Hendrix 2 731 Opublikowano 6 czerwca 2015 Opublikowano 6 czerwca 2015 (edytowane) Ja mam sentymentalny stosunek do Thorgala, więc deczko lepiej oceniam (no i tylko scenariusze Van Hamme, bo seria od jego odejścia zmierza donikąd). Pierwsze 15-17 zeszytów uwielbiam i stawiam wysoko jeśli chodzi o fantasy (nie tylko w komiksie, ale i literaturze).No i styl Rosińskiego to mistrzostwo.Edit:Ech szkoda, że parę rzeczy jest tylko po francusku w domu, bo przeczytałbym znowu Juana Solo, albo XXe, Ciel Edytowane 6 czerwca 2015 przez Hendrix Cytuj
ornit 2 990 Opublikowano 6 czerwca 2015 Opublikowano 6 czerwca 2015 Ja też mam do 17 numeru. Resztę sciągnąłem z neta. Z tymi szałem może źle się wyraziłem. One są nadal bardzo dobre, ale w porównaniu z wytypowanymi przeze mnie, trochę słabsze. Juan Solo to mistrz (mam go w wydaniu USA "Son of the Gun"). Jodorowski w szczytowej formie. Skąd on bierze takie po(pipi)ane pomysły? Z głowy czy z doswiadczenia ? Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 6 czerwca 2015 Opublikowano 6 czerwca 2015 No Jodorowski to sam miód, na podróż powrotną biorę sobie Bouncera (narzeczona za to jeszcze czyta Sprawiedliwość, bo chciała coś z DC, ale nie ma mowy, żebym to dźwigał jadąc do Łodzi ) 1 Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 25 lipca 2015 Opublikowano 25 lipca 2015 Wydawnictwo Scream Comics ma zamiar wydać Juan Solo autorstwa Jodorowskyego i Moebiusa. taknieok? Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 25 lipca 2015 Opublikowano 25 lipca 2015 Tak x 100 Czekam, oby na MFKiG było już w sprzedaży. Cytuj
ornit 2 990 Opublikowano 25 lipca 2015 Opublikowano 25 lipca 2015 Wydawnictwo Scream Comics ma zamiar wydać Juan Solo autorstwa Jodorowskyego i Moebiusa. taknieok? Moebiusa to ja tam nie widziałem Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 25 lipca 2015 Opublikowano 25 lipca 2015 No właśnie, przecież Jodorowsky i Georges Bess robili Juana Solo/Son of the Gun Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 25 lipca 2015 Opublikowano 25 lipca 2015 poebało mi się ;/ Wcześniej ogarniałem Incala i stąd pomyłka pewnie NO ALE SPOKO ŻE WYDAJĄ co nie Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 3 września 2015 Opublikowano 3 września 2015 (edytowane) http://www.komiks.gildia.pl/news/2015/09/lucky-luke-od-hachette-juz-na-powaznie-w-dystrybucji Lucky Luke już tuż tuż... Cena za pierwszy tom to 9,90 zł, za drugi - 19.99 zł, a za kolejne - 24.99 zł. Ktoś będzie kupował? Ja się mocno zastanawiam ^_^ Edytowane 3 września 2015 przez Malibu Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 8 września 2015 Opublikowano 8 września 2015 (edytowane) Wydawnictwo Incal widząc co się dzieję na Polskim rynku komiksowym również dodaje coś od siebie, mianowicie: Kadry z komiksu To absolutna klasyka komiksu science fiction i fantasy. Nasza edycja prezentuje komiksy chronologicznie od albumu pierwszego. Każdy tom zawiera dwie części komiksu oraz dodatki. Komiksy adresowane są do odbiorcy młodzieżowego i dorosłego. Z pewnością spodobają się czytelnikom „Valeriana”, „Yansa” czy „Ekspedycji”. Opis i dane komiksu: „Storm" to europejski bestseller łączący space operę i fantasy. Sukces zawdzięcza hiperrealistycznym, przerysowanym ilustracjom Dona Lawrence'a. Prosta historia przygodowa przechodzi w wielowątkową opowieść, zmierzającą się z klasycznymi motywami science fiction. „Storm” ukazał się w 14 wersjach językowych. Przed laty drukowały go w Polsce magazyny „CDN”, „Komiks” i „Świat Komiksu”. Niniejsza edycja zawiera dwa oryginalne albumy oraz dodatki: plakaty, postery, wywiady i teksty przybliżające kulisy pracy nad komiksem. Storm wyrusza, by zbadać anomalię niedaleko Jowisza. Jego statek wpada w szalejące żywioły, jednak astronaucie udaje się wrócić na Ziemię. Kontury kontynentów uległy zmianie, nie widać oceanów a na dodatek brak powietrza do oddychania. Pomimo tych zmian ludzkość przetrwała, choć dokonała regresu, o czym może przekonać się Storm schodząc na dno nieistniejącego morza, na którym tętni życie. Patron medialny: Paradoks, Esensja. „Storm tom 1. Świat na dnie. Ostatni zwycięzca” scenariusz: Philip Dunn, Martin Lodewijk rysunki: Don Lawrence tłumaczenie: Krzysztof Janicz format: 210 x 296 mm oprawa: twarda druk: kolorowy objętość: 112 stron cena detaliczna: 75 zł wydanie: I data wydania: październik 2015 ISBN: 978-83-921387-1-6 https://www.facebook.com/Ksiegarnia.Incal Mają zamiar wydawać 2 tomy rocznie. 112 str za 75 zł to jednak trochę dużo, wiadomo że to cena okładkowa i w dyskontach trochę taniej będzie, no ale taką ceną to rynku nie zawojują Edytowane 8 września 2015 przez Malibu 1 Cytuj
ornit 2 990 Opublikowano 8 września 2015 Opublikowano 8 września 2015 Ja ostatnio sprzedałem dwa europejskie komiksy. Dwa tomy Rorka - zupełnie tego nie rozumiem, nie trafia do mnie, wcale mi się nie podoba. Drugi to Pasażerowie Wiatru - komiks drogi, jakies przygody z pogranicza płaszcza i szpady, intrygi ale nie mój klimat. Zwróciło mi się tyle ile za nie dałem. Nie żałuję. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 8 września 2015 Opublikowano 8 września 2015 Ja ostatnio sprzedałem dwa europejskie komiksy. Dwa tomy Rorka - zupełnie tego nie rozumiem, nie trafia do mnie, wcale mi się nie podoba. Drugi to Pasażerowie Wiatru - komiks drogi, jakies przygody z pogranicza płaszcza i szpady, intrygi ale nie mój klimat. Zwróciło mi się tyle ile za nie dałem. Nie żałuję. M się podobal "Paseżerowie Wiatru" i w sumie latem szybko połknąłem to (ale po pierwsze nic nie płaciłem, po drugie lubię dokładne oddanie epoki). Co prawda wolę jego średniowieczny tryptyk, ale i tutaj kreska jest bardzo dobra. Cytuj
GSPdibbler 174 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Jak to jest z wydaniami Sandmana? Bo tom 2 jest za dziwnie duże pieniądze względem reszty. Czy starsze wydanie to to składające się z dwóch zeszytów, bo nie mogę dojść do ładu z wydaniami tej serii. Cytuj
mugen 1 975 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Wyprzedały się to nie ma. Ale wznawiali ostatnio tom pierwszy, więc może z resztą też polecą. Cytuj
GSPdibbler 174 Opublikowano 8 sierpnia 2021 Opublikowano 8 sierpnia 2021 Widzę na październik 2 tom Sandmana zapowiedziany. Ale Januszom wystawiającym za 200 stówki "Dom Lalki" pękną dupy. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 112 Opublikowano 27 grudnia 2023 Opublikowano 27 grudnia 2023 "Potwór", Enki Bilal, komiks europejski, klasyka gatunku... i tu pojawia się problem: "Potwór" to komiks gatunkowo złożony: niby figuruje w większości bibliotek internetowych i księgarni jako ,,komiks sci-fi post-apo", jednakże według mnie jest to historia kreowana w nurcie ,,political neo-cyberpunk post-apo". Francuz jest trudnym w odbiorze i akceptacji przez randomowego entuzjastę komiksów autorem. Nie kreuje wydmuszkowej post-apokaliptycznej przyszłości, powielanej pomysłami z każdego obrazu z tego gatunku. Bilal ociera się o tragizm i dramaturgię rzeczywistości, bardzo cierpkiej, niemiłej i przygnębiającej, chyba nawet gorszej niż wyjałowione Uniwersum Orwella z „Rok 1984”. Rysunki są oschłe, zimne, cierpkie i depresyjne, ale w jakiś dziwny sposób szczegółowe - rzadko spotykany styl graficzny, przynajmniej dla mnie, gdyż z komiksem europejskim nie miałem jak dotąd zbyt dużej styczności. Ciężki z masą polityczno-społecznego komentarza komiks... Ocenić mi go będzie trudno; fabuła rozdarta przez przekaz i problematykę. Na ten moment jestem z ,,Potwora" zadowolony; z połowa zawartości jeszcze przede mną, nie oczekuję żadnego happy endingu, ani fenomenalnego zwrotu akcji. Historia do polecenia, ale jako coś, w co chcemy się dogłębnie zaangażować i zrozumieć to, co autor chciał nakreślić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi