Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nadeszła pora na wystawienie zdezelowanego accenta na sprzedaż (albo zamienię za smartfona xD) i szukam czegoś kilkuletniego:

- budżet do 30,000 zł, obojętnie czy od firmy czy Pana Józefa, żona wliczy auto w środki jednoosobowej działalności i rozliczy amortyzację (no bo nie wiem czy leasing dla auta używanego się opłaca)

- 5-drzwiowe

- rocznik 2012+, no chyba że warto szukać zadbanego starszego, ale tutaj nie znam nikogo, kto by w 6-8 latka nie włożył zaraz 10k w remonty ;/

- niezbyt duży przebieg (do 50k)

- benzyna (głównie na krótkie jazdy miejskie)

- silnik minimum 1.2 80KM, preferowane 1.4+ i 100KM+

- odbiór w małopolskim

Póki co zajawiłem się tym http://otomoto.pl/oferta/opel-corsa-1-4-100-km-wersja-adam-na-150-lat-opla-ID6ycW6B.html

W drugiej kolejności http://otomoto.pl/oferta/opel-corsa-b-ladna-lift-start-stop-serwis-tempomat-ID6yfbMt.html

Co sądzicie o tym segmencie? Co jeszcze warto wziąć pod uwagę? O co pytać ziomka na miejscu, by nie wtopić (dawno nie kupowałem aut, ostatni raz Accent za 4000zł sto lat temu, tutaj trochę więcej chcę wydać)? Na pewno jak już będę zdecydowany, podjechałbym na kanał sprawdzić poziom zużycia.

Edytowane przez _Red_
Opublikowano (edytowane)

Co do tej Corsy to żona jeździła taką 5 lat. Ogólnie na miasto spoko ale trasy to już katorga (mało wygodna). No i jakby gówniak się pojawił to byłaby mała.

Mieliśmy wersję 1.4 90km. W mieście te 8 l paliła.

Rozumiem że żona chce wziàć na firmę. W takim razie dokładnie sprawdzajcie czy

Vat nie był już czasem odpisany. Nie wierzcie na słowo w tej kwestii.

ps tą drugą Corsę odpuść. Przyjaciółka żony ma taką 80KM, no ku rwa to nie chce jechać. Za duża buda na ten rodzaj motoru (strasznie niski moment obrorowy), no i palił jej więcej niż nasza 90KM

Edytowane przez balon
  • Plusik 1
Opublikowano

Właśnie tak mi się wydawało, że 80KM na tego typu brykę będzie mało. Z VATem to ma znaczenie jak żona nie jest VATowcem? Kupimy wpierw prywatnie od osoby prywatnej (umowa cywilno-prawna), a potem się auto wliczy w środki trwałe.

Raporty spalania też nie są jakies zachwycające, no ale nie jest to Smart. A jeszcze miałbym zainteresować się czymś z tego gatunku np.:

- Mazda 2

- Hyundai i30

- Kia Cee'd

Opublikowano

Jak nie jest Vatowcem to nie ma znaczenia ale do lekkiej zbitki ceny można o to się pytać. Jak powiedzą, że Vat odpisany to już rabacik się należy ;)

A coś ciu starszego ale wygodniejszego np Astry 4 z 2011 albo właśnie jakaś Kia Cedd, Fiat Bravo, , Citroen C4 (bardzo udany model), Peugot 307 itp.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Wizualnie jest paskudny :(

Faktycznie skup się lepiej na hatchach :)

A ten Chavrolet Cruze ? Chyba w hatchu też są, a jak nie to może kombi na gówniaczki.

Edytowane przez balon
Opublikowano

Ładny jest przecie xd Tylko długi jak nie wiem co. Jutro pojadę obadać tę Corsę wydanie Adam z pierwszego linka. Na razie niezobowiązująco.

Cruze też nieźle wygląda, poczytam opinie.

Ale tak ogólnie rzecz biorąc, klasyczna Corsa to nie będzie chyba kasa w błoto?

Opublikowano (edytowane)

No my mieliśmy 5 lat (2009-2014) i nic , zero awarii. Po za dym że w trasy niewygodne (ale jak jażde auto z tego segmentu) to bardzo okey wspominam te auto. Żona z ciężkim sercem się pozbywała.

No Cruze ma właśnie bardzo dobre opinie i świetny stosunek cena / do wyosażenia oraz wielkości. Z tego zo kojarzę user Andrzej kupił niedawno Cruza. Możesz go się podpytać o wrażenia.

ps właśnie ten 301 nie jest długi, robi tylko takie wrażenie (pomijam już fakt, że jest strasznie goły. No już chociaż te sterowanie audio z kiery żebyś miał - bardzo wygodna rzecz). Z małych aut np Clio itp za cholerę nie powinno się robić sedanów bo wyglądają niewymiarowo (np tył prawie jak przód ;) )

W ogóle nie wiadomo co to za segment. Mniejszy od 308, a większy od 208z

Edytowane przez balon
Opublikowano

Obadaj może Suzuki Swift - świetna fura do miasta - jeśli rozważasz corsę to wg mnie swift jest dużo lepszą opcją. Samochody praktycznie bezawaryjne.

Opublikowano

Obadaj może Suzuki Swift - świetna fura do miasta - jeśli rozważasz corsę to wg mnie swift jest dużo lepszą opcją. Samochody praktycznie bezawaryjne.

Zgadzam się i nie zarazem :)

Pamiętam że jak kupowaliśmy Corsę siora kupiła tego Swifta i np mi czy szwagrowi znacznie lepiej leżał Swift (frajda z prowadzenia, jak taki gokarcik i lepsze osiągi) tak żonce i siorze lepiej Corsa leżała.

W Corsie było wsio delikatniejsze i płynniejsze oraz o wiele bardziej miękkie zawieszenie.

No i bagażnik Swifta dla Redów może być za mały, a tego co się orientuję to ich jedyne auto. W Corsie też nie jest duży (ok 290 l) ale w Suzuki to kufer jak w Ciencento (ok 200 l).

Opublikowano

Toz to w akcencie mam chyba 350l :(

Auto ma byc kompromisem dla wymagan moich i pani redowej, a ona chce w sumie dosc male i zwinne autka.

Jutro jade obadac te corse, ale z tego co widze, jak wylaczylem filtr "tylko Malopolska" to ceny juz od 25k sie zaczynaly. Moze uda sie zbic cos z tego 29900, ale nie ukrywam, ze lokalizacja tez jest wazna. Nie chcialbym pol kraju jezdzic za jakims szrotem.

Opublikowano (edytowane)

Modnisie... dla kogoś kto jeździł siermiężnym akcentem przez 5 lat, to cudowne wnętrze xd

edit:

teraz doczytałem, że ta krakowska Corsa ma klimę tylko manualną :beksa: To chyba słaba opcja, ciągle regulować pokrętłem. Ech w tym budżecie i wyposażeniu wypadałoby mieć climatronic.

Edytowane przez _Red_
Opublikowano

- Hyundai i30

- Kia Cee'd

Dobry pomysł. Długa gwarancja, dobre opinie i Janusze unikają, bo "brak prestiżu". I ten Bravo również.

Co do Dacii to jeszcze jakbyś mógł nową, to może. Osobiście nie lubię samochodów tej marki za oszczędzanie na bezpieczeństwie - w testach zderzeniowych wypadają jednak słabiej od renomowanej konkurencji.