Skocz do zawartości

Zakupy growe!

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.05.2022 o 10:57, Paolo de Vesir napisał:

@sprite sam składałeś? Mnie zawsze przerażał cable management i mnogość wtyczek na mobo.

nie ma się czego bać, w dzisiejszych czasach każdy debil jest w stanie złożyć komputer, czego jestem najlepszym przykładem.

@sprite co to za procek? bo zdjęcie zrobione tak że nie widać.

5 godzin temu, ASX napisał:

nie ma się czego bać, w dzisiejszych czasach każdy debil jest w stanie złożyć komputer, czego jestem najlepszym przykładem.

@sprite co to za procek? bo zdjęcie zrobione tak że nie widać.

Pytanie tylko ile można na tym zaoszczędzić. Gotowy potwór z 3090 jest na alledrogo wyceniany na dwie dychy, coś czuję w kościach, że samemu da się złożyć za 17.

Już nie chodzi o oszczędności, te wszystkie składaki nawet w sklepach pokroju xkom to są bankowo robione z części komputerowych po zwrotach więc ja tam bym się w to nie pchał. Wystarczy trochę poczytać i już wszystko wiesz. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to wysokość komponentów żeby np pamięci schowały się pod chłodzenie powietrzne albo sama obudowa była wystarczająco głęboka żeby to chłodzenie się zmieściło w niej ale od compatibility też są odpowiednie stronki. Jedyna rzecz na jaką się nie ma wpływu to cewki. No nie trafiłem jeszcze na mocno prądożerną kartę grafiki, która by nie piszczała.

• Plusik 1

W sumie samo składanie też jest fajną przygodą. Zeszło mi tylko 3 dni ze złożeniem i konfigurowaniem i tylko 3 razy musiałem kursować na miasto zwracać chłodzenie CPU plus kupiłem jeden wentylator który nie wspiera PWM. Poza tym musiałem kupić jeszcze rozdzielacz do wentylatorów bo mi brakło jednego portu. 

Do tego nie było chłodnicy bez RGB i jest dyskoteka na biurku. 

CF01BD01-A4BF-4D87-BB26-14F943689864.thumb.jpeg.c6bd6dbee8a8cd2a3611a326f8ebdab5.jpeg

Spoiler

Da się to wyłączyć :rayos:

• Plusik 5
  • Lubię! 1
  • Haha 1
Godzinę temu, ping napisał:

Pytanie tylko ile można na tym zaoszczędzić. Gotowy potwór z 3090 jest na alledrogo wyceniany na dwie dychy, coś czuję w kościach, że samemu da się złożyć za 17.

no myśle że spokojnie, wybierając najlepsze ofertc i ściągając niektóre części z Niemiec (u nas jest taki dobrobyt że karty graficzne czy procesory o wiele bardziej opłaca się ściągać zza zachodniej granicy) można naprawdę ładnych kilka/kilkanaście procent zaoszczędzić. 

50 minut temu, Ukukuki napisał:

W sumie samo składanie też jest fajną przygodą. Zeszło mi tylko 3 dni ze złożeniem i konfigurowaniem i tylko 3 razy musiałem kursować na miasto zwracać chłodzenie CPU plus kupiłem jeden wentylator który nie wspiera PWM. Poza tym musiałem kupić jeszcze rozdzielacz do wentylatorów bo mi brakło jednego portu. 

Do tego nie było chłodnicy bez RGB i jest dyskoteka na biurku. 

CF01BD01-A4BF-4D87-BB26-14F943689864.thumb.jpeg.c6bd6dbee8a8cd2a3611a326f8ebdab5.jpeg

Ukryj zawartość

Da się to wyłączyć :rayos:

zawsze podobały mi się te mini obudowy, co tam siedzi w środku i jak wyglądają temperatury pod obciążeniem? 

• Dzięki 1
41 minut temu, ASX napisał:

no myśle że spokojnie, wybierając najlepsze ofertc i ściągając niektóre części z Niemiec (u nas jest taki dobrobyt że karty graficzne czy procesory o wiele bardziej opłaca się ściągać zza zachodniej granicy) można naprawdę ładnych kilka/kilkanaście procent zaoszczędzić. 

zawsze podobały mi się te mini obudowy, co tam siedzi w środku i jak wyglądają temperatury pod obciążeniem? 

i5 12600 i 3070. 

Temperatury poniżej w trybie cichy w biosie,  nie jest źle w takiej obudowie. Przepływ powietrza mam od dołu do góry plus jeden mały wentylator do tyłu. Od góry 2x120mm a do środka powietrze z chłodzenia wodnego i z karty graficznej. Mini ITX to jest jeszcze przystępny format do składania PC pod gierki. Klasyczne chłodzenie CPU zmieści się do wysokości 155mm i na kartę na pewno nie braknie miejsca (w moim przypadku 330mm). 

Spoiler

1132003873_Zrzutekranu2022-05-17160142.thumb.png.04f40c679c6542a82eacb670b288f01e.png1008211255_Zrzutekranu2022-05-17155853.thumb.png.5147c3bfb6700c4c491c24d02b6cd648.png

• Dzięki 1
7 godzin temu, Suavek napisał:

I jakie wrażenia? Da radę podpiąć do tego jakiegoś pada, czy tylko te dedykowane badziewia?

Szczerze mówiąc super, pobawiłem się kilkoma gierkami i skończyłem MS3. Co do padów nie wiem, są porty usb c. Więc coś może działać. Głośniki są bardzo kiepskie, reszta jakościowo wypada bardzo dobrze. 

• Dzięki 1

Animowe dziewuchy i wielkie roboty. Czyli przeciętne japońskie zakupy.

1.thumb.jpg.c0cedb3133bf6dfc95fafd801fcc4e99.jpg

Co by mnie tu nikt nie posądzał o nie wiem co, Idolmaster na Vitę to nic innego, jak Taiko No Tatsujin, tylko zamiast mieszanki muzycznej jest jakiś j-pop. Nie znam serii, ale Taiko lubię, więc może być spoko do pogrania. To samo gierka PS4 - zobaczyłem, że rytmiczna, a kosztowała grosze, to wziąłem do sprawdzenia.

K-On nie wiem, co to za seria, ale też rytmiczna gierka. Zapowiada się o tyle ciekawie, że w zależności od tego, jaką gramy postacią, przyciski odpowiadają innemu instrumentowi w utworku. Czyli perkusja, gitara, bas itd.

Spoiler

Danball Senki Boost od Level 5 podobno niezłe i ma częściowego patcha 'zangielszczającego'. Lubię tego typu customizację, więc powinno być spoko. "Kiedyś zagram" ...

• Plusik 6