Kogut 308 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Panowie, jak już przy gruzach jestesmy. Szukam jakiegoś pomysłu na auto do 20k, kategoria pierwsze auto dla dziewczyny która dopiero zrobiła prawko. Wymagania to: - żeby miał te przynajmniej 100km - nie był modelem słynącym z tego że gnije w opór - klimatyzacja musi być - wielkość segment B/C Ktoś coś zaproponuje? OTOMOTO i olx umiem przeglądać, ale chodzi mi o jakieś polecane z autopsji pojazdy. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Imo kryteria tak proste, że może sprawdź najpierw jakie egzemplarze w okolicy je spełniają, wybierz parę propozycji, zapytaj dziewczyny co się jej najbardziej podoba i wybierzcie coś z finałowej grupy. Corsa 1.4? Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 (edytowane) Nie przywiązywałby się do tej mocy jakoś szczególnie, bo dużo zależy od przełożeń skrzyni biegów (no i od momentu obrotowego i masy, wiadomo). Auto które ma 70 koni może jeździć żwawiej niz takie co ma 90. W takim budżecie najlepiej nie nastawiać się na konkretny model tylko brać to co jest w najlepszym stanie i z najpewniejsza historia. Również polecam Corse (albo bliźniacze konstrukcyjnie Punto). Stosunek cena/jakość ma chyba nie do pobicia, do tego trudno o tansze w utrzymaniu auto. Edytowane 21 lipca 2022 przez LeifErikson 1 Cytuj
Kogut 308 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 No generalnie spoko, ale gardzę oplami osobiście więc musiało by za taką corsą przemawiać wiele. Na razie biorę pod uwagę wszelakie punto, fiesta jest nawet alfa 147 na tej liście. No i tu pojawia się zgrzyt, bo nie mam pojęcia czy takie clio 1.6 16v 128km to będzie dziwny wynalazek z rozrządem w tylnej klapie zrobionym z sojowych pędów, czy normalny prosty silnik którym da się jeździć i nie wkurwiać. Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Przecież i tak wybierze wg koloru focus mk2 benzynowy 1.6 Cytuj
Kogut 308 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 5 minut temu, mcp napisał: Przecież i tak wybierze wg koloru focus mk2 benzynowy 1.6 A to nie jest turbo zgnilec? Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 5 minut temu, Kogut napisał: No generalnie spoko, ale gardzę oplami O stary, to jak do tego budżetu dołożysz jeszcze jakieś stereotypy czy nie do końca uzasadnione uprzedzenia to ciężko będzie. Z 2 dychami na obecnym rynku ciężko wybrzydzać raczej. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Większość niedoładowanych 1.4 lub 1.6 w samochodach segmentu B czy C sprzedających się w milionach egzemplarzy to proste konstrukcje bez większego ryzyka, podobnie jak same popularne modele. Trudno o jakąś wtopę wynikającą bardziej z modelu niż konkretnego egzemplarza. Unikaj diesli i starych tce czy tsi. Trochę głupio rozważać Punto i skreślać Corsę, skoro to w zasadzie to samo, tylko Punto miało imo ciekawszy design, a Corsa lepsze wnętrze. Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 4 minuty temu, Kogut napisał: A to nie jest turbo zgnilec? raczej mk1, mk2 już tak nie gnił. Cytuj
Kogut 308 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 4 minuty temu, LeifErikson napisał: O stary, to jak do tego budżetu dołożysz jeszcze jakieś stereotypy czy nie do końca uzasadnione uprzedzenia to ciężko będzie. Z 2 dychami na obecnym rynku ciężko wybrzydzać raczej. Wiesz mogę spokojnie dołożyć ale mam cały czas z tyłu głowy że to pierwsze auto i pewnie będzie miało za chwilę jakieś przygody z moją lubą Najchętniej kupiłbym jej giuliette ale tu trzeba wydać już 35k w górę. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 To kup jej MiTo. Ciekawsza i mniej cebulowa niż Punto, a tańsza i prostsza w słabszych wersjach niż Giulietta. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 O, dobry pomysł z MiTo. Bazuje na Punto (tym co bazuje na corsie), wiec eksploatacja taniutka, a fura bardzo fajna. Tylko trafic dobry egzemplarz pewnie niełatwo, bo nie było to tak popularne auto jak te spokrewnione modele. Cytuj
Kogut 308 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Jakiś konkretny motor czy wszystko się nada? Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Niech się jacyś alfaholicy wypowiedzą na temat MultiAir. Na pewno 1.4 95 jest prosty i pasuje do kryteriów. Imo na pierwsze auto dla dziewczyny, może warto kompromisowo wybrać słabszy silnik, a za to poszukać ładnego egzemplarza. Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 Koleżka do 20k kupił chevroleta cruze (no gruza hehe) i sobie chwali, to jest w sumie asterka w nieco innym wydaniu. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 (edytowane) Jak się kiedyś rozglądałem z ciekawości to najwięcej na rynku jest chyba tych wolnossących 1.4 i to chyba jest najlepsza opcja. To chyba ten fiatowski silnik co byl w Bravo, a teraz jest w Tipo? Prosty, w miarę ekonomiczny, ale lubi sobie spalić trochę oleju (100 ml na 1000 km to taka norma). Gruz Cruze fajny wóz, zawsze mi się podobał kokpit w nim. Tylko wyciszony jest dosc mizernie. Ale kolega zrażony do Opla, więc pewnie nie przejdzie. No chyba że Opel z innym znaczkiem już może być. O, zajebisty ma ten środek jak na stosunkowo tanie i leciwe już auto. Edytowane 21 lipca 2022 przez LeifErikson Cytuj
second 3 695 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 3 godziny temu, Kogut napisał: No generalnie spoko, ale gardzę oplami osobiście Nie dziwie Ci się 1 Cytuj
adi 189 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 2 godziny temu, Mustang napisał: Niech się jacyś alfaholicy wypowiedzą na temat MultiAir. Na pewno 1.4 95 jest prosty i pasuje do kryteriów. Imo na pierwsze auto dla dziewczyny, może warto kompromisowo wybrać słabszy silnik, a za to poszukać ładnego egzemplarza. Zwykłe 1.4 baz multiAir jest całkiem żwawe.Ogólnie bez trudu można znależć zdrową Mito w bardzo dobrym stanie za 20 k.Moja mama przesiadła się z mocniejszej Micry na słabszą Mito i jest autem zachwycona.Ogólnie autko bardzo solidnie zrobione,mało awaryjne(jakieś drobiazgi typu zamek w klapie bagażnika) a bardzo fajnie jeżdzące i fajnie wyglądające.Ceny częsci eksploatacyjnych typu klocki, rozrząd, filtry to jakieś grosze. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 21 lipca 2022 Opublikowano 21 lipca 2022 2 hours ago, second said: Nie dziwie Ci się 3 Cytuj
Mani 685 Opublikowano 22 lipca 2022 Opublikowano 22 lipca 2022 A może Lancia Ypsilon? Małe miejskie, dobra cena, polecam automat, automatyczne parkowanie. Na 1sze auto wydaje się ok. Kumpela miała i sobie chwaliła. Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 22 lipca 2022 Opublikowano 22 lipca 2022 Moja żona miała jako pierwsze auto Focusa MK2. Wtedy praktycznie bezawaryjne oprócz wymiany aku, dobrze się prowadzi, ładne i zgrabne. Ma niezły układ kierowniczy wiec laska sobie spokojnie ogarnie w mieście. Moja żona miała sedana ale hatchback tez spoko wyglada i jest dość pojemny. Później miała mk3 po lifcie w kombi jak się dzieci pojawiły i tez było bardzo spoko przez 3 lata. Sprzedała bo chciała Qashqai ale tego MK3 tez mocno mogę polecić. No i MK3 po lifcie to najładniejszy focus ze wszystkich. Ta czwórka to najbrzydsza linia - kijem zdalnie sterowwanym bym nie tknął. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 22 lipca 2022 Opublikowano 22 lipca 2022 2 hours ago, LiŚciu said: No i MK3 po lifcie to najładniejszy focus ze wszystkich. Ta czwórka to najbrzydsza linia - kijem zdalnie sterowwanym bym nie tknął. To kompletnie kwestia gustu, sam mam najmniej sympatii właśnie dla mk3. A aktualny bardzo spoko. Cytuj
gtfan 3 190 Opublikowano 23 lipca 2022 Opublikowano 23 lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 25 lipca 2022 Opublikowano 25 lipca 2022 Wleciała podstawa z kilkoma bajerami plus silnik 150KM. VW T-Rock. W przyszłym roku w grudniu będę miał do odbioru Suzuki Jimny to auto będzie dla żony. Patola ile teraz na auto się czeka:/ po to musieliśmy z Rzeszowa aż do Konina jechać. 6 1 Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 25 lipca 2022 Opublikowano 25 lipca 2022 W sensie, zamówiłeś to Jimny i czekasz na niego teraz do grudnia 2023 roku? 1,5 roku? xd Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi