Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ten Outlander będzie sprzedawany u nas tylko w wersji PHEV, wspaniała strategia cenowo-konfiguracyjna modelu.

Swoją drogą, ostatnio na ulicy widziałem pierwszy raz od bardzo dawna Mitsu Evo 8, albo 9. Wciąż robi niesamowite wrażenie. Dźwięk z wydechu był wspaniały, finezyjny i nie taki buraczany i pretensjonalny jak większości nowszych aut sportowych, które irytująco dudnią.

Opublikowano

Micoświsi ASX-a mialem na radarze, nawet w nim siedziałem, ale coś mi w nim nie pasiło, nie pamiętam już dokładnie co, ale chyba szczupłość miejsca z tyłu...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, gtfan napisał(a):

jak to jest w końcu z tymi silnikami 1.2 Puretech? te nowe są już jakoś poprawione? na co w nich trzeba uważać? chodzi mi o wersje 75 lub 100KM.

Ten z łańcuchem na pewno lepszy, ale jakie bolączki w nim wyjdą, czy wyjdą to czas pokaże, bo to świeży temat. 

Wyjebali Tavareza, Stellantis też zmienia podejście do ewentualnych napraw tych na paskach. Co nie znaczy że bym go kupił. Choć @MaZZeoma go w swojej 308 i chyba nie narzeka.

Problem z 1.2 PureTech jest jak auto jeździ na krótkich odcinkach i jest niedogrzane, wtedy paliwo przedostaje się do oleju i to niszczy pasek. Jak auto jeździ na dłuższych odcinkach to ponoć problemu nie ma. No i olej, Stellantis skrócił interwał do 15kkm, ale ja bym to i tak robił jak się zawsze robiło co 10kkm i powinno być ok. 

Edytowane przez Wooyek
  • Dzięki 1
Opublikowano

My nie mamy wersji 100km tylko 130km, ale póki co problemów żadnych nie ma. Niedawno zrobiłem drugi przegląd i wymianę oleju, bo wybiło 30k km. Pisałem już o tym tutaj, ale to już jest kolejna iteracja silnika i tym samym kolejna iteracja paska rozrządu - ponoć bardziej wytrzymałego, natomiast większość negatywnych opinii pochodzi na podstawie silników i modeli robionych w poprzedniej dekadzie. Nie widziałem jeszcze przypadku w Internecie albo na fejsbukowej grupie o problemach z pure tech w aucie wyprodukowanym po 2022.

Inna sprawa że ludzie naprawdę różnie użytkują i serwisują auta, dla mnie standard to ASO i wymiana oleju co 10-15k km

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Czezare napisał(a):

Gdyby w ramach bonusa do zakupionego nowego auta dealer zaproponowałby Wam ceramikę na karoserię, albo komplet opon zimowych to co byście wybrali?

Kwestia jakie opony - ale jeśli coś "dobrego" to poszedłbym w opony, a jak chcesz zabezpieczyć lakier to PPF bezbarwny po całości. Nawet kosztowo opony > ceramika - u mnie np. komplet 7 500 więc bym się nie zastanawiał.

Ceramikę mam/miałem na 3 samochodach, spoko na początku a później też trzeba o to dbać/serwisować, odtykać pory itp. Obecnie jestem zwolennikiem twardego wosku raz na kilka miesięcy + wosk na mokro po każdym myciu (polecam wosk od ADBL - Synthetic spray wax) - hydrofobowość zajebista.

• Dzięki 1
Opublikowano

Jakie opony kosztują 7500 zł? Albo inaczej do jakiego samochodu? Ceramike wole zrobić w studiu bo u dealera to zazwyczaj najtańsze gówno z marżą 200-300%. Zależy też jakie opony, żeby się nie okazało, że jakieś zetexy. Jak conajmniej kumho czy nokian to bier.

• Dzięki 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mani napisał(a):

Jakie opony kosztują 7500 zł? Albo inaczej do jakiego samochodu? Ceramike wole zrobić w studiu bo u dealera to zazwyczaj najtańsze gówno z marżą 200-300%. Zależy też jakie opony, żeby się nie okazało, że jakieś zetexy. Jak conajmniej kumho czy nokian to bier.

Do RS6 - 21 cali.

I tak jak Mani pisze, ceramikę i inne rzeczy lepiej wykonywać w studiu, ale pewnie i tak dealer tego sam nie robi tylko ma podwykonawcę na to, ale jakich środków użyje i jak to zrobi to wróżenie z fusów.