Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2021 roku sprzedano więcej aut niż w 2020, ale mniej niż w 2019, więc z oceną popytu bym się jeszcze wstrzymał, bo statystyki są trochę namieszane przez pandemię.

Opublikowano

True, ale wygląda na to, że może kończyć się powoli wymiana aut co 3 lata we flotach, bo albo nie będzie na co, albo ceny pójdą w kosmos, albo jedno i drugie ;) Myślę, że to musi uderzyć w rynek używek w perspektywie kilku lat.

Opublikowano

Teraz kupno używanego auta starszego niż te powiedzmy 5 lat to musi być niezłe grzebanie w śmietniku. Nie dość, że dużo szrotów to jeszcze handlarze i mirki mają pożywkę przez wzrost cen i trudniej dostępne nowe. Znaleźć coś kumatego i nieściemnianego musi być trudno.

Opublikowano

Rodzice zamówili Fiestę w grudniu, też miała być jakoś teraz, ale zero informacji na razie, fabryka co chwile ma przestoje, słabo to wygląda. Do tego nowe Fiesty aktualnie nie mają podgrzewanych lusterek przez brak części. 

Opublikowano
2 godziny temu, krupek napisał:

Teraz kupno używanego auta starszego niż te powiedzmy 5 lat to musi być niezłe grzebanie w śmietniku. Nie dość, że dużo szrotów to jeszcze handlarze i mirki mają pożywkę przez wzrost cen i trudniej dostępne nowe. Znaleźć coś kumatego i nieściemnianego musi być trudno.

10 letnie auta za 40k, 90% to sprowadzane 'igły' z DE, koszmar. Chciałem wymienić żeby zbić trochę podatki, ale jak na to patrzę to mi się odechciewa, nawet te niby sprawdzone programy typu das welt auto potrafią wciskać gruzy.

Opublikowano

a ja dodam od siebie, że wiele zależy od uszkodzenia auta. Jak cena niższa o 20 k a miał robione tylko błotnik to nic tylko brać

Tylko trzeba trafić na konkretnego typa co nie ściemnia, pytać o zdjęcia sprzed naprawy, sprawdzać vin. 

Opublikowano
2 hours ago, gtfan said:

to ciekawe bo rozważałem jeszcze Proceed 1.6 204KM która z tego co się orientowałem ma tą samą skrzynie i tam działała tak samo dobrze. chyba że 1.5 ma technicznie inną skrzynię?

Ta sama, ale nowe ceed są już z normą Wltp i są wykastrowane. A ja będę celował w proceed też. Jeździłem k genialne auto. Niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba. 

Opublikowano
W dniu 6.05.2022 o 14:58, mcp napisał:

Dzięki, zdążyłem już przerobić forumek nissana i przejrzeć kilka z dwustu stron o tym silniku, ładna mina

A co jest nie tak? Żona ma takiego Qashqai z silnikiem 1.2 i zero problemów. Ale może to coś innego.

Opublikowano
W dniu 25.05.2022 o 14:55, gtfan napisał:

ale jak to ma sprawić że w tej skrzyni będzie to co miałem wcześniej w golfie - że DSG wrzucała 7 bieg przy 55km/h i dusi silnik tak że korba chce wyskoczyć bokiem

Od 3-4 lat wszystkie skrzynie VAGowskie, w tym DSG od razu trzeba przerzucać na tryb sport. Obecnie tryb sport, to tryb normal przed 2019. Problem tylko w tym, że nie ma już tamtego sport

Ciekawe kiedy w ogóle wykastrują swoje automaty z trybu S.

Opublikowano

Aaa to tak „leciwych” dsg też nie znam, ale może też silnik mułowaty? Dla mnie to spoko skrzynie, ale raczej używałem modeli z mocniejszym silnikami. 

My obecnie mamy Troca 1.5tsi 150 km i Passka B8 2.0tsi 190km (2021 i 2020). Jedno oraz drugie dsg (sucha i mokra) i jest ok. 

Opublikowano

No to bardzo łatwo to zmodować (skrzynię) jak tak słabo to działało, szczególnie w używkach. Szybko, dość tanio i bezpiecznie.

No obecnej takie akcje się nie dzieją, przynajmniej w tych silnikach.

Opublikowano

A w 1.5 eTSI ten elektryczny boost dodatkowo pomaga na niskich obrotach przy ruszaniu, więc w ogóle fajnie się tym jeździ. 

Latam momentem obrotowym w trybie D i przełączam na S do zabawy na krętych drogach, przed wyprzedzaniem albo kiedy potrzebuję ogólnie szybszej reakcji na gaz. W normalnej jeździe i w ruchu, D w zupełności mi wystarcza. Ogólnie oba tryby są jak dla mnie ustawione świetnie. W miękkiej hybrydzie, S dodatkowo wyłącza start stop i żeglowanie, co zwiększa różnice w charakterze.

Opublikowano

Też mam w Focusie tryb sport i po włączeniu te 125 kucy budzi się już przy muśnięciu pedału gazu :daddy:

A w ogóle, w ostatnim czasie zauważyłem, że silnik swoje już wypracował i zmniejszyło się spalanie. W maju mniej jeździłem w trasy, większość po mieście, tankowałem ostatni raz 3 maja, mam teraz przejechane prawie 600 km i pokazuje spalanie 6,2l i jeszcze 170 km zasięgu.

Opublikowano

Na trasie niedawno zrobiłem rekord, na DK55 jadąc 80-90 spalił 3,7l, przy bezwietrznej pogodzie. Za to na autostradzie przy sporym wietrze, jadąc 150-160 spalił mi 7,5, więc różnica spora.