Tommo 1 003 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 Nadeszła pora na wystawienie zdezelowanego accenta na sprzedaż (albo zamienię za smartfona xD) i szukam czegoś kilkuletniego: - budżet do 30,000 zł, obojętnie czy od firmy czy Pana Józefa, żona wliczy auto w środki jednoosobowej działalności i rozliczy amortyzację (no bo nie wiem czy leasing dla auta używanego się opłaca) - 5-drzwiowe - rocznik 2012+, no chyba że warto szukać zadbanego starszego, ale tutaj nie znam nikogo, kto by w 6-8 latka nie włożył zaraz 10k w remonty ;/ - niezbyt duży przebieg (do 50k) - benzyna (głównie na krótkie jazdy miejskie) - silnik minimum 1.2 80KM, preferowane 1.4+ i 100KM+ - odbiór w małopolskim Póki co zajawiłem się tym http://otomoto.pl/oferta/opel-corsa-1-4-100-km-wersja-adam-na-150-lat-opla-ID6ycW6B.html W drugiej kolejności http://otomoto.pl/oferta/opel-corsa-b-ladna-lift-start-stop-serwis-tempomat-ID6yfbMt.html Co sądzicie o tym segmencie? Co jeszcze warto wziąć pod uwagę? O co pytać ziomka na miejscu, by nie wtopić (dawno nie kupowałem aut, ostatni raz Accent za 4000zł sto lat temu, tutaj trochę więcej chcę wydać)? Na pewno jak już będę zdecydowany, podjechałbym na kanał sprawdzić poziom zużycia. o jenysiu 30k golda za auto ktore wyglada jakby sie zesral na nie bezdomny. 1 Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 Gdybym był bezdomny nie nasrałbym na brzydkie auto. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 W tej materii powinien się wypowiedzieć masakratos.Przez naćpanego crasha bandicoota teraz będę miał rozkminę, czy za 30k golda kupić jakieś 100letnie prestiżowe autko, czy 3letnie klasy kompaktowej. A myślałem, że ten etap mam już za sobą Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 159ka, plus z tego co zostanie jakis pierdusnik gdy 159ka bedzie u lekarza 1 Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 http://www.auto-swiat.pl/uzywane/alfa-159-sportwagon-2-4-jtdm-test/9rl3j Przy przebiegu 11 060 km wysiadło oświetlenie tablicy rejestracyjnej i nabraliśmy pewnych wątpliwości. Zaczęliśmy się zastanawiać, czy nie zaczną odmawiać posłuszeństwa kolejne elementy. Odpowiedź otrzymaliśmy dość szybko, bo niedługo potem (przy przebiegu 13 390 km) komputer wyświetlił komunikat o awarii układów ESP, ABS i ASR. Po kolejnych 1390 km już naprawdę nie było nam do śmiechu, ponieważ auto przeszło w tryb awaryjny. Z trudem dojechaliśmy do ASO, gdzie zdiagnozowano uszkodzenie sterowania układem recyrkulacji spalin (EGR). Kolejne 6 tys. km nasza Alfa pokonała bez żadnych problemów. Ale wkrótce miało się okazać, że była to tylko cisza przed burzą: podczas szybkiej jazdy autostradą najpierw usłyszeliśmy głośny hałas z komory silnika, a po chwili nastąpił gwałtowny spadek mocy. Do warsztatu nasz maratończyk nie dotarł o własnych siłach. Pojechał na lawecie. Pewnie spędzi dużo u lekarza, dynia.png Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 (edytowane) Nie moglbym siedziec w tak brzydkim wnetrzu, jakie ma ta pierwsza corsa. No nie moglbym.Nie twierdzę że to ładne wnętrze (bo takie same od 2006) ale ty nie użytkowałeś niedawno 20 letniej bmw czy?Tam to musiało być piękne wnętrze. Red w segmencie aut miejskich (Swift, Corsa ) za ten budżet i rok może być ciężko o klimę automatyczną. Z drugiej strony z tym kręceniem pokrętłem manual klimy to przesada. Edytowane 3 stycznia 2016 przez balon Cytuj
kanabis 22 449 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 No juz juz, takie pier.doły jak wrzuciłes red to mozna znalesc o kazdym aucie. Przynajmniej jakbys kupil 159 nikt by ci nie mówił ze jestes mentalnym 30 letnim dziadkiem kupującym corse czy polo. Mam nadzieje ze jak ja bede w podobnej sytuacji nawet przez chwile nie pomysle o hyundaiu majac 30k do wydania. To bedzie znak ze w gre juz wchodzi prostamol i penigra. Jeszcze bez automatycznej klimy xDDDD Ale lusterka i szyby chyba elektrycznie ustawiane ? No prosze cie. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 No ale Red szuka małego auta, świeżego i z salonu PL z tego co rozumiem. Niestety w naszym kraju auta z tego segmentu (B) i rocznika ok 2012 rzadko kiedy były z klimą automatyczną bo to znacznie podbijało cenę nowego auta. Pamiętam że jak kupowaliśmy swoją w październiku 2008 to chcieli ponad 4 tys za klimę auto, czyli ok 10% wartości którą miałem zapłacić! Lusterka i szyby (przód) na bank elektryczne. Przydało by się sterowanie audio z kiery bo dużo tych Cors to ma. Red ty chyba pisałeś, że w Accencie w ogóle brak klimy, to uwierz mi że ten manual to już będzie luksus. Cytuj
kanabis 22 449 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 No wiadomo ze jak nie mial klimy to kazda opcja to zbawienie w upały, tak tylko szyderczo napisałem bo obraził moją marke! Poza tym stało by sie mu cos jakby kupił z 2010 zamiast z 2012 z full serwis? Przeciez takimi autami jezdza kobiety albo dziadki wiec co on mógł w 2 lata zdziałac. Przynajmniej mi sie tak wydaje. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Ale takich aut z pl mało jest full opcja. Nawet wersja cosmo z tamrych lat czyli max nie miała klimy auto. No ja co mógłbym doradzić to jednak bym coś ciut większego szukał, tym bardziej że to jedyne auto w domu. Można szukać sprowadzanych ale wtedy już większe przebiegi wchodzą w grę i rryzyko Mirketu rośnie bardzo. Cytuj
kanabis 22 449 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Ale w takim i30 tez? Bo i10 i i20 rozumiem ale i30 tak anprawde to juz nie jest jakis smark, tak samo ceed Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Ale śmiechłem jak Red napisał, że swojego Accenta chce sprzedać, albo zamienić na smartfona. Ktoś wystawia telefon na Olx, a tu wiadomość od Reda: Witam Zamiana na Hyundai Accenta w benzynie? Tego jeszcze chyba nie grali Cytuj
kanabis 22 449 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Gorzej jakby mu ktos odpisał "A ile dopłaty z pana strony?" Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Ale w takim i30 tez? Bo i10 i i20 rozumiem ale i30 tak anprawde to juz nie jest jakis smark, tak samo ceed No ale przy i30 czy Ceed to będzie musiał z rocznikiem spuścić bo na bank nie znajdzie zadbanej wersji z salonu PL z niskim przebiegiem z 2012 w cenie do 30 tys. No chyba że będzie celował w auta o PecHowców w kolorze białym i na kołpakach ale tu przebiegi będą spore no i same td, a nie benzyny więc odpada na miasto. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Dzieki za nowe sugestie od rana. Spojrze z ciekawosci na minimalnie starsze roczniki. Tesciowie maja Cordobe z chyba 2004 z climatronikiem i naturalnie sluchalem jak to manual bedzie uciazliwy. Poki co klima w akcencie polegala na otwarciu okna. I to korbą!! Full manual xDD Czyli powoli wyciagam wnioski ze i30/Cee'd bedzie wyzsza polka niz Corsa. :fedora: Cytuj
kanabis 22 449 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 No tak mysalalem ze nie ten prog cenowy. Kolezanka ma i10. Niezle gównienko, niepolecam. Siedzisz wysoko jak w autobusie, mała kierownica, ciasno. To juz w moim ka bylo wiecej komfortu. A i30 tylko w sportswagon ma taxiarz koło nas. W dodatku grafit, no i powiem ze takim juz by nie pogardził, ładnie sie prezentował. A w ceed tez było wygodnie, przynajmniej z tyłu, bo policja u nas ma.. Nie no red to chyba jasne ze wyzsza. Przeciez to nie ten segment. W hyundaiach i10 i 20 to gów.no ale od i30 zaczynaja sie wcale nie takie złe wózki. Tyle ze one beda wieksze to nie wiem czy ci to przeszkadza 1 Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 (edytowane) Red dla Corsy odpowiednikiem jest i20 (i10 to jeszcze niżej tzw. segment A). i30 to odpowiednik Astry. Uwierz mi, że już będzie znaczna różnica w komforcie jazdy i wielkości bagażnika. Plusem i zarazem minusem Corsy jest fakt że obecny model produkowany jest już 9 lat (z delikatnymi zmianami lamp itp). Świadczy to jak udana i dobrze sprzedająca się to jest konstrukcja, z drugiej strony już ciut przestarzała technologiczine względem np takiego Peugota 208. Edytowane 3 stycznia 2016 przez balon 1 Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 To teraz do swojej wishlisty dorzuciłem to http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-klimatyzacja-serwisowany-2012r-5drzwi-ID6yf1KJ.htmlDo Jastrzębia to nawet nie tak daleko. Byleby wziąć auto gdzieś na kanał i przebadać. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Tyle że to sprowadzany to już musisz dobrze sprawdź przebieg itp. No i podejżanie słabo wyposażona wersja jak na auto Hansa (brak sterowania audio kierą i klima manual). Chyba jakiś biedak z DDR. Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Auto zarejestrowane w PL można za friko sprawdzić na stronie rządowej https://historiapojazdu.gov.pl/ Kojarzysz coś podobnego, ale dla DE? Jest tego od groma z płatnymi raportami, ale pewnie wszystkie bazują na centralnej bazie krajowej. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Niestety ale nie. A jakaś Astra 4 z pl w tym budżecie ? Cytuj
Tommo 1 003 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 typie bierz audi a4 b7 i nie wgurwiaj ;//// Cytuj
_Red_ 12 010 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 (edytowane) Niestety ale nie. A jakaś Astra 4 z pl w tym budżecie ? Czwórka to będzie J? Zaraz poszperam w ofertach edit. Sniff, już na oko widać, że modele niezniszczone albo poniżej 100kkm zaczynają się od 33k Wolę nie wychodzić poza założenia finansowe. Edytowane 3 stycznia 2016 przez _Red_ Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Red, jak chcesz sprawdzić historię pojazdu zza granicy to musisz poszukać po różnych forach, janusze znają darmowe strony. Ja swoją Mazdę sprawdzałem w jakimś Duńskim serwisie, na forum Mazdy mi podali. Darmowe i obszerne info, bo nawet się dowiedziałem, że jedynym właścicielem tam był Alfred Nielsen. Jak auto jest sprowadzone to na rządowej stronie będzie historia tylko od rejestracji w kraju, czyli nie wiele przydatna. Cytuj
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 (edytowane) już 3 strony dyskusji, a jeszcze nie padła propozycja e36? zgłaszam kandydaturę. no i wnętrze 20 letniej bmw > wnętrze tej corsy Edytowane 3 stycznia 2016 przez D.B. Cooper Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi