Skocz do zawartości

Zakupy growe!

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nope. No chyba że to temat wyłącznie do "chwalenia się" (jakby faktycznie było czym)? Sam postrzegam to miejsce raczej jako "pokaż coś gierkowego z fajną okładeczką, na co ostatnio wybecelowaleś nieco siana" i przy tym pozostaję.

• Plusik 2
Opublikowano

Pudełka na PC mają sens bo często na premierę kupione w boxie są nawet o 50-60 zł tańsze niż cena na steamie. Nie to żebym kupował cokolwiek na premierę ale tak właśnie jest.

• Plusik 1
Opublikowano

nWe08cd.jpg

Parę stron temu, a na premierę wrzucane hurtowo. Fotek ze Spyro, które też wymaga pobrania danych do uruchomienia gry nie chce mi się szukać. Tak że czasami pudełka z grami na konsole mają taki sam sens i kawałek okrągłego plastiku w pudełku niewiele zmienia.

Opublikowano
  W dniu 4.05.2020 o 17:06, devilbot napisał(a):

Pudełka na PC mają sens bo często na premierę kupione w boxie są nawet o 50-60 zł tańsze niż cena na steamie. Nie to żebym kupował cokolwiek na premierę ale tak właśnie jest.

Rozwiń  

Ano było taniej, o 2 dyszki w sumie - detal, nie warto, strata miejsca na półce, tylko cyfra (szczególnie na PC) itp, itd. Uhhh... ;)

Opublikowano
  W dniu 4.05.2020 o 16:15, Amer napisał(a):

Po blisko 20 latach przerwy wróciłem do grania na PC.

Rozwiń  

Chciałbym poznać Twoją historię. Dlaczego wróciłeś do PC, co się stało się?

Opublikowano

Nie ma w tym żadnej historii tak naprawdę :) Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie kilka tytułów dostępnych wyłącznie na PC (Age of Empires 2 Definitive Edition, Disco Elysium, Mordhau), więc sprezentowałem sobie mocnego PC-ta. Sprzęt jest podpięty pod duży TV, pad od XOX w łapie, wszystko śmiga w 100-120 fpsach (na punkcie których jestem okropnie wyczulony, nie od dziś), przy oprawie o jakiej na XOX czy PS4 Pro mogłem z miejsca zapomnieć. Dodatkowo maszyna chodzi cicho, miejsca na dysku wciąż jest sporo, więc postanowiłem, że wszystkie multiplatformowe tytuły wolę jednak ogrywać w tej formie. Ta oprawa i framerate na poziomie 100+ to dla mnie podstawowy argument (plus możliwość testowania gry przez jakiś czas z ewentualną opcją zwrotu jeśli zakup okazał się niewypałem). Zalet jest zdecydowanie więcej tak naprawdę (odniesienie mam, bo serio przez ostatnie 20 lat grałem wyłącznie na konsolach), ale to nie miejsce i czas  :)

• Plusik 5
  • Dzięki 1
Opublikowano

Nie. Za to przy rwących 30 vs beton 60 (obraz wyświetlany w 100-120, jednak ograniczony przez Vsync i 60hz odbiornik) zdecydowanie tak. O jakości oprawy nie wspominając.

Control będzie tutaj idealnym przykładem, jednak lista takich tytułów (a co za tym idzie i różnic) jest nieskończenie długa.

Gość yaczes
Opublikowano

roznice czuc glownie w inpucie. Odpal sobie jeden z drugim kantera w 60 klatkach, a potem w 120 i zobaczcie jak gra reaguje na ruchy myszka.

Po 120 fpsach, 60 to jest slow mo.

Opublikowano

Miałem jakiś czas temu monitor 144 Hz (TN) i dla mnie 75 Hz to optymalna opcja. 60 trochę mało, jak się spróbuje tych 75, a 144 Hz to już overkill dla mnie i nawet jeśli jest jakaś niewielka różnica, to na pewno nie tak zauważalna, jak w przypadku 60Hz vs 75Hz.

Opublikowano
  W dniu 4.05.2020 o 19:10, krzysiekp392 napisał(a):

Miałem jakiś czas temu monitor 144 Hz (TN) i dla mnie 75 Hz to optymalna opcja. 60 trochę mało, jak się spróbuje tych 75, a 144 Hz to już overkill dla mnie i nawet jeśli jest jakaś niewielka różnica, to na pewno nie tak zauważalna, jak w przypadku 60Hz vs 75Hz.

Rozwiń  

Straszne kocopoły. Mam obecnie monitor 75Hz a w laptopie mam matrycę 120Hz i jest to kosmiczna różnica. Co prawda w laptopie niewiele gier mi śmiga w tylu klatkach ale już 90 robi robotę. Do stacjonarnego muszę coś lepszego dokupić. Przy tak dużym klatkarzu wszystko wydaje się takie responsywne i ultra płynne. 

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

No ja grałem na jednym i tym samym monitorze w obydwu tych ustawieniach i nie widziałem aż takiej różnicy między 75Hz i 144Hz jak przy zmianie ustawień z 60Hz na 75Hz. Różnica pewnie jakaś jest, ale na pewno nie kosmiczna, bo z założenia takiej nie da się przeoczyć. Przedstawiłem tylko swoje zdanie, a monitor 144 Hz kupiłem właśnie dla tego odświeżania i nie zostałem zmiażdżony, na co się nastawiałem. Wręcz byłem rozczarowany i gdybym wiedział, kupiłbym tańszy model z 75Hz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze 240Hz i są tacy, którzy widzą różnicę między 144Hz a 240Hz. A gdyby na rynku był monitor 300+Hz, to i na niego znaleźliby się chętni.

Dla mnie różnica między 60Hz a 75Hz jest bardzo widoczna, jak ktoś gra w dynamiczne gierki, jakieś FIF-y czy PES-y, jak ja, to nie da się tego przeoczyć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

20200506-144042.jpg

Ehh w końcu! Paczka szła podejrzanie długo, zapewne przez problemy z wirusem albo naokoło przez Kamczatkę i Cieśninę Beringa. No ale jest, wyczekiwane błoto i śnieg! Niech no tylko wleci update to po służbie rano zaczynam testowe giercowanie, ciekawe czy odciągnie mnie od DA:I niemiłosiernie teraz masakrowanego na konsoli :morning1:

• Plusik 7
  • Lubię! 1