szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 Na tym podforum największym zainteresowaniem cieszą się tematy o Marvelu i DC, ale nie wierzę, że nikt nie czyta komiksów europejskich. Jakie są wasze ulubione pozycje? Ukochani rysownicy? Asterix czy TinTin? Dyskutujmy Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 nie czytam bo za mało tam facetów w rajtuzach 4 Cytuj
Ermund 107 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 Moore, Bilal, powiedzmy że Gaiman jako scenarzysta, bo Sandman był zajo. No i Preachera zrobili Ennis (Irlandczyk) i angol Dillon <fapfapfap> Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 widziałem kilka paneli poglądowych białego orła. zdecydowanie jeden z najlepszych komiksów europejskich na jakich dane mi było położyć łapska. kupię jak wyjdzie hardcover bo to już 6 numerów ! Cytuj
Accoun 252 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 Asteriksa lubię i nadal czytam. Ostatnio wyszedł nawet nowy tom (ekskluzyw Empiku, lol) - jeszcze nie czytałem, ale obawiam się, że będzie trzymał poziom "Kiedy Niebo Spada Na Głowę", czyli raczej niewysoki. Ostatnio także przeczytałem "Ligę Niezwykłych Dżentelmenów". Podobało mi się, nawet bardzo - a jako, że jakimś koneserem komiksów nie jestem, mam sporo do nadrobienia i chyba właśnie zacznę od innych dzieł Moore'a. No i oczywiście czytało się kiedyś Świat Komiksu, a tam chyba głównie Francja i Belgia (czyli Egmont): Yans, Sprycjan I Fantazjusz, Iznogud i tym podobne. Teraz liznąłem trochę XIII i zacząłem Largo Winch - też fajne. Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 Dla mnie Moebius to najlepszy rysownik jakiego znam, kazde jego plansze wzbudzaja moj zachwyt. 1 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 Dla mnie Moebius to najlepszy rysownik jakiego znam, kazde jego plansze wzbudzaja moj zachwyt. Wpis! Incal to coś pięknego, co swoją surrealistyczną fabuła może konkurować tylko z Rorkiem. Te drugą serię również uwielbiam, ale fabuła po tomie ,,Cmentarzysko katedr" staje się nie do ogarnięcia (przynajmniej dla mnie)... Na szczęście jest Koziorożec, który trochę ją tłumaczy, ale w Polsce seria jest mniej więcej w połowie, niestety. Cytuj
ornit 2 953 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 A ja lubię Simona Bisleya i Slaine'a Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 A ja lubię Simona Bisleya i Slaine'a "Wykorzystałeś już dzienny limit pozytywnych głosów reputacji." nadal jednak skupiacie się w jakby to powiedzieć - anglosaskim kręgu kulturowym. zarekomendujcie coś zamieniającego czaszkę w kaszkę z francji czy tam hiszpanii dostępne chociażby w angielskim przekładzie o obiecuję, że obadam. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 (edytowane) Sprawdź: Incal,Rork,Koziorożec,Trylogia Nikopola,Blacksad. Edit: ktoś miał w rękach Diefenbach Benedykta Szneidera? Plansze robią wrażenie :o Edytowane 25 listopada 2013 przez szaden Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 blacksada czytałem - zaje.bongo. leży dumnie na dysku w formacie .cbr Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 blacksada czytałem - zaje.bongo. leży dumnie na dysku w formacie .cbr Podobnie jak u mnie, ale ostatnio udało mi się znaleźć pierwszy tom za śmieszną kwotę na allegro Wyszedł chyba nawet czwarty w Polsce - nie czytałem go. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 ja mam chyba to: http://magazine3k.com/comics/english/90640/blacksad-2010-hc.html aż sobie odświeżę Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 Dla mnie Moebius to najlepszy rysownik jakiego znam, kazde jego plansze wzbudzaja moj zachwyt. Wpis! Incal to coś pięknego, co swoją surrealistyczną fabuła może konkurować tylko z Rorkiem. Te drugą serię również uwielbiam, ale fabuła po tomie ,,Cmentarzysko katedr" staje się nie do ogarnięcia (przynajmniej dla mnie)... Na szczęście jest Koziorożec, który trochę ją tłumaczy, ale w Polsce seria jest mniej więcej w połowie, niestety. pamietam gdy podczas wycieczki do Francji (kazdy z innej szkoły) przysiadłem sie do goscia, jak sie okazalo tez fana komiksów. Tylko ja wtedy bylem zajarany przede wszystkim papka spod top cowa i lubilem komiksy z laskami z fajnymi cyckami ( danger girl xD) i nie rozumialem ze ten ziomek cale siano jakie wzial chcial wydac na nudne francuskie komiksy w twardej oprawie. Cala droge spowrotem pokazywał mi jedna z pierwszych ( pierwsza?) plansz Incala ze spadającym Johnem: pukałem się w czolo i pokazywałem mu odpicowane rysunki jima lee i kolory nakładane przez Liquid!, i nie kumalem jak ta mizerna euro kreska moze mu sie podobac. No wiec pozniej to poczytalem , trafilem na genialnego silver surfera Moebiusa i wiem jak glupi byłem ;] Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 @Milan nie chce generalizować, ale wydaje mi się, że każdy, kto interesuje się komiksem przechodzi okres wyśmiewania jakieś serii, a potem ją czyta Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 "Przepraszam, czy ktoś tam mówi coś o komiksie ze starego kontynentu?" Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 (edytowane) "Przepraszam, czy ktoś tam mówi coś o komiksie ze starego kontynentu?" ,,Wykorzystałeś już dzienny limit pozytywnych głosów reputacji". Edit: coś dla tk: https://www.goodreads.com/list/show/16413.Best_European_Graphic_Novels_Comics#472473 Edytowane 25 listopada 2013 przez szaden Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 (edytowane) Chujowe to masz pojęcie o klasyce komiksu, na to wychodzi. Edytowane 25 listopada 2013 przez acidizer Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 to się zgadza. mistrzu nauczaj. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 listopada 2013 Autor Opublikowano 25 listopada 2013 @tk przeczytaj to co wypisałem wcześniej, a potem oceniaj czy chuyowe, oka? Wiem, że brak rozbudowanych crossoverów i supermocy może być irytujący, ale daj szansę. Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 (edytowane) Taki ze mnie mistrz, jak z koziego fiuta banjo. Ale Szninkiel to dla mnie kwintesencja tego, za co tonąłem w komiksie jako takim za szczenia Obok Thorgala i Yansa, to dla mnie Everest tej cudownej dziedziny sztuki. Edytowane 25 listopada 2013 przez acidizer Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 człowieku przecież nie pisałem tego na poważnie, moje zainteresowania nie kończą się bynajmniej na przygodach latających gości w piżamach aczkolwiek po dziś dzień czytam dużo i z przyjemnością. oceniłem tylko jeden szkic, a to i tak w formie prowokacji. nadal jednak nie dowiedziałem się co to. Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 25 listopada 2013 Opublikowano 25 listopada 2013 to forum byłoby lepsze bez takich rozi-prowokacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi