Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli w razie czego wspomożesz wiedzą? :)

Ale to tak za dwa miesiące około będę szukać, chyba, że coś innego będę brać pod uwagę.

Rozmiarowo, czytałem, że jest dość maly - czy mógłbyś porównać go do jakiegoś innego wozu? Nie widziałem IS200 na żywo(albo nie pamiętam) 

a chciałem mieć rozeznanie, ponieważ jeśli kupię sedana to wolałbym mniejszych rozmiarów.

Panowie krótka piłka, może macie jakieś fajne typy i rady:

- auto nowe,

- umiarkowany prestiż (odpadają mesie itp premiumy)

- auto na kryzys czyli kombi (koniecznie i nie suv),

- segment wielkościowy passata, mondeo itp,

- dość mocna benzyna (min 200km) z automatem bo przebiegi ok 20 tys w rok

- budżet, dobrze jakby nie przekroczył 140 tys brutto

Obecnie liderem w wyścigu jest Superb kombi 2.0 tsi 220 km + dsg, wersja Style (praktycznie maks) lub edycja sportline. Spoko wygląd i cena 140 tys brutto. Tylko z tego co wiem poprzednie 2.0 tsi brały mega olej bo miały jakąś wadę ale ponoć ten jest poprawiony, no ale tylko ponoć. Szejdi ty cenisz mocno koguta, coś wiesz o tych nowych 2.0 tsi?

No wybór niby jest duży ale jak chce się 200km+ i automat to już trochę opcji odpada. Mondeo też chyba odpadło z wyścigu. Mazda brana pod uwagę ale ponoć niedługo (2018?) ma wyjść następca.

Megan nie ta klasa/gabaryt.

Mozi a jak te ecoboost 2.0, coś wiesz o nich? No i spalanie znacznie większe nić tsi Superb. Bo ford 204km katalogowo 10,2 miasto a Skoda 7,9 jakoś. Wiadomo, że katalog to mech ale tu i tu mamy ten sam punkt odniesienia.

Ponoć nowa Insignia kozacko się zapowiada.

Edytowane przez balon

O 2.0TSI niestety nie mam info. Mam za to w rodzinie Superb II z 1.8TSI i od 2011 jest praktycznie bezawaryjny, wiem tylko, że jakaś akcja serwisowa była i naprawa za darmo, ale nic więcej się nie działo. Bezobsługowy silnik o ile się o niego dba. Jeżeli za 140k dostaniesz taką dobrze wyposażoną opcję to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Ewentualnie rozważyłbym Passata, ale za porównywalne wyposażenie w Passacie trzeba dopłacić te 20k.

Balon na takie spalanie w skodzie sie nie nastawiaj. Realnie to jest >10 litrów na 100. Jak się jeździ normalnie. Na spalanie jak w dieslu nie licz - zresztą to wiesz. Mazdy unikaj - szczególnie diesla 2.2 - problemy z kompresją i skrzyniami.

Co do ecoboosta 2.0 - sam nie miałem ale silnik to dobra i sprawdzona konstrukcja - wg mnie zawsze to jest lepszy wybór niż nowy diesel - zresztą przy takich przebiegach jak piszesz to po 1 - bez sensu tej wielkości samochód (brał bym kompakta) a po 2 bez sensu diesl (ale to wiesz bo pytasz o benzynę).

Edytowane przez mozi

Diesla nie biorę w ogóle pod uwagę. Co do spalanie tej skody to wiadomix dodaję te dwa litry do katalogu no ale właśnie w katalogu Mondeo 10,2, Skoda mocniejsza 8. Czyli co w katalogu Forda nie oszukują?

Krupek no Optima fajna ale ak Kia czy inny Huy widzi mi się bardzo jako drugie auto/wozidło dzieci tak w celach prywatno-biznesowych nie mogę się do koreańców przekonać:/

Nie wiem ale na spalanie 8/100 przy 200 km w benzynie nie wierzę. pewnie realnie to 9-10 trzeba liczyć. Dodatkowo ta skoda ma 4x4 - pytanie po co? na katalog nie patrz - raczej skasuj wskazania kompa przed próbna jazda i sam zobacz ile jeden i drugi żłopie. ew na forach poczytaj. a tak BTW czemu kupujesz? co z audi/bmw?
Edyta:

Tutaj test:
http://superauto24.se.pl/testy/test-skoda-superb-20-tsi-220-km-dsg-zaskakujaca-skoda_865584.html
Piszą:
Jedyne obawy dotyczące mocnego sinika benzynowego może wzbudzać średni apetyt na paliwo, który w przypadku testowanego egzemplarza kształtował się zależnie od stylu jazdy. Dynamiczna, ale nie nerwowa i mało rwana jazda skutkowała średnim zużyciem paliwa w cyklu mieszanym oscylującym w okolicach 8,5-9 l/100 km. W mieście do tego rezultatu należy dodać kolejny litr. W trasie natomiast wyniki na poziomie 7 litrów na "setkę" są bez trudu osiągalne. Warto jednak pamiętać, że popuszczenie wodzy fantazji oraz czerpanie radości z szybkiej jazdy może podbić racjonalny apetyt na paliwo do wyniku zdecydowanie mniej racjonalnego wynoszącego 13-15 litrów na każde 100 km.

Więc tak jak napisałem - 9-10 :>

Edytowane przez mozi

Mozi ta 220 nie ma 4x4, tylko wersja 280 km. Sam teraz mam 4x4 i nie trzeba mi tego.

Co do spalania to już miałem kilka aut salonowych i wiem że zawsze to ściema i te 1,5-2 trzeba dodać z tym że katalogowo mondziak 2.0 eb ma 10,2, czyli w tym przypadku nastawiam się na ok 12.

Szejdi a ten 1.8 ile ma kucy? Bo ten 2.0 220.

Mozi co do zmiany to jest problem bo posmakowałem trochę premium i może być lekki szok. Idę bardziej na swoje więc musi być bardziej racjonalnie:)

ps w Krakowie jest ponoć jakiś mega salon Skody co przebija wszelkie oferty flotowe, ktoś kojarzy temat?

Edytowane przez balon

Czyli w razie czego wspomożesz wiedzą? :)

Ale to tak za dwa miesiące około będę szukać, chyba, że coś innego będę brać pod uwagę.

Rozmiarowo, czytałem, że jest dość maly - czy mógłbyś porównać go do jakiegoś innego wozu? Nie widziałem IS200 na żywo(albo nie pamiętam)

a chciałem mieć rozeznanie, ponieważ jeśli kupię sedana to wolałbym mniejszych rozmiarów.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6749992515