gtfan 3 190 Opublikowano 29 lipca 2022 Opublikowano 29 lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 12 sierpnia 2022 Opublikowano 12 sierpnia 2022 Oczywiscie ze trzeba wymieniac, szczegolnie jak.macie nowe auta My ro imy skrzynie co 50k silnik co 15 Jesli chcecie aby auto jezdzilo besproblemowo do 200+ to jest to podstawa Ale jak zamierzacie sprzedawac po 40 to w sumie niech nastepni sie martwia. Jak kupujesz uzywke to wy.ieniaj odrazu Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 12 sierpnia 2022 Opublikowano 12 sierpnia 2022 U mnie kilka dni wleciała wymiana dynamiczna oleju w skrzyni, więc na kilka lat spokój. Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 12 sierpnia 2022 Opublikowano 12 sierpnia 2022 W moim suche DSG więc oficjalnie bez wymian, olej w silniku oczywiście jak pan VW przykazał niedawno po 30k wymieniony. Ale w zamierzeniu samochód zrobi 90-120k w 3-4 lata (a tyle powinien wytrzymać bez awarii) i nie odkupuję, więc nie mój problem. Przynajmniej kolejny nabywca dostanie czyste i zadbane (zakładam) wnętrze. Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Średnio co 3-4 lata wymieniam auto i za każdym razem przy tej okazji przypominam sobie jak zyebany jest rynek aut używanych w tym kraju, normalnie jakby zarządzał tym bajzlem jakiś pociotek z pisu. 90% to sprowadzane igły od niemca z oryginalnym lakierem i przebiegiem 100km, oczywiście bezwypadkowe, ale na klapie bagażnika brakuje znaczka marki albo nazwy modelu, bo lakiernik pewnie zapomniał przykleić Wprowadzam w filtrach, że kraj pochodzenia to Polska a w wynikach i tak dostaję samochody na zagranicznych blachach. Do tego teraz jeszcze doszły te ceny z du.py, 10-letni zmęczony auris za 45k Pier.dolę to, będę chyba dalej jeździł moim gruzem. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Godzinę temu, mcp napisał: Pier.dolę to, będę chyba dalej jeździł moim gruzem. To jest podejście które chyba będzie coraz bardziej powszechne, bo jest kabaret na rynku. Prawie każdy znajomy z autem w wieku 10+, jak teraz z nimi gadam, to mówi, że albo właśnie robi blachę, albo konsereacje podwozia, albo skrzynie regeneruje, bo nawet przy budżecie rzędu 40k można sobie swojego szrota zamienić na innego szrota, tylko o tak naprawdę mniej lub bardziej niewiadomej przeszłości. Tak więc na ulicach zapewne będziemy mieli coraz więcej starych fur, bo jaki sens teraz zamieniać auto, o ile nie ma się jakiegoś naprawdę starego i niesprawnego trupa. Cytuj
Snake_Plissken 880 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Godzinę temu, mcp napisał: Wprowadzam w filtrach, że kraj pochodzenia to Polska a w wynikach i tak dostaję samochody na zagranicznych blachach. Do tego teraz jeszcze doszły te ceny z du.py, 10-letni zmęczony auris za 45k Pier.dolę to, będę chyba dalej jeździł moim gruzem. To mnie najbardziej wkurza, bo badając jak wygląda teraz cena aut nowszych generacji, to mi pokazuje ogłoszenia pojazdów, które pochodzą z USA. A jeszcze Mirki piszą, że kupiony nowy, w polskim salonie. xD Cytuj
Mustang 1 737 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Kumpel ostatnio rozbił stare Clio i szukał czegoś sensownego za 20k. Po obejrzeniu dostępnych w tej kwocie gruzów, zacisnął zęby, zwiększył budżet ponad trzykrotnie i kupił sobie ładne CLA po znajomości. Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Fazę zwiększania budżetu już przechodziłem, była po fazie wyparcia. Teraz jestem w fazie buntu jak powyżej. Za kilka dni mi przejdzie xd Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Ostatnio ojcu szukałem jakiegoś crossovera dostępnego od ręki to jebla idzie dostać. Fałszywe oferty i ceny z dupy to jest jakiś absurd. Sensownego średniej klasy suva już się nie kupi za mniej niż 140-150k, chyba, że Daczkę. Nawet crossovery typu Toyota CH-R kosztują chore pieniądze. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 5 godzin temu, krupek napisał: Ostatnio ojcu szukałem jakiegoś crossovera dostępnego od ręki to jebla idzie dostać. Fałszywe oferty i ceny z dupy to jest jakiś absurd. Sensownego średniej klasy suva już się nie kupi za mniej niż 140-150k, chyba, że Daczkę. Nawet crossovery typu Toyota CH-R kosztują chore pieniądze. No teraz te „lepsze” crossy w automacie, z silnikiem ciut większym niż kosiarka i jakiś tam sensownym wyposażeniem to ok 140 tys. Suvy typu Tiguan itp to ok 170 w górę. Troc żony w tamtym roku nôwka za 110, dziś używki roczne, w takiej samej konfiguracji i kolorze chodzą po 125 XD. Nówki ok 140… 1 Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Najlepsze, że te auta kompletnie nie są warte takich pieniędzy, a przynajmniej takie jest moje odczucie. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 4 godziny temu, krupek napisał: Najlepsze, że te auta kompletnie nie są warte takich pieniędzy, a przynajmniej takie jest moje odczucie. Dokładnie, mam tak samo. To już nie lata 90te, że auto które mialo 10-15 lat bylo jak z innej epoki. Teraz auto w takim wieku może byc właściwie w pełni wartościowa alternatywa dla nówki pod względem funkcjonalności - może brakować jedynie rozmaitych asystentów, ale te czesto bardziej irytują niż na co dzień pomagają. No może poza automatycznym hamowaniem, bo to jest kozak opcja i raz mnie uchroniła od stłuczki w korku. A poza tym? Klimę, bluetooth, ESP czy elektryczne szyby mają już te 10+ latki, a pod względem materiałów i wykończenia jakas kosmiczna rewolucja się nie dokonała przeciez. Tak więc nie wiem ile musiałbym teraz hajsu zarabiać zeby wydać 150-200k na średniej klasy nowe auto. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 4 godziny temu, krupek napisał: Najlepsze, że te auta kompletnie nie są warte takich pieniędzy, a przynajmniej takie jest moje odczucie. A to już każdy musi sam sobie ocenić i do własnych możliwości finansowych. Żona w huu zadowolona z tego Troca. Na miasto, dla kobiety idealny. Ładny, zgrabny. Krawężnik nie straszny, wygodniej się wsiada w szpileczkach i lepsza widoczność, bo jest wyższy niż standardowe auta, automat śmiga jak ta lala, automatyczny ręczny, asystent jazdy w korku (mega), automatyczna klapa, keyless, dobre światła, do tego silnik żwawy, fajne prowadzenie. Sam lubię się nim przejechać, prowadzi się trochę jak gokart, a w trybie sport to i z 8,5 sek do 100 ma. 110 to to była dla mnie uczciwa cena, 137-140 jak obecnie to już nie. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 15 minut temu, LeifErikson napisał: Tak więc nie wiem ile musiałbym teraz hajsu zarabiać zeby wydać 150-200k na średniej klasy nowe auto. Z nowymi autami to najgorzej jest z tym pierwszym, potem to już „z górki”, bo duża część następnego pochodzi ze sprzedaży poprzedniego. Np teraz jak braliśmy tego Troca to sprzedaliśmy żony x35, 7 letniego (którego braliśmy nówkę) z przebiegiem 60 tys za 55 tys zł. Dołożyliśmy drugie tyle i ma Troca. Wcześniej podobnie było z ix35, wtedy dużą część pokryła Corsa D, która też mieliśmy z salonu i tak to się u nas kręci, przynajmniej w przypadku tego „2 auta” w rodzinie. Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 No tak, ale jak braliście tego nowego T-Roca za 110k to jeszcze cena akceptowalna, bo to fajne auto z automatem i dobrze wyposażone. Za 140 to już średnio, a używany za 125 to absurd dla mnie. Cytuj
balon 5 334 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Opublikowano 19 sierpnia 2022 Ceny od czerwca 2021 powariowały. W rok ok 30% nówki. Turaj podobny jak żony. Kolor, felgi, pakiet sport, silnik i skrzynia to samo. Tyle, że chyba bez keyless i klapy bagażnika automatycznej (bardzo przydatny ficzer). Roczny za 128. Fakt, że przebieg prawie jak nówka, no ale jednak… https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-t-roc-volkswagen-t-roc-premium-1-5-150-km-dsg-nowy-gwarancja-ID6EQjN9.html Podejrzewam, że w 2023, to trochę „jebnie” i ceny pójdą w dół. ps właśnie pisałem posta na spacerku z pieskiem. Akurat przechodzę koło brudnego troczka (tak wiem że blachy są publiczne;)). No lubię to auto. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Ja właśnie jestem na etapie kupna auta i idzie oszaleć xd te strony typu aaaauto, otomotoklik, autohero itd warto z nich korzystać żeby nie było oszukane coś? chce coś kupić max 3 letniego z niedużym przebiegiem, najlepiej jakiś mały crossover a jak nie to pewnie pójdę w segment b lub c Cytuj
adi 189 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Opublikowano 28 sierpnia 2022 W dniu 19.08.2022 o 13:34, krupek napisał: Najlepsze, że te auta kompletnie nie są warte takich pieniędzy, a przynajmniej takie jest moje odczucie. Powiem więcej.w tym momencie 3-4 letnie auta nie są warte swojej ceny. 1 Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Opublikowano 28 sierpnia 2022 5 godzin temu, kubson napisał: te strony typu aaaauto, otomotoklik, autohero itd warto z nich korzystać żeby nie było oszukane coś? Handlarze jak każdy inni, tyle, że w ładnym opakowaniu. Ja zawsze kupowałem od salonu jak ktoś zostawił w rozliczeniu, albo od pierwszego właściciela. Ewentualnie das Welt auto, chociaż i tam zdarzały się miny. Ja odpadam, czekam do przyszłego roku, bo obecne auto jeździ i się nie psuje. Pewnie niewiele się zmieni, ale wymiana teraz to byłaby jednak zachcianka, a na takie jestem za skąpy 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Opublikowano 28 sierpnia 2022 5 godzin temu, kubson napisał: Ja właśnie jestem na etapie kupna auta i idzie oszaleć xd te strony typu aaaauto Kupowałem z aaa auto 2 samochody i na mine się nie władowałem. Oddział Bielany Wrocławskie. Nie wiem jak jest u innych. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Polecam rozważyć auta poleasingowe z platform takich jak master1.pl, autopunkt.pl, autakrajowe.pl i jeszcze parę innych o których nie pamietam, ale łatwo wyguglac. Nie znajdziesz tam "jedynych takich okazji, cukiereczków i laleczek", ale wydaje mi się że to w miarę pewne oferty, a ich główna zaleta to pełna historia serwisowa i ubezpieczeniowa (szkodowa). Oczywiście zwykle lepiej kupić od prywatnego właściciela, ale to jak igła w stogu siana. A co do cen to też bym się zastanowił teraz czy jest sens kupować kilkulatka w cenie zbliżonej do nowego z salonu te kilka lat temu... Juz wcześniej była ta dyskusja, ale ja chyba obstaje przy twierdzeniu, że o ile nie spędza się w aucie kilku godzin dziennie, to jakiś 10-12 latek nie będzie wiele gorszy od 5-latka. Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Ja mam trochę mieszane odczucia co do takich poleasingowych. Często ktoś bierze auto, albo dostaje z firmy i użytkuje go powiedzmy 2 lata. Niby mało, ale w tym czasie mógł mieć w dupie dbanie o niego, albo go katować na autostradach. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Opublikowano 29 sierpnia 2022 17 minut temu, krupek napisał: Ja mam trochę mieszane odczucia co do takich poleasingowych. Często ktoś bierze auto, albo dostaje z firmy i użytkuje go powiedzmy 2 lata. Niby mało, ale w tym czasie mógł mieć w dupie dbanie o niego, albo go katować na autostradach. To prawda, ale z drugiej strony tego nigdy nie wiesz - chyba ze kupisz od kogoś z rodziny, chociaż też może być różnie z rodziną. Taki najwiekszy realny minus pofirmowych, to że serwisy zwykle robi się long life, 30k km na jednym oleju, co przy nowoczesnych silnikach nie jest za zdrowe. No ale znów- przy prywatnym sprzedawcy też nie ma pewności, że robił inaczej. A za to masz czarno na białym wszystko co się z autem działo. Cytuj
Smiti 313 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Opublikowano 29 sierpnia 2022 Mam fajny przykład u mnie z pracy, kumpel zamówił w styczniu Dustera 1.0 LPG Prestige za 74k, ja w czerwcu kupiłem bo się trafiła okazja od ręki, identyczne wyposażenie a nawet kolor za 82k. Tydzień temu trzeci kumpel po przejechaniu się i zobaczeniu z bliska samochodów zdecydował się i zamówił taką samą wersję za 89k, do odbioru w styczniu To idealnie pokazuje, ze ceny rosną dosłownie z tygodnia na tydzień. Więc nie wiadomo co lepsze, kupować i cieszyć się ze za chwile byłoby drożej, czy czekać i liczyć, że trend się odwróci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi