pipi)iście, byłem medykiem, trzymałem się z daleka, wspierałem zespół ogniem w przeciwnika z dystansu, gdy ktoś z mojego zespołu padał, podbiegałem, rzucałem koktajl jako zasłonę albo raczej odstraszenie przeciwnika żeby mieć miejsce i leczyłem kumpla. Będąc jednocześnie słabym wspierałem mocno drużynę. Oczywiście w każdym meczu w statystykach byłem na szarym końcu mając najmniej powaleń i najmniej zebranych supplies ale za to jakieś 80% meczy byłem w drużynach zwycięskich.

W U4 zaczynam mecz biegnę po skarb, po drugi po trzeci, wybieram apteczki, i lecę wspierać drużynę, gdy któryś padnie to rzucam te apteczkę i jednocześnie staram się trafiać przeciwników. Nie mam z tego takiej samej frajdy jak w The Last of US pomimo takiego samego stylu gry. 

W kwestii przygody natomiast ND zaserwowało mi bombe atomową nawet lepszą niż w TLoU. Rozdziały mogę przechodzić zabijając przeciwnika albo po cichu, albo w walce otwartej albo omijając ich całkowicie. To pozwala przejść grę za jakiś czas innym stylem.

Czekam więc teraz spokojnie na jakieś konkretne fabularne DLC.  

• Minusik 2

Kierwa, kiedy wy się nauczycie, że multi U4 nie jest i nie miało być takie jak w TLoU. To całkiem inna mechanika rozgrywki. Nic dziwnego, że multi ci nie podeszło skoro jak sam stwierdziłeś grasz tym samym stylem co w TLoU. Ta taktyka tu nie działa. Sama rozgrywka jest duuużo bardziej dynamiczna. Tu nie ma czasu na siedzenie za osłoną i kombinowanie bo zaraz ktoś ci na plecy wskoczy. Co nie znaczy, że bieganie na pałę to gwarancja sukcesu.

• Plusik 4

Lista zmian z ostatniego hot fixa. Nie wiem co na to Kazub, ale blindfire został osłabiony w każdej broni i z każdej pozycji jakiej się strzela.

Btw. Brutala nie powalisz jednym atakiem naładowanego melee.

Musze sprawdzić Metlera w akcji, bo w becie latałem tylko z nim, a w pełnej wersji mało kto go używa. Może po tej zmianie będzie dobry.

Live Update 1.05.019 (MP Only)

MULTIPLAYER

GENERAL

• Update to decrease chances of the idol being duplicated
  • Update to Network messaging
  • One-Use Booster chest has been reduced from 150 to 100 Relics
  • Blindfire reduction for all weapons and mods
MYSTICALS
  • Cintamani Stone
    • In game costs have been altered
    • Was – $400, $600, $900, & $1,200
    • Now – $400, $700, $1,050, & $1,400
    • Full Revive mod from is now $200
  • Staff of Ayar Manco
    • Was – $300, $450, $750, $950, & $1,150
    • Now – $400, $500, $600, $900, & $1,100
  • Spirit of the Djinn
    • Loadout Point cost has been changed from 4 to 3
  • Indra’s Eternity
    • Fix unlock requirements for the mods
GEAR
  • Mine
    • The player can now only have 2 mines deployed at one time (formerly 3)
WEAPONS
  • Aegis 9mm
    • Rate of fire decreased
    • Effective Range decreased
    • Recoil increased slightly
  • Jackal
    • Loadout Point cost removed, weapon is now FREE
    • Fire rate increased
    • Reload rate increase
    • Effective range increased
  • Spezzotti 12 Gauge
    • Headshot damage multiplier increased
    • Loadout Point cost reduced to 5
  • M14 Custom
  • MP34a
    • Reduce max ammo of MP34a from 120 to 90
  • Mettler M-30
    • Increase rate of fire
    • Decrease recoil in and out of scope aim
  • Raffica
    • Delay Between shots has been reduced
  • Plusik 1

Co nie zmienia faktu ze znajdzie sie gra free2play z lepszym multi niz w U4. Ta seria singlem stoi

Multi w uncharted zawsze bylo najlepszym multi jezeli chodzi o AA z trzeciej osoby nie ma i nie bylo lepszego jak dla mnie.Jak dla kogos jest za szybko i za duzo trzeba skilla lub celowania to rzeczywiscie moze niech pogra w TLOU,ktore mi totalnie nie podeszlo ze wzgledu wlasnie na wolna rozgrywke,monotona,i bardzo camperska.

• Minusik 3

Lista zmian z ostatniego hot fixa. Nie wiem co na to Kazub, ale blindfire został osłabiony w każdej broni i z każdej pozycji jakiej się strzela.

Btw. Brutala nie powalisz jednym atakiem naładowanego melee.

Musze sprawdzić Metlera w akcji, bo w becie latałem tylko z nim, a w pełnej wersji mało kto go używa. Może po tej zmianie będzie dobry.

Live Update 1.05.019 (MP Only)

MULTIPLAYER

GENERAL

• Update to decrease chances of the idol being duplicated
  • Update to Network messaging
  • One-Use Booster chest has been reduced from 150 to 100 Relics
  • Blindfire reduction for all weapons and mods
MYSTICALS
  • Cintamani Stone
    • Was – $400, $600, $900, & $1,200
    • Now – $400, $700, $1,050, & $1,400
    • Full Revive mod from is now $200
  • Staff of Ayar Manco
    • Was – $300, $450, $750, $950, & $1,150
    • Now – $400, $500, $600, $900, & $1,100
  • Spirit of the Djinn
    • Loadout Point cost has been changed from 4 to 3
  • Indra’s Eternity
    • Fix unlock requirements for the mods
GEAR
  • Mine
    • The player can now only have 2 mines deployed at one time (formerly 3)
WEAPONS
  • Aegis 9mm
    • Rate of fire decreased
    • Effective Range decreased
    • Recoil increased slightly
  • Jackal
    • Loadout Point cost removed, weapon is now FREE
    • Fire rate increased
    • Reload rate increase
  • Spezzotti 12 Gauge
    • Headshot damage multiplier increased
  • M14 Custom
  • MP34a
    • Reduce max ammo of MP34a from 120 to 90
  • Mettler M-30
    • Increase rate of fire
  • Raffica
    • Delay Between shots has been reduced

kazub na to, że niech będzie. zmniejszyli accuracy na blindfire i jest to wyraźnie odczuwalne, ale nie na tyle dyrastycznie, żeby zepsuć. wydaje mi się, że najmniej ucierpią na tym bronie, które do BF służyły najlepiej, czyli szybkostrzelne automaty, a oberwie się bronią semi auto. czemu dowodzi ta zmiana ? a no temu, że dużo ludzi narzekało na to. czy teraz będą mieli lżej w starciu z XCR ? jak mają refleks i aima to tak, a jak są płaczącymi scrubami, to nie. dalej będę biegał trzymając R2, a oni dalej będą umierać, klepiąc kwadrat albo trzymając linkę. i gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości, to blindfire nie jest w tej grze tylko pierdołą, ale ważnym elementem gry i niech nikogo nie dziwi, że dużo ludzi/wszyscy tego używają.        

oczywiście nigdzie nie napisałem, że bruta powalisz jednym ładowanym, tylko atakiem z linki z powietrza, tak jak wszystko, co się rusza w tej grze. ale ładowaną linką oberwie mocno

nie wszystkie z tych opisanych w patch notes rzeczy znalazły miejsce. na przykład skrzynie z boosterami dalej kosztują 150, więc nie są tańsze. cena cintamani również nie uległa zmianie. niepotrzebnie obniżyli cenę dżina. było to pewnie spowodowane tym, że ludki nie doceniają tego, bo nie wystarczy tego użyć i zapomnieć, ale trzeba mieć na to plan i skilla do sprytnego posługiwania się dashem. 4LP i 400$ to nie była wygórowana cena za to. 

czekam, aż naprawią indra glitch. przy większej zadymie potrafi dostać laga po rzuceniu i uruchomić się nawet po 10 sekundach. napisałem komentarz pod feedbackiem

Mettler M-30
  • Increase rate of fire

z tego wynika, że celność metlera z poza lunety została zmniejszona. ale przy jednoczesnym podbiciu fire rate i złagodzeniu recoil nie powinno się to odbić mocno na strzelaniu z bliska  

Edytowane przez Kazub

Ten kolo najpierw to w ogóle strzelał do kogoś innego, dopiero potem Cie zaczął myziać po kolanach to skończył jak skończył :D.

Mi akurat blind w tej grze nie przeszkadza, natomiast nie zauważyłem żeby był jakiś słabszy po patchu.

No właśnie nie. Tamtego skasował kto inny. Ten typ miał full zdrowie jak i ja. A poza tym w drugą stronę miałem podobnie. Naparzałem w kolesia z celowania, a on z blindfire i ja kończyłem na glebie. Trzeba tylko zaznaczyć, że blindfire był przegięty w przypadku broni z perkiem. HS39 Nadine kosił w ten sposób ładnie.

Na pewno mówimy o tej samej sytuacji? Na tej scenie było 4 graczy. Skasowałem jednego, a ten z tyłu próbował mi skosić killa ale ściągnął go prawdopodobnie ten z góry i to na czysto (tamten celował w moją ofiarę). Ten drugi celował za chwilę tylko we mnie. Obalony sojusznik wdrapał się na schody dopiero jak załatwiłem kolesia. Nikogo innego tam nie było. Tak czy siak taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. 

przecież widać gołym okiem, że koleś ma strita, lufa lata mu na lewo i prawo. oberwałeś paroma kulami z rozrzutu. jakby dobrze wycelował, to niemiałbyś szans, a jak wycelowałby w głowę, to nie zdołałbyś nawet zbiec po tych schodach.

przecież z tego biorą się te wszystkie płacze, że ojoj strzelam w kolesia a on mnie zabija, pewnie cziter.

sporo już miałem sytuacji, gdzie koleś ubijał mnie mimo, że pierwszy zaczynałem strzelać z blinda, więc nauczyłem się, żeby nie biegać z blindem po linii prostej, jak laski z prometeusza. oczywiście jak wam koleś wbiegnie na ryj, albo na plecy i ma w ręku XCR albo MP to nie macie szans, za duży fire rate. wtedy lepiej się odturlać do boku albo biec  

jedno jest pewne powinno być takie coś jak stopping power, w U3 było ale mocno zbugowane.

jak obrywasz w górę korpusu i głowę to masz większy recoil

Trzeba tylko zaznaczyć, że blindfire był przegięty w przypadku broni z perkiem. HS39 Nadine kosił w ten sposób ładnie.

HS nawet z perkiem nie ma tak mocnego blindfire, jak XCR bez perka

Mi akurat blind w tej grze nie przeszkadza, natomiast nie zauważyłem żeby był jakiś słabszy po patchu

bo siła ognie nie jest słabsza, tego nie mogą zmienić. to, co zmienili, to accuracy, czyli rozrzut, tak więc zmniejszył się zasięg skuteczności. w sytuacji na 2 metry od nieruchomego przeciwnika nie ma różnicy 

przecież widać gołym okiem, że koleś ma strita, lufa lata mu na lewo i prawo. oberwałeś paroma kulami z rozrzutu. jakby dobrze wycelował, to niemiałbyś szans, a jak wycelowałby w głowę, to nie zdołałbyś nawet zbiec po tych schodach.

przecież z tego biorą się te wszystkie płacze, że ojoj strzelam w kolesia a on mnie zabija, pewnie cziter.

sporo już miałem sytuacji, gdzie koleś ubijał mnie mimo, że pierwszy zaczynałem strzelać z blinda, więc nauczyłem się, żeby nie biegać z blindem po linii prostej, jak laski z prometeusza. oczywiście jak wam koleś wbiegnie na ryj, albo na plecy i ma w ręku XCR albo MP to nie macie szans, za duży fire rate. wtedy lepiej się odturlać do boku albo biec  

jedno jest pewne powinno być takie coś jak stopping power, w U3 było ale mocno zbugowane.

jak obrywasz w górę korpusu i głowę to masz większy recoil

Trzeba tylko zaznaczyć, że blindfire był przegięty w przypadku broni z perkiem. HS39 Nadine kosił w ten sposób ładnie.

HS nawet z perkiem nie ma tak mocnego blindfire, jak XCR bez perka

Mi akurat blind w tej grze nie przeszkadza, natomiast nie zauważyłem żeby był jakiś słabszy po patchu

bo siła ognie nie jest słabsza, tego nie mogą zmienić. to, co zmienili, to accuracy, czyli rozrzut, tak więc zmniejszył się zasięg skuteczności. w sytuacji na 2 metry od nieruchomego przeciwnika nie ma różnicy 

Z tym stopping power w U3 chodziło mi o sytuację gdzie koleś biegnie na nas i dostaje kilka kulek w klate - mocno go to powinno spowolnić, przynajmniej tak było w założeniach. I pracowali nad tym jeszcze jak wprowadzili te śmieszne czapki z perkami - typu właśnie zwiększone stopping power, ale raz to działało lepiej raz gorzej random ;)

A to o czym piszesz to jest po prostu normalny recoil jak się dostaje obrażenia i nie bardzo rozumiem co ma to wspólnego z stopping powerem.

Pisząc słabszy chodziło mi właśnie o ten rozrzut i celność. Słabszy w tym sensie, nie przecież, że kulki z blinda zabierają mniej dmg.

No nie powinna, ale i tak da się grać, po blindzie z U3 żaden inny blind mi nie straszny :D

grałeś 2 lata po premierze? w końcu został tam znacząco poprawiony

Grałem od pierwszej bety i jakoś troszkę ponad pół roku temu skończyłem, żaden patch mnie nie ominął ;) Tak blind dostał nerfa na szczęście! Jednak i tak jest dość mocny, mocniejszy niż ten obecnie w U4.

Edytowane przez michu86-