krupek 15 475 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Ja do 8l chyba nigdy u siebie nie doszedłem. Nawet jeżdżąc tylko po mieście, albo 160 km/h na autostradzie. Nawet teraz przy mrozie i podgrzewaniu dupy, szyby i kierownicy mam ok. 7-7,5 w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 (edytowane) . Edytowane 14 stycznia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Silnik Ecoboost 1.0 i Trójmiasto, więc mało płynna jazda i zazwyczaj krótkie odcinki. W trybie jazdy typu miasto większe znaczenie ma częstotliwość występowania interwałów hamowania i przyspieszania oraz zatrzymywania się i ruszania niż średnia prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 (edytowane) . Edytowane 14 stycznia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Po prostu, nauczyłem się sam nim jeździć i obserwowałem jak reaguje spalanie na zmianę dynamiki, czy zmiany biegów. Z trenerem eko jazdy i zmienianiem biegów tak jak pokazywał komputer spalał mi więcej. W tym silniku spalanie znacząco wzrasta, gdy zbyt szybko zmienia się biegi, może automat był tak właśnie skonfigurowany. W trasie, przy spokojnej jeździe do 90km/h udało mi się raz zejść do 3,7l, ale była bezwietrzna pogoda. 4,5l za to na spokojnie się udaje. Spalanie 9l to ostatni raz widziałem w Outlanderze i to przy spokojnej jeździe w trasie na krajówce. Minus silnika 1.0 da się za to odczuć w taką pogodę jak teraz, bo wnętrze długo się ogrzewa. Na szczęście, podgrzewanie szyb, kierownicy i fotela działa dosłownie w ciągu chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza
Nightmare90 25 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Seat Leon 4 1.5 150km manualna skrzynia, średnie z ostatnich 4tyś to 5.7l według komputera ale jeżdżę dużo autostradami (90/10 trasa/małe miasto) i to z prędkością zazwyczaj 120km/h choć zawsze w dwie duże osoby i pełnym autem (złożone fotele i załadowany torbami i zgrzewkami wody). Nauczyłem się auta i wiem jak korzystać z trybu dwucylindrowego (powyżej. 1400obr i dalikatnie z gazem). Ogólnie mineły 2lata jak auto posiadam i 30tys km przejechane i jestem bardzo zadowolony, choć jedną rzecz bym zmienił maks. 17calowe felgi, przy obecnych 18nastkach i profilu opony 225/40 jest dość twardo jak na Śląskie dziurawe drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Mi taka jazda w mieście weszła w nawyk. Przekraczanie dopuszczalnej prędkości w mieście, czy jakieś dynamiczne przyspieszanie z reguły nie ma sensu, bo ewentualne zyski na czasie są znikome, o ile w ogóle się pojawią ze względu na postój na światłach, czy chwilowych zatorach. Klimy nie wyłączam cały rok, a start&stop nie korzystam, od razu wyłączam przy włączeniu silnika, nie trawię tego kompletnie. Wyłączyłbym to na stałe u tunera, ale mam gwarancję rozszerzoną. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 Godzinę temu, gtfan napisał: średnio mi się chce wierzyć, szczególnie w takich warunkach jak teraz gdzie silnik na krótkich odcinkach nawet się nie nagrzeje. miałem focusa 1.0 (chyba w wersji 125KM) z automatem na testach jak byłem na kupnie auta, w Krakowie zużywał mi 9l. jazda normalna tak jak ruch pozwala, bez żadnym szaleństw. Z automatem to ponoć +1l trzeba doliczyć do spalania, ale nie wiem na ile to prawda, a na ile legendy miejskie Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 14 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2022 3 hours ago, krupek said: start&stop nie korzystam, od razu wyłączam przy włączeniu silnika, nie trawię tego kompletnie. Tutaj mikro-hybrydy maja tę przewagę, że ich start stop działa bardzo płynnie. Sam wyłączam go tylko wjeżdżając do garażu, poza tym działa świetnie, nawet polubiłem zdejmować nogę z gazu przy prędkościach autostradowych i zjeżdżać w ciszy ze wzniesień na wyłączonym silniku. 3 hours ago, Shago said: Z automatem to ponoć +1l trzeba doliczyć do spalania, ale nie wiem na ile to prawda, a na ile legendy miejskie Zależy od samochodu, skrzyni i silnika, tak było klasycznie, już niekoniecznie tak jest, zawsze trzeba po prostu sprawdzić pod kątem konkretnego napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Czy ktoś jeszcze poza Skodą i Volkswagenem robi auto w stylu Octavii/Golfa z napędem 4x4? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Oczywiście, Audi robi A4 i A6 Allroad, a Mercedes Klasę C i E w wersji All-Terrain - auta moich marzeń. Jest jeszcze Passeratti z 4Motion. Subaru Outback też się fajnie prezentuje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 106 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Już tu chyba było wspominane, ale również uwielbiam uterenowione kombi i uważam to za najbardziej użyteczny rodzaj nadwozia. Cechy SUVa w niskiej, opływowej budzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 (edytowane) . Edytowane 14 stycznia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Z takich nieudających suva to jeszcze chyba Superb i poprzednia Insignia, nie wiem jak z tą nową. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Ale Passat, Superb, Insignia to już segment wyżej, a mnie interesuje tylko kombi w segmencie C Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 Jeszcze Daczka Jogger, ale napęd z tyłu musiałbyś sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 16 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 grudnia 2022 2 hours ago, krupek said: Oczywiście, Audi robi A4 i A6 Allroad, a Mercedes Klasę C i E w wersji All-Terrain - auta moich marzeń. Jest jeszcze Passeratti z 4Motion. Subaru Outback też się fajnie prezentuje. A, B i CLA, w tym CLA kombi, można mieć z awd. Podobnie bety, tylko tam nie ma kompaktowego kombi w ofercie, chociaż 3 jest generalnie zbliżona do Octavii. Subaru zawszę żałuję, bardzo fajne i rozsądnie wycenione auta za oceanem, niestety w Europie ich ceny są jakimś żartem. Przez emisję CO2, spalinowe awd będą zanikać poza wersjami sportowymi, ale powrócą i będą popularniejsze niż kiedykolwiek wcześniej w formie elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Alpha Trion 119 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 Auto wróciło mi od mechanika, no i tak: turbina do regeneracji, wtryski do roboty, dpf tak samo = 10k za naprawe, 12-letniej cytryny powoli trzeba będzie się przymierzać do nowego, za 50k jest sens startować?, bo jestem w szoku jak się rynek zmienił na minus Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 Do nowego używanego? Bo nowego, nowego to nie kupisz nawet Dacii sandero bez klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 106 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 W miarę świeża używka w benzynie, tak od roczników 2016 w górę, to teraz przynajmniej 40k. 50k to już całkiem okej budżet, o ile nie poluje się na jakieś full wypasy. No i mam na myśli auta kompaktowe i miejskie, nie segment D. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Alpha Trion 119 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 48 minutes ago, Smiti said: Do nowego używanego? Bo nowego, nowego to nie kupisz nawet Dacii sandero bez klimy. używany, wiadomo, Dacii bym za darmo nie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 2 001 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 50k to może jakiś i20, corsa albo inne maleństwo jeżeli zależy ci na roczniku jak najmłodszym. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 106 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 Albo takie miejskie auta jak wyżej wspomniane, albo parę lat starsze kompakty typu Astra, Megane, Ceed, i30, Focus itp. Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 20 stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 Ostatnio wygrzebałem z szafy stare gazety (katalogi z 2017, 2018 roku z używanymi autami od 10 do bodajże 40k zł) i patrząc na samochody powiedzmy z przedziału 2009 - 2013 to aktualne ceny [2023] są niemal takie same za te roczniki, wiadomo bywają niższe, ale nierzadko trafiają się i wyższe (w sensie.. minęło 5 lat i ceny na podobnym poziomie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi