balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @_Red_ Mam jak coś obecnie sprawdzonych TSI od VAG i jestem mega zadolony z tego silnika. Zaje bisty stosunek mocy/spalania. Kultura, szybkie nagrzewanie (ważne przy krótkich odcinkach na mieście), nie bierze jakoś dużo oleju, a teochę go cisnę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Co to w sumie znaczy nie bierze dużo oleju? W 1.6 TDI kontroluję, ale przez 23k nie trzeba było dolewać, na oko poziom się nie zmienił, a silnika nie oszczędzam. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) No w moim poprzednim silniku dolewałem olej 2 razy do pierwszego przeglądu 20 tys, a w jeszcze powszednim 2.0 tdi od VW 3 razy! Teraz dobijam do przeglądu i 20tys i zero dolewki, a nawet bardziej go katuję. Ja nie kontrolowałem. Sam wołał na komputerze. Wtedy sprawdzałem i faktycznie trzeba była dolewać. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Panowie, a z doświadczenia - jak średnio wychodzi opłacalność zostawienia swojego obecnego autka u dealera? Wychodzi to chociaż z 80% średniej rynkowej / eurotax, czy jakieś ochłapy? Skoda chwali się, że przy zostawieniu auta nie starszego niż 10 lat + nie więcej niż 250kkm przebiegu, jest dodatkowy opust na nowe auto = 2000 zł. No ale na kij mi to jak wycenią mi hultaja na 12.000 zł np. Na OLX pewnie bym wystawiał go za 25k, żeby janusze zbijali telefonicznie do 22, a finalnie może i 20k na miejscu jak ktoś będzie uprzejmy. Jakby diler dał 18k + 2k rabatu na Octavkę, to byłbym usatysfakcjonowany. Brak marnowania czasu na OLX jest tego wart xD Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Red z ciekawości możesz wrzuć te konfigurację Octavi? Jak ja konfigurowałem to poniżej 100k nie schodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Jasne 1.4 TSI 150 KM Liftback Lakier metalizowany Rocznik 2018 Wersja wyposażenia Ambition Rozszerzona o Pakiet Amazing + kolo zapasowe + wycieraczka tył Pakiet przegladow 4 lata Najmniej poki co wychodzi 79.5k w salonie koło domu, a oferty spływają z kilkunastu miasteczek. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 A ledy i wielofunk. kierownica? bt ofkoz jest? Dużo dodatków za niby 6 zł miesiecznie które fajnie dodać, ale na koncu wychodzi pewnie 100 k ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jest Android Auto i Apple Carplay, kierownica wielofunkcyjna również. Sorry, jak przy temacie nowej Octavii tyle jesteśmy, to trzeba przypomnieć 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 No niestety. Nie chciałem pierwszy pisać żeby nie było, że balon buc ale faktycznie lifting bardzo zepsuł nową Octavię. Jak środek zmiany na plus. Jeszcze bardziej zbliżyła się Skoda do VW tak z zew. ewidentnie zje bali. Chociaż z drugiej storny dla niektórych to tylko blacha i 4 koła więc w sumie h uj nie argument. ps na ledach jeszcze jako tako to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Dlatego zazdroszczę kumplowi, że za lekko ponad 70k rok temu wyrwał sprzed-liftową wersję xD No ma lekkiego downa to nowe nadwozie jak tak każdy wspomina (chociaż ja tam jestem niemodny i mi nie przeszkadza), ale bardzo mi pasuje wnętrze i gabarytowość bagażnika już w sedanie/liftbacku. Dla porównania, dziś jeszcze patrzyłem na Auris i w heczbeku to maleństwo, dopiero w kombi ma sens. Co do wyposażenia tej wersji ambition to wszystko jest ładnie tu opisane w tabelce z wyposażeniem. Plus obowiązkowo pakiet Amazing, który za 1100 zł dodaje między innymi Climatronica, czujniki parkowania przód/tył, tempomat itp. Poniżej ambitiona nie schodzę bo nie warto - tańszy Activ, który złożono mi za 76k ma stalówki z kołpakami, brak podłokietnika, brak czujników, no trzeba jakieś minimum (ale i max) sobie wyznaczyć. edit: z ciekawości patrzę co można dokupić. Pakiet wspomagania ruszania pod górę Za kilka lat w ogóle nie trzeba będzie mieć skilla w prowadzeniu auta, bo elektronika sama wszystko ustawi. A na prawku trzeba było zdawać podjazd pod górkę bez stoczenia się więcej niż 20cm :F Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Co do "pakietu" ruszania pod górę to ma go np każdy golf w standardie. Tzw automatyczny ręczny z auto holdem. Świetna rzecz. Nigdy się nie strulasz z górki lub np. na światłach na inne auto. Obecnie mam 3 auto z rzędu z tym systemem i mega go chwałę. No i nie ma się tego dużego nie poręcznego drążka koło łokcia, zamiast tego kolejne mądre schowki. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Coś jak w sceniku było. Nie myslisz o ręcznym, naciskasz gazi sam puszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Apropos "nie posiadania skilla" polecam przejechać się na aktywnym tempomacie (ACC). Tylko się rusza kierownicą, normalnie łatwiej niż w gierce z autmaotyczną skrzynią bo tam jeszcze używasz przycisku do chamowania i dodawania gazu. Jest tyle techniki, że jak to zacznie się je bać to więc takie auta to tylko na leas na 4 lata i coś nowego zanim zacznie drenować kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Taki mam plan. 4 lata, puścić na januszolx i brać kolejne. Zobaczymy ile realnie będzie w dupę na takim zabiegu (patrząc na utratę wartości) a ile korzyści na podatkach (generowanie kosztów). Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) No ale bierzecie chyba na firmę to po co klasyczny leas? Wziąć taki z wysokim wykupnym lub wypożyczenie długoterminowe gdzie na 100% biorą to z powrotem jak nie chcesz (bez użerania z januszami na olx) jak chcesz to wykupujesz resztę gotówka lub znowu leas na to. Realnie spłacasz taką warotść jakie auto ma przez te 4 lata. Audi i VW to ma, więc Skoda na bank taż. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez balon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Korzysci na podatkach xD ja chyba za głupi jestem. btw: zawsze mnie śmieszy jak zona mi mówi ochoczo "kup, wrzucisz w koszty". Zawsze mam beke, jakby robienie kosztów całkowicie anulowało podatek i nie powodowało wydatków ;] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Prowadzisz działalność, więc dziwi mnie ta beka, poważnie. Auto to podstawowa metoda obniżenia podatków dla niektórych zawodów, które nie mają na czym innym redukować. 1600 zł raty leasingowej brutto miesięcznie to 288 zł mniej zapłaconej dochodówki (co miesiąc, więc rocznie prawie 3.5k w kieszeni) a auto i tak trzeba mieć. Że niby śmieszna kwota? 6 minut temu, balon napisał: No ale bierzecie chyba na firmę to po co klasyczny leas? Wziąć taki z wysokim wykupnym lub wypożyczenie długoterminowe gdzie na 100% biorą to z powrotem jak nie chcesz (bez użerania z januszami na olx) jak chcesz to wykupujesz resztę gotówka lub znowu leas na to. Realnie spłacasz taką warotść jakie auto ma przez te 4 lata. Audi i VW to ma, więc Skoda na bank taż. Też do rozważenia, do finansowania dopiero dotrę jak znajdę dobrą ofertę na samochód. Muszę przekalkulować czy lepiej mieć niskie raty a potem oddać auto do dealera, czy niski wykup i potem próbować pchnąć je prywatnie po 6 miesiącach posiadania go od dnia wykupu (sprzedaż bez podatku, znowu oszczędność 18% :sorcerer:) Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 No jak specjalnie coś się kupi bo koszty to nie ale jak przy okazji się jeszcze odzyska trochę 19% to baaaardzo najs. Tak samo z Vatem. No i to co Red pisze miesięczny stały odpis z dochodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 No ja własnie tego nie rozumiem. Masz samochód, własny, podejmujesz decyzję że chcesz lepszy, płacisz rate np. 1000 zł, czyli wyskakujesz miesiecznie z 1000, by pozniej po ewolucjach odzyskac czesc, ale nadal wydajesz te np. 800 zł. Śmieszy mnie to, bo jak np. chciałem kupic nowy ploter to żona mówi : bierz, wrzucisz w koszty. Ok jasne, bede mial lepszy sprzet, i zaplace po odliczeniu zamiast 12, 10 tysiecy. No ale nadal wydaje te 10. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Warto jeszcze wspomnieć o 1 fakcie a propo sugestii balona - jak chcesz kupić auto na 3-4 lata i na olx to imo wynajem. Dlaczego - otóż odliczasz sobie 50% lub 100% vatu z zakupu oraz paliwa w zależności od przeznaczenia ale przy sprzedaży auta po 3-4 latach musisz zapłacić cały vat od wartości sprzedaży więć to już nie jest taki super deal. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Odliczenie to naturalny proces w dzialalnosci, patrząc na ceny zawsze mysle cenie juz po odliczeniach, wiec to nie jest jakaś nagła niespodzianka od Mikołaja ze nagle przyjdzie i mi odda cześć. Może to wynika z mojego braku dyscypliny, ale nigdy nie odczuwam specjalnie odliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale czego tu nie rozumieć. Przecież nie kupuję auta żeby mieć większe koszty, tylko żeby mieć większe auto xD Mogę wziąć kredyt na siebie prywatnie, wyjdzie mnie w chooy odsetek miesięcznie. A mogę wziąć leasing, wyjdzie ze 108% w skali 4 lat i jeszcze każdą ratę można księgować w działalności, aby zmniejszać podatek. Przekładając to na pieniomszki - żona zapłaci mniej podatku o prawie 300zł miesięcznie za to że ma auto na siebie. Jakbym ja wziął na siebie, to żona zapłaci te 300 zł/mc do skarbówki, a ja będę miał droższe auto ze względu na cenę kredytu dla osób fizycznych (i i tak płacił ponad 1600 zł miesięcznie raty bez odliczeń). No panie, podstawa ekonomii, jak możesz coś kupić i jeszcze wliczyć w koszty, to daje to korzyść wymierną i tyle. @mozi jako lekarz żona jest zwolniona z vatu, więc dla nas wszystko co bierzemy i tak jest brutto, vatu nie odliczymy. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 No dobra, nieważne, po prostu ja tego tak nie widzę. Oczywiscie mam leasing, i kupuje na raty sprzęty jak trzeba, i odliczam, ale nigdy nie ciesze michy "ze przeciez pomniejszam dochodowy". Co oczywiscie złe nie jest, bo to wielki plus. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) @_Red_ no to inna sytuacja - w takim razie co lubisz - ja wole leasing - po 3-4 latach mogę decydować co robię a przy wynajmie jak mi zostaje 40% wykup i założmy że firma przędzie tak sobbie to mam 2 opcje albo bulić ~50k na odsprzedaż albo kupić bilet miesięczny. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez mozi Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Mógłbym powiedzieć, że nie wiem jak tego nie widzieć, ale ok, każdy ma swój portfel i póki działa się zgodnie z przepisami to riki tiki. edit: to do milana : ] Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi