Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Gość GregZPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Smiti napisał:

Serio, może kwestia gustu ale to wole Dustera, nowego niż 5 letnią Kie bez gwarancji.

A to akurat nawet nie tyle gust co rozwaga. Dlatego jak bym  patrzył  na używki to max takie roczne, aby ten 1-2 gwarancji jeszcze mieć. 

Opublikowano (edytowane)

Ale Pany, kurde. Dacia to niestety jest auto które co najwyżej kupują młode firmy na pierwszą flotę, firmy budowlane żeby wozić narzędzia i starsze osoby które rzadko jeżdżą. 

Pomijając cholernie ważną rzecz o której pisze balon to te auta są słabo zrobione na wielu poziomach. Argument że nowe z salonu to naprawdę z dupy. Rozumiem chęć posiadania funkiel nówki z salonu ale to wtedy jeszcze bardziej powinno się brać porządniejszy samochód z tym że wtedy kwestia budżetu i możliwości. 

Warto wziąć 3-4 letnie auto używane ale bezpieczniejsze a i tak będzie mniej awaryjne niż nówka dacia. 

Aaaa i qashqai również występuje w opcji 4x4

Edytowane przez LiŚciu
Opublikowano
9 minut temu, LiŚciu napisał:

Ale Pany, kurde. Dacia to niestety jest auto które co najwyżej kupują młode firmy na pierwszą flotę, firmy budowlane żeby wozić narzędzia i starsze osoby które rzadko jeżdżą. 

I te starsze osoby kupiły ich tyle, ze jest na drugim miejscu w Polsce wśród osób prywatnych? Kurde może to tylko na Śląsku, ale tutaj jadąc przez miasto mijam kupę tych Dusterow, i sporo z nich w najbogatszej wersji. Tutaj właśnie ciekawostka, które auto typu 4 letni quashqai ma kamery dookoła i np. Bezprzewodowy Apple Carplay?

Opublikowano

Hmm, nie wiem gdzie Wy mieszkacie, ale ja u siebie widzę naprawdę sporo prywatnych Dusterow na wypasie, w jakichś fikuśnych kolorach typu taki rudy/pomarańczowy albo niebieski, na dużych kołach, z jakimiś dokładkami na progach i zderzakach itp itd- jako uniwersalne auto z prostym silnikiem pod LPG (co zwłaszcza teraz robi się coraz większym plusem), którym nie ma strachu skakać po krawężnikach czy jakichś nieutwardzonych drogach, to ciężko chyba o realna konkurencję. Sam bym pewnie wolał na przykład używana RAVke, ale koszty utrzymania to jest przypuszczam spora różnica i jeśli ktoś patrzy na auto głównie użytkowo to ja się zupełnie nie dziwię takiemu wyborowi.

Opublikowano
9 minut temu, Smiti napisał:

I te starsze osoby kupiły ich tyle, ze jest na drugim miejscu w Polsce wśród osób prywatnych? Kurde może to tylko na Śląsku, ale tutaj jadąc przez miasto mijam kupę tych Dusterow, i sporo z nich w najbogatszej wersji. Tutaj właśnie ciekawostka, które auto typu 4 letni quashqai ma kamery dookoła i np. Bezprzewodowy Apple Carplay?

Qashaqai mojej żony z 2016 roku ma kamery 360 stopni. Więc nowsza ma to na bank w standardzie.

Swoją drogą dla babeczki fajny patent bo auto parkujesz patrząc na wyświetlacz jak w pierwszych GTA. 

Opublikowano
5 minut temu, LeifErikson napisał:

Hmm, nie wiem gdzie Wy mieszkacie, ale ja u siebie widzę naprawdę sporo prywatnych Dusterow na wypasie, w jakichś fikuśnych kolorach typu taki rudy/pomarańczowy albo niebieski, na dużych kołach, z jakimiś dokładkami na progach i zderzakach itp itd- jako uniwersalne auto z prostym silnikiem pod LPG (co zwłaszcza teraz robi się coraz większym plusem), którym nie ma strachu skakać po krawężnikach czy jakichś nieutwardzonych drogach, to ciężko chyba o realna konkurencję. Sam bym pewnie wolał na przykład używana RAVke, ale koszty utrzymania to jest przypuszczam spora różnica i jeśli ktoś patrzy na auto głównie użytkowo to ja się zupełnie nie dziwię takiemu wyborowi.

No ja to widzę tak. Golasy firmowe, full wersje prywatne . Powiedzmy szczerze, w golasie to jest straszny spartan. Imo Dacia to jedynie full to jakaś sensowna opcja jako auto codzienne. 

Co do kosztów eksploracji to nie będzie jakiś wielkich różnic z Rav4. Pewno trochę droższe ubezpieczenie i przegląd ale bez przepaści. 

Opublikowano

No nic, tak sobie ubzdurałam, ze chce aby moje następne auto było z salonu. A, ze stać mnie z moimi wymaganiami na Dusterka w fajnej wersji, to raczej się zdecyduje. Może za kilka lat będę żałował i w rzędzie razem z wami odradzał salonowe bieda marki i polecał używane ale bardziej wypasione furki. Co jest dla mnie plusem, to pomimo różnic w zdaniu - kulturalna rozmowa. Dzięki !

• Plusik 4
Opublikowano

Jak ja zamawiałem fure w 2018 to też nad dusterem myślałem. Wiem wiem inne czasy dostępność itp. Ale zakup nie za gotówe tylko kredyt. I tak ..... Duster 600 zł rata mnie wyniosla. Moja Foka 783 zł. W obu przypadkach wpłata 20 tys. No co tu porównywać? Do dziś mówię klientom, że zakup fury to najprostsza rzecz. Kwestia taka czy nie lepiej wziąć jakiś drobny kredyt z dużą wpłatą a nie odrazu z całej gotówki sie wypstrykać a jutro na obiad Vifon ale fura w garażu stoi.

Opublikowano

Mnie zawsze zastanawia, dlaczego nikt inny nie próbuje skopiować sukcesu Dacii (przykładowo Sandero na trzecim miejscu sprzedaży w Europie 2021) i nie oferuje podobnego typu aut w podobnej cenie. VW może miał zbliżony na początku pomysł na Skodę, Felicia była taką Dacią tamtych lat, po czym zaraz podniósł poziom kolejnych modeli i niestety ceny również. 

Może marże są mizerne i innym nie chce się w to bawić.

Opublikowano

Może teraz każdy chcę być modny i premium, a wydanie takiego auta będzie psuło wizerunek firmy? A wprowadzanie nowej marki na rynek to ciężka sprawa. Mam wrażenie, że producenci idą w drugą stronę. Citroen ma DS, Seat Cupre, Ford Viniale i tak dalej. 

Opublikowano (edytowane)

Nawet nie wiedziałem, że Sandero w 2021 była na trzecim miejscu w Europie. Stepway na żywo prezentuje się całkiem ładnie z przodu, tył jednak według mnie do poprawy. Konstrukcyjnie to jest poprzednie clio, wiec technologia sprawdzona, dopracowana i prosta.

edit:

Jesli trend się zachowa to w tym roku będzie jeszcze ciekawiej. Tylko 10k sztuk do pierwszego golfa i tendencja wzrostowa. Jestem w szoku.

A6D21A74-9EBD-4120-A556-8059DDF7B9F6.jpeg

Edytowane przez Smiti
Opublikowano

Bierz Dacie. Będziesz zadowolony. 

Ja ostatnio przerabiałem kupno auta i rynek używek to dramat. Ceny z kosmosu, a stan aut tragiczny. Fakt przekroczyłem swój planowany budżet o dużo. Bardzo dużo. Ale finalnie wyjdziesz na tym lepiej. Przedłuż gwarancję do 5 lat. Masz święty spokój. A patrząc na wzrost cen oraz to jak Dacia trzyma cenę to sprzedasz go za bardzo dobrą cenę albo zostawisz i masz sprawdzone auto. I tak czy tak win-win.

• Plusik 2
Opublikowano

Czeskie to tak naprawde zawsze byly niemieckie i to widac do tej pory.Mam na firmie skody dla pracownikow i sa to bardzo dobre auta juz od wielu lat.Dacii nie wzial bym za darmo chyba ze mogl bym ja od razu sprzedac....wiele razy jechalem taxi dacia z imrezy   i tam sie czas zatrzymal o jakosci nie wspomne otwierasz drzwi w nowym aucie a tam dzwiek obcierania zelaza jedno o drugie...no nieee jak ktos chce niech kupuje wolny wybor kazdego.Ale mowie za siebie wolal bym uzywane w tej cenie ale napewno co innnego.Jestem fanem motoryzacji i ....no nie.Jezeli ktos ma wywalone na to i auto jest dla niego przyzadem z punktu a do b to byc moze.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Smiti napisał:

Jak widać sporo ludzi w Europie, o czym świadczą rankingi. 

Obstawiam, że to wynika z tego, że w bogatszych krajach samochód jako taki dla większej części społeczeństwa stanowi wyłącznie narzędzie do przemieszczania się, a nie wskaźnik statusu majątkowego właściciela. :) 

Nie mam na to danych, ale w Polsce auto nadal jest istotnym elementem podbudowywania ego i przypuszczam, że jak by zrobić ankietę i zapytać czy ankietowany wolałby posiadać 15-letnie VW czy fabrycznie nową Dacię, to większość wybierze starego VW. Oczywiście racjonalizując to sobie "niemiecką jakością, trwałością, bezpieczeństwem" etc., ale w głębi serca chodzi o znaczek i i chęć uniknięcia "wstydu" jeżdżenia autem marki rumuńskiej, choć jego obecne generacje wyglądają już tak naprawdę jak Renault z innym znaczkiem. Nawet elementy wnętrza, kokpitu, przełączniki, zegary są identyczne (obczajcie nowe Sandero i Clio V).

Wydaje mi się, że wizerunkowo Dacia jest teraz trochę na etapie Skody w czasach Fabii i Octavii jedynki, czyli kiedy Czesi zaorali już ten staroć w postaci Felicii, która była tak naprawdę głębokim liftem Favorit, i zaczęli wypuszczać auta bazujące na oferowanych równolegle VW (Fabia I była tańszym Polo IV). Rumuni robią teraz auta równorzędne generacyjnie produktom Renault (czyli nowe Sandero to jest tańsze Clio V).

Edytowane przez LeifErikson
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nissan pulsar benzyniak ktoś? Coś? Nie planowałem wymiany auta, ale facet po drugiej stronie ulicy ma egzemplarz garażowany, od nowości w jednych rękach, zawsze mi się podobało to auto. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie posypał się temat Cee'd i zakup auta wraca na tapet. Czy ktoś się orientuje czy wszystkie salony skody nie dają gwarancji ceny? Jak to wygląda u innych marek np. w Toyocie?

Opublikowano

Masakra.
Brak komponentów do skrzyni automatycznej DCT :(
Podjęliśmy decyzję, że olewamy nowe. W sumie tylko Cee'd nam tak się podobał, że warto było pchać się w leasing na tyle lat no i była gwarancja ceny. Pod koniec czerwca pochwałę się co wpadło.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Opublikowano

Jestem ciekaw jak będzie wyglądał rynek używek za 3-4 lata i później, gdy znacznie się skurczy napływ aut poleasingowych (bo obecnie coraz mniej się produkuje i sprzedaje nowych fur). Coś mi się wydaje, że zadbane auto z pewną historią będzie coraz więcej warte.