Skocz do zawartości

Zakupy growe!

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ping, ile tytułów brakuje?

Jeszcze troszeczkę...

Od jakiegoś czasu odkładam sobie jakieś drobniaki i w styczniu ruszam do tokjo po trudno dostępne gry z regionu ntsc-j. Być może uda mi się w trakcie tripa wyskoczyć na chwilę (2-3 dni) do Korei, gdzie mam zamiar latać za rzadkim, powtarzam, RZADKIM tytułem Superstar Karaoke (jedyny k-exclusive, chociaż jest kilka koreańskich wariantów gier ogólnodostępnych, które mają osobny achievement set - dynasty warriors na przykład).

No ale jestem bliżej niż dalej.

Przy czym fullsety to moje ogólne zboczenie, tylko teraz skupiam się na Xboksie :).

Opublikowano

Moze to nie sa bezposrednio zakupy growe, ale bedac wczoraj na koncercie muzyki z Final Fantasy (A New World), kupilam dwie plyty + zdobylam autografy dyrygenta i pianisty :wub:.

61265b3b8af0a96dmed.jpg

Gdzie grali ten koncert?

W Hamburgu.

Opublikowano

Ping, ile tytułów brakuje?

Jeszcze troszeczkę...

Od jakiegoś czasu odkładam sobie jakieś drobniaki i w styczniu ruszam do tokjo po trudno dostępne gry z regionu ntsc-j. Być może uda mi się w trakcie tripa wyskoczyć na chwilę (2-3 dni) do Korei, gdzie mam zamiar latać za rzadkim, powtarzam, RZADKIM tytułem Superstar Karaoke (jedyny k-exclusive, chociaż jest kilka koreańskich wariantów gier ogólnodostępnych, które mają osobny achievement set - dynasty warriors na przykład).

No ale jestem bliżej niż dalej.

Przy czym fullsety to moje ogólne zboczenie, tylko teraz skupiam się na Xboksie :).

Z "zachodnich" gierek masz już prawie wszystko pewnie? W jakimś Excelu masz listę żeby wiedzieć czego brakuje?

Opublikowano

Jestem mistrzem organizacji zbiorów, więc każda platforma ma swój własny excelowy spreadsheet z listą gier i informacjami typu system (PAL/NTSC/J), wersje językowe, stan, dodatkowe uwagi - faktycznie zdarza się czasem kupić coś, co już mam, ale dotyczy to raczej platform retro (bo najmniej czasu im poświęcam więc wiadomo, rozeznanie mniejsze).

Opublikowano (edytowane)

Wikipedia nie uwzględnia wariantów z osobnym achievement setem - takie Dynasty Warriors 6 wedle wikipedii na liście figuruje tylko raz, a jest wersja EU, US, JP, KR, CHN.

Szacuję, że retaili jest około 1500, wliczając już w to różne warianty i gry japońskie. Najtrudniej zdobyć oczywiście wydania chińskie (wersje mainland, nie hongkońskie, które zazwyczaj są zwykłymi japończykami w dwujęzykowym pudełku/są po angielsku) i koreańskie. Niektóre koreańczyki zbieracze wyceniają na 150-200$, ale to grube przestrzelenie. Teoretycznie bardziej się opłaca wybrać do Korei i kupić te kilkanaście gier, chociaż nie wiem jak w praktyce wygląda tam dostępność gier na Xboksa 360.

Obecnie się skupiam na niszowych tytułach, bo mają małe nakłady i prawdopodobieństwo znalezienia takiej gry w dobrym stanie maleje z roku na rok. Brakuje mi też o dziwo sporo rzeczy triple A, bo często miałem dostęp do promki/kodu na premierę.

Edytowane przez ping
  • Plusik 1
Gość DonSterydo
Opublikowano

Ping, co będzie jak już zbierzesz wszystko?

Serio pytam.

Otworza sie dziewiate wrota ;)

• Plusik 1
Opublikowano

Jest tak jak Grzybiarz pisze - kupuję gry na większość platform, więc zebranie wszystkiego jest raczej niemożliwe. W przypadku X360 po prostu będę miał satysfakcję, liczy się podróż nie cel czy jakoś tak.

Ragus - PS2 bo gier jest więcej i trudniej trafić coś w idealnym stanie (nośnik optyczny podatny na rysy/uszkodzenia). Ale to przyjemniejsza opcja, bo na DSie masz pewnie kilkaset gier typu przebieranie dziewczynek czy czesanie koników*.

*My Horse and Me 2 - jedna z rzadszych gier na X360.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Oba trudne bo maja ponad 2000 gier. Na DS jest duzo ciezko dostepnych crapów jak wyprawa z moim osiołkiem 2, moj chłopak, ułóż bukiet kwiatów itp wydawane przez 1-2 osobowe studia w małych nakładach bo it ak sie to nie sprzeda. PS2 ma około 2500 tytułów, niektore dostepne pewnie tylko w danych regionach, do tego kilka białych kruków itp.

Do tego Gamestop i inne amerykanskie sklepy wywalaja pudełka i instrukcje do gier DS i zostawiaja same carty, wiec kolekcjonowanie jest tez utrudnione o ten aspekt.

Napewno z DS'em sie nie idzie na pełna kolekcje bo tam około 1200 gier to crapy.

Edytowane przez Velius
Opublikowano

Na PS2 rzadkie/drogie są przede wszystkim shmupy wydane tylko w Japonii, trudno też zdobyć cały set SEGA AGES i Simple 2000 mimo że były wydawane w budżetowych cenach. jRPGi po 150-200zł to akurat pikuś i najmniejszy problem. Do tego jest pierdyliard gier o których istnieniu nikt nie wie. Że zrobili na to remake Tengai Makyou II dowiedziałem się dopiero, jak kupiłem tę grę.

No i jest tez dużo syfu - w japonii masa tytułów pachinko/slots, oprócz tego tekstówki...

• Plusik 1
Opublikowano

@Kalel to moze nawet i lepiej bo podobno po jej ograniu kazda inna gra na ps3 wyglada jak go.wno i fabularnie jest jak go.wno. Sam jeszcze nie gralem, czekam az ogram inne tytuly. Koszulka fajna, ale chyba wszyscy gracze juz ja maja oprocz mnie XD

Opublikowano

Zakładam, że będę w mniejszości, jeśli powiem, że koszulka tragiczna? Ot "sprany" biały napis i szara morda brodatego faceta. No ja rozumiem, że grą się wszyscy zachwycają, ale na koszulkę to się nie nadaje. Z domu to bym w tym nie wyszedł.

• Plusik 3