Elitesse 378 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 9 godzin temu, ping napisał: (...) Na jednym z retro forum amiga/atari widziałem, że mają jakieś patenty na ten pożółkły biały plastik. Jednym z nich jest wystawianie go na promienie słońca o ile dobrze pamiętam. Można też czymś czyścić aby przywrócić dawny blask. 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Szermac 2 741 Opublikowano 12 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 grudnia 2022 Mikołajowi coś z wora wypadło 18 3 Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Można utleniaczem wysmarować i wrzucić do wanienki oświetlonej lampami UV. To niestety nie brud - wszystkie używane rzeczy dezynfekuje (lysol i isopropanol). Osobiście nie robiłem ale znam temat. Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 @ping ale zakupy będziesz miał w co grać na święta ile masz już pudełek na PS4 i ile brakuje? Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 @Fanek 540 bez dubli, więc nie ma jakiegoś szału. Do końca 2023 zamierzam dobić do 1000, bo powoli szykuje się zmierzch tej generacji. Jak bozia da to może do 1500. Z PS4 jest ten problem, że podobnie jak w Switchu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FNyvbbU64Pb9lheg28gC_5fMalIYJ0aD763T7M1QqF0/edit#gid=0 Jest bardzo dużo małonakładowych releasów. O ile Switchowe community pilnuje tematu, tak nikt nie wykonuje tej pracy dla PS4. Strzelam, że wszystkich pudeł jest w tym momencie między 2,5-3k. Póki co biorę na te platformę gry, które z jakiegoś powodu mnie zaintrygowały/zainteresowały/będą rzadkie. Skup commonów zacznę w dogodnym momencie. 1 Cytuj
Bowser 116 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 (edytowane) 49 minut temu, ping napisał: @Fanek 540 bez dubli, więc nie ma jakiegoś szału. Do końca 2023 zamierzam dobić do 1000, bo powoli szykuje się zmierzch tej generacji. Jak bozia da to może do 1500. Z PS4 jest ten problem, że podobnie jak w Switchu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FNyvbbU64Pb9lheg28gC_5fMalIYJ0aD763T7M1QqF0/edit#gid=0 Jest bardzo dużo małonakładowych releasów. O ile Switchowe community pilnuje tematu, tak nikt nie wykonuje tej pracy dla PS4. Strzelam, że wszystkich pudeł jest w tym momencie między 2,5-3k. Póki co biorę na te platformę gry, które z jakiegoś powodu mnie zaintrygowały/zainteresowały/będą rzadkie. Skup commonów zacznę w dogodnym momencie. Zawsze jestem ciekaw wiec, jeśli mogę to — chciałbym zapytać Na jakiej podstawie dobierasz gry, które Twoim zdaniem 'będą rzadkie" i uważasz ze są warte trzymania w Twojej kolekcji ? Mam oczywiście na myśli dobieranie takich, które nie są pewniakami jak np. limitowane wydania itp.? Sugerujesz się również przy tym "przeczuciem" że coś z czasem może podrożeć/trzymać cenę ? Mi np. ciężko trzymać gry, które nie mają dla mnie jakiej wartości sentymentalnej lub wiem, że na 100% nigdy już do nich nie wrócę chodź — czasem robię wyjątki i zostawiam bijąc się z myślami ( przykład: Mario 64, mam jego kilka wydań i ciągle walczę ze sobą, że wystarczyłoby mi to na Switcha i Nintendo 64. Po co mi wersja na DSa, w którą nigdy już nie zagram a szkoda sprzedać). Edytowane 13 grudnia 2022 przez Bowser Cytuj
Donatello1991 1 423 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 Pora na kolejną epicka podróż na zakończenie roku. 8 Cytuj
Bowser 116 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 (edytowane) @Donatello1991 dobry tytuł Edytowane 13 grudnia 2022 przez Bowser Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 dostaniesz plusa jak bedziesz pisał dobre rzeczy o grze Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 @Bowser Zbieram gry od 20 lat, jak siedzisz w tym długo, to wiesz mniej więcej co było na rynku trudno dostępne (i za co musiałeś przepłacać biorąc z drugiej ręki). Mnie na przykład limitowane wydania w rozumieniu kolekcjonerek z masą gratów zupełnie nie interesują, staram się trzymać wydań standardowych. Według mnie niezmiennie rzadkie będą gry niszowe, z niskim print runem. Przykładowo mniej popularne jRPG wydawane przez NIS, Koei Tecmo czy PQUBE. Shmupy (głównie rynek JP) i inne rzeczy, których raczej na rynku nie widać. Wiem mniej więcej co jest dystrybuowane w polskich sklepach (fizycznych, jak i internetowych). Szacuję, że wszelkie 'duże' AAA, gry zachodnie sprzedawane w grubych milionach będą latać po 10-20zł, tak jak to widzimy na przykładzie PS2/PS3. Blockbustery mimo wszystko trzymam, bo lubię mieć rzeczy zadbane - na allegro roczne gry z drugiej ręki często reprezentują stan śmietnikowy. Sam w ciągu kilku lat sprzedałem może kilka gier (nie mówię tutaj oczywiście o dublach). To wszystko przeczucie + doświadczenie ale nie zaprzątam sobie tym za bardzo głowy, bo też nie jest to dla mnie inwestycja a jedno z kilku hobby. Jeśli coś mi ucieknie - trudno. Jeśli coś spadnie cenowo - też. Nie stockuję się np. w 20-30 kopii tej samej gry, bo wiem, że będzie rzadka. 2 Cytuj
Bowser 116 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 16 minut temu, ping napisał: @Bowser Zbieram gry od 20 lat, jak siedzisz w tym długo, to wiesz mniej więcej co było na rynku trudno dostępne (i za co musiałeś przepłacać biorąc z drugiej ręki). Mnie na przykład limitowane wydania w rozumieniu kolekcjonerek z masą gratów zupełnie nie interesują, staram się trzymać wydań standardowych. Według mnie niezmiennie rzadkie będą gry niszowe, z niskim print runem. Przykładowo mniej popularne jRPG wydawane przez NIS, Koei Tecmo czy PQUBE. Shmupy (głównie rynek JP) i inne rzeczy, których raczej na rynku nie widać. Wiem mniej więcej co jest dystrybuowane w polskich sklepach (fizycznych, jak i internetowych). Szacuję, że wszelkie 'duże' AAA, gry zachodnie sprzedawane w grubych milionach będą latać po 10-20zł, tak jak to widzimy na przykładzie PS2/PS3. Blockbustery mimo wszystko trzymam, bo lubię mieć rzeczy zadbane - na allegro roczne gry z drugiej ręki często reprezentują stan śmietnikowy. Sam w ciągu kilku lat sprzedałem może kilka gier (nie mówię tutaj oczywiście o dublach). To wszystko przeczucie + doświadczenie ale nie zaprzątam sobie tym za bardzo głowy, bo też nie jest to dla mnie inwestycja a jedno z kilku hobby. Jeśli coś mi ucieknie - trudno. Jeśli coś spadnie cenowo - też. Nie stockuję się np. w 20-30 kopii tej samej gry, bo wiem, że będzie rzadka. Dzięki za odpowiedź. Bardzo fajne podejście. Szanuje, bo sam zbieram raczej tylko to — co ma dla mnie jakąś wartość. To czy wartość finansowa tego wzrośnie/spadnie nie ma (dla mnie) większego znaczenia. Dzięki, że podzieliłeś się swoim podejściem do tego tematu. Jeśli czyta to inny kolekcjoner i miałby ochotę — napisać swoje pobudki tworzenia kolekcji to chętnie poczytam Cytuj
Suavek 4 672 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 10 minut temu, Bowser napisał: Jeśli czyta to inny kolekcjoner i miałby ochotę — napisać swoje pobudki tworzenia kolekcji to chętnie poczytam Jest cały temat dla kolekcjonerów. Od zdjęć, po opinie, więc chyba tam znajdziesz coś dla siebie. 1 Cytuj
YETI 10 988 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 @ping ile potrzeba mieszkań, aby pomieścić te wszystkie gry? Cytuj
Pupcio 18 417 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 Mógłbyś w końcu wrzucić nore zagrajmera Pinger, wszyscy na to czekamy od setek lat Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 Jest taka teoria spiskowa, że ping mieszka z quakiem i mają jeden pokój z kolekcją. 2 Cytuj
Ukukuki 6 990 Opublikowano 13 grudnia 2022 Opublikowano 13 grudnia 2022 5 godzin temu, ping napisał: @Fanek 540 bez dubli, więc nie ma jakiegoś szału. Do końca 2023 zamierzam dobić do 1000, bo powoli szykuje się zmierzch tej generacji. Jak bozia da to może do 1500. Z PS4 jest ten problem, że podobnie jak w Switchu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FNyvbbU64Pb9lheg28gC_5fMalIYJ0aD763T7M1QqF0/edit#gid=0 Jest bardzo dużo małonakładowych releasów. O ile Switchowe community pilnuje tematu, tak nikt nie wykonuje tej pracy dla PS4. Strzelam, że wszystkich pudeł jest w tym momencie między 2,5-3k. Póki co biorę na te platformę gry, które z jakiegoś powodu mnie zaintrygowały/zainteresowały/będą rzadkie. Skup commonów zacznę w dogodnym momencie. Dzięki za listę, ja osobiście celuję w 200-250 pudełek do końca żywota switcha. Obecnie mam 120 i kupuję raczej zielone na meta + ciekawsze składanki czy porty staroci. No i unikam słabych portów czy jRPG ponieważ jest poza moim kręgiem zainteresowań ten gatunek z drobnymi wyjątkami. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. iluck85 2 899 Opublikowano 13 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 grudnia 2022 (edytowane) Tsubasy nie ma na X, na PS4 nie chciałem. Ghost dobrałem, bo Dave miał promocje Edytowane 13 grudnia 2022 przez iluck85 10 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. iluck85 2 899 Opublikowano 14 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 grudnia 2022 89zl na PS5, można dać żeby sprawdzić. Nie wiem czy się odnajdę w tym tytule, ale cena skusiła żeby sprawdzić. 9 2 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. creatinfreak 3 828 Opublikowano 14 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 grudnia 2022 Zobaczymy czy to takie goty. 9 2 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Quake96 3 841 Opublikowano 15 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 15 grudnia 2022 No i sam sobie sprawiłem zayebisty prezent na święta Ależ będzie grane! Ta gra to klasa sama w sobie, a już intro do niej to 14 7 Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 15 grudnia 2022 Opublikowano 15 grudnia 2022 Nawet nie wiedziałem, że był port na DC. Też obcięty content jak na PSX względem pc, czy jakieś inne zmiany? Cytuj
Quake96 3 841 Opublikowano 15 grudnia 2022 Opublikowano 15 grudnia 2022 Oj panie, tutaj to praktycznie to samo co na PC z może jakimiś mniejszymi różnicami. Ciężko mi osobiście powiedzieć która wersja jest technicznie "lepsza", bo na PC grałem wieki temu, a wersję DC dopiero poznaję, ale YT pokazuje, że są do siebie naprawdę podobne. Wersja PSX to zupełnie inna bajka, wiadomo Ale mam i taką i równie szanuję Cytuj
czapa 671 Opublikowano 16 grudnia 2022 Opublikowano 16 grudnia 2022 Odwieczne pytanie jest mapka? Cytuj
Quake96 3 841 Opublikowano 16 grudnia 2022 Opublikowano 16 grudnia 2022 Ni ma. Nie wiem czy w ogóle w tym wydaniu była w sumie. Jest książeczka i jest płyta w naprawdę świetnym stanie, więc jestem usatysfakcjonowany Są za to zapisane przez jakiegoś "angola" kody na odwrocie tylnej okładki Cytuj
czapa 671 Opublikowano 16 grudnia 2022 Opublikowano 16 grudnia 2022 Właśnie nie jestem pewien czy w wydaniu na DC była w ogóle mapa. Też nie posiadam w swojej kopii, natomiast w wydaniu na PSX jest mapka bo mam też to wydanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi