Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym chyba brał Corollę, albo Mazdę 323, sylwetka jeszcze jakoś strasznie się nie zestarzałą, fajne wnętrze. Problemem może być znalezienie egzemplarza, który uchował się od rdzy. Audi A3 jest osiągalne w tej cenie, ale będziesz miał auto starsze o 2-3 lata niż Astra, albo japończyk w tej kwocie. Trzeba byłoby znaleźć dobrą okazję.

Ciekawą opcją w tej cenie jest jeszcze Ford Focus. Auto dość solidne, ładne, obczaj sobie. Z japończyków jeszcze można poszukać Nissana Primery (choć to już nie hatchback), albo Almery. Cieszą się dość dobrą opinią jeśli chodzi o awaryjność i części eksploatacyjne. Na koniec zostawiłem sobie auta, które mi się kompletnie nie podobają, ale Może Tobie przypadną do gustu. Pierwszy to Citroen Xsara. Mimo, iż to francuz pełną gębą to nie jest awaryjny, nie sypie się jak inne francuzy. W sieci jest chwalony. Mi się nie podoba z wyglądu i wnętrza. Drugi to Golf IV, kompletnie mi te auto nie leży, jak większość volkswagenów, ale jest znośny cenowo w utrzymaniu i też cieszy siędobrą opinią.

W sumie, jeśli poleciłem Xsarę, to można pomyśleć nad Peugeotem 307, też ludzie chwalą. Ja akurat mam uraz do Peugota po 206, którą jeździłem i rozsypała się po przejechaniu niespełna 115 tyś, ale no podobno, tak jak mówiłem, 307 nieco łamie stereotyp awaryjnego Peugota.

Bora dziwne auto, dziewczyny rodzice mają. Dość zwinne w TDI 2.0, ale w śroku bardzo mało przestrzenne.

dzięki krupek, kiedyś ojciec miał primere 2.0 w benz, taką chyba z 96 roku? dokładnie nie pamiętam, ale jeździło sie nią bardzo przyjemnie. Tylko niestety te modele to juz rdza zagryza na śmierć, a szkoda.

Golf IV odpada, nie jestem fanem, to samo z cytrynką. Peugeot moze być, ale.. to ostateczność raczej.

No i Focus, to jest też pomysł, tylko jak z utrzymaniem? Może byc róznie pewnie.

Pajda: dzieki za polecenie silniczka, 1.6 wydaje się w sam raz. Jak znalazłbym ładny egzemplarz to do tego samochodu zdolny byłbym dopłacić, tylko pewnie utrzymanie go byłoby znacznei droższe od reszty : (

Mazda 323 jaki silniczek brać? To zdecydowanie mój faworyt, zgrabna i ładna, w sam raz.

Edytowane przez Banny

W utrzymaniu jest tania, części poza eksploatacyjnymi raczej nie kupowałem, a te nie są jakoś specjalnie drogie. Rdza jak w każdym japońcu - łapie głównie nadkola, ale da się z tym żyć. Ja swoją miałem 5 lat niecałe, po 2 latach zaczęła wyłazić ruda, zrobiłem u lakiernika za 2 stówki i do sprzedaży był spokój.

• Plusik 1

Co do Focusa to szczerze auto solidne, dobra blacha ( w niektórych miejscach w moim lakier poschodził do gołej blachy a rudej nie ma ), często pada VSS a tak nie słyszałem i jakiś wielkich awariach pierwszych Focusów ( rocznik 1999-2005, MK1 )
ale jak bierzesz pod uwage to minimum silnik 1.6 byś miał jako-taką dynamiczność jazdy.
No i pierwsze modele Focusów nie znoszą instalacji LPG.

Mam MK1 z silnikiem 1.4 i strasznie powolna "Foka" jest, nie rozbujasz jej szybko.

Najlepiej jakbyś sam jeszcze spojrzał na opinie innych osób :)

Edytowane przez blakuś
  • Plusik 1

Faken dlaczego Mazda trzyma tak cene? Żonce chciałbym kupić 3 tak z roku 2009-2010 planowalem auto do 25k i chyba ciężko będzie:/

Opcjonalnie Peugeot 308 w obu przypadkach diesel :)

Obecnie lata 206 1,1i z autem zadnych problemow przez 10 lat nie było.

No widzisz, ja miałem też 206 1,1 i po niespełna 115.000 przebiegu do roboty była uszczelka pod głowicą i belka z tyłu zawieszenia.

Jak Alfa 147 to tylko z mułowatym 1.6 105KM ( brak zmiennej fazy rozrządu = brak wariatora za 600zł  oraz brak zmiennej pojemności kolektora dolotowego = mniej ruchomych elementów do psucia) albo 1.9JTD co przy tym budżecie zakończy się katastrofą :)

http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-147-1-6-twin-spark-2001-zobacz-ladna-gotowa-do-jazdy-CID5-ID9zqEl.html

co myślisz? Teraz na święta wracam w rodzinne strony i mógłbym pojechać obejrzeć.

• Plusik 1