gtfan 3 187 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia (edytowane) 8 minut temu, Bielik napisał(a): Koledzy pomóżcie dla moich rodziców. Rozglądają się za nowym samochodem używanym minimum 2020 rocznik - budżet do 110k, ale jeśli jest coś naprawdę wartego uwagi to coś tam jeszcze dopłaca. Szukają kombi, obecnie jeżdżą leonem III ST i jest to minimalna wielkość samochodu którego szukają. Wymagań wielkich nie ma, ot coś sprawdzonego z czym nie będzie kłopotów (z seatem żadnych problemów), może być plug in, samochód nie będzie garażowany więc jak na moje toyotki i inne Japończyki odpadają. Ich oczy są obecnie skierowane w kierunku peżo 508, ale jeszcze nim nie jeździli, a opinie w Internecie mocno mieszane mimo, że wózek prezentuje się pięknie. Głównie można poczytać o problemach z elektroniką jakie peżo, przecież w tej cenie będą mieć 10-cio letnie audi a na serio - jak nie mają wielkich wymagań i mogą jeszcze cośtam dopłacić to nie prościej dorzucić te 15k i wziąć nowego kompakta kombi? w budżecie ok 125k jak nie potrzebują automatu i mega wypasu wyposażenia to właściwie w każdej marce już znajdą coś przyzwoitego... Edytowane 13 sierpnia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
Bielik 729 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia O widzisz, zapomniałem wspomnieć, że fajnie by było mieć w końcu automat zamiast manuala. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia (edytowane) 8 minut temu, Bielik napisał(a): O widzisz, zapomniałem wspomnieć, że fajnie by było mieć w końcu automat zamiast manuala. no to pyk, przykładowo golfik https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-life-2-0-tdi-85-kw-116-km-manualna-6-biegowa-kamera-pakiet-zimowy-ID6GBpuo.html lub Kia https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ceed-kia-ceed-sw-1-5t-gdi-140km-7dct-2wd-wersja-m-smart-ID6GCsK3.html czy może peżocik https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-308-kombi-allure-1-2-130-km-a8-pakiet-safety-plus-od-reki-ID6GwKmI.html w budżecie niewiele przekraczającym podany ale jak piszesz że mogą coś dorzucić, to jak tylko nie wyklika się wszystkich opcji jak @Shago to można serio przebierać... możesz też im zaproponować coś w stylu crossoverów jak ten https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-408-1-2-130-km-at8-allure-rata-1499-zl-msc-z-serwisem-oc-ac-ID6GEXQT.html nie będzie to co prawda kombi ale może nie potrzebują już aż tak dużego bagażnika a docenią wygodniejsze wsiadanie Edytowane 13 sierpnia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
Bielik 729 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia A ten 1.2 puretech nie siada na butle od vanisha? Podobno awaryjna jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia (edytowane) 5 minut temu, Bielik napisał(a): A ten 1.2 puretech nie siada na butle od vanisha? Podobno awaryjna jednostka. przeglądy co 10kkm plus codziennie kilka zdrowasiek i może będzie ok to nie jest najlepsza jednostka pod słońcem, ale z tego co wiem to większość problemów wynika z wydłużonego okresu wymiany oleju. plus przy tym silniku jest taki że ma klasyczny automat a nie największe zło dzisiejszej motoryzacji - dwusprzęgłówka, która fajnie działa w autach demo, potem jest coraz gorzej. przerabiam to gówno już w kolejnym aucie i serio nie rozumiem fenomenu tego wynalazku. tylko z tego co wiem to stellantis też wycofuje automat na rzecz dwusprzęgłowej skrzyni, wtedy bym pewnie uważał na połączenie puretecha i nowej skrzyni od francuzów... Edytowane 13 sierpnia przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 106 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 7 minut temu, Bielik napisał(a): A ten 1.2 puretech nie siada na butle od vanisha? Podobno awaryjna jednostka. Na pasek rozrządu trzeba przede wszystkim uważać i profilaktycznie wymieniać tak co 60-80k km albo wczesniej, jeśli widać jakieś ślady uszczerbków na nim. No i olej co 10k km. Więc jesli uzywka to tylko ze znaną historią. Mają jeszcze jakieś inne dolegliwości, ale głównie o tym pasku się mówi. Ale w użytkowaniu silnik bardzo fajny, bo dynamiczny i mało pali. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia Diesel czy benzyna? Może nowy Leon z 2.0 tdi skoro byli zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia Taka tam informacja: Nowy Golf zamówiony dokładnie 27.03, w umowie do 15.08, dzisiaj telefon, że nie wiadomo kiedy będzie, nie ma co liczyć w następnych 2 miesiącach . Czuję, że szybciej będę miał Teslę 3 niż miałbym tego Golfa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bielik 729 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2 minuty temu, Mustang napisał(a): Diesel czy benzyna? Może nowy Leon z 2.0 tdi skoro byli zadowoleni. Bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 11 minutes ago, Shago said: Taka tam informacja: Nowy Golf zamówiony dokładnie 27.03, w umowie do 15.08, dzisiaj telefon, że nie wiadomo kiedy będzie, nie ma co liczyć w następnych 2 miesiącach . Czuję, że szybciej będę miał Teslę 3 niż miałbym tego Golfa Dziwne, tutaj masa golfów wpada na stock, a typ mi mówił 4-7 miesięcy. Może kombi dłużej albo coś dodałeś co zwiększa czas dostawy. 9 minutes ago, Bielik said: Bez różnicy No to jeśli VAG i automat to 2.0 tdi jak mówiłem. Silnik ma świetną reputację, mokre dsg w tym silniku podobno lepszą trwałość niż suche dsg w benzynach 1.5, a spalanie będzie śmiesznie małe. No chyba, że planują trzymać samochód przez lata i jeździć po Europie, bo zaraz zaczną się problemy z wjazdem do miast we Francji czy w Belgii dowolnym dieslem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 13 sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 26 minut temu, Mustang napisał(a): Dziwne, tutaj masa golfów wpada na stock, a typ mi mówił 4-7 miesięcy. Może kombi dłużej albo coś dodałeś co zwiększa czas dostawy. Gość się tłumaczył "olbrzymią ilością zamówień". No nie wnikam, już po temacie. Dzisiaj się umówiłem na wykonanie ekspertyzy montażu ładowarki i cisnę ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 693 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia (edytowane) Czy w kwestii roadsterów do 50 tys znajdę coś lepszego niż Mazda MX5 NB? SLK i Z3 mi się nie podobają. Rok do max 2005 Edytowane 19 sierpnia przez second Cytuj Odnośnik do komentarza
HenrykIggO 260 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 30 minut temu, second napisał(a): Czy w kwestii roadsterów do 50 tys znajdę coś lepszego niż Mazda MX5 NB? SLK i Z3 mi się nie podobają. Rok do max 2005 Masz jeszcze MR2, który jest mid-engine roadsterem. Może nie jest tak wszechstronny, ale na pewno bardziej unikatowy. Natomiast w tych pieniądzach brałbym Miate, bo na króla roadsterów, czyli S2000 to musisz mieć ponad 100 koła lekko… Ceny odjechały. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mani 685 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Ja bym brał Pontiaca https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/pontiac-solstice-2-4-benzyna-177-km-skora-tempomat-komputer-alufelgi-unikat-ID6GFExE.html Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia (edytowane) może nie roadster i sam bym nie brał, ale może ABARTH 500C? z takich bardziej przyziemnych może Audi A3? Edytowane 19 sierpnia przez gtfan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 29 minutes ago, gtfan said: może nie roadster i sam bym nie brał, ale może ABARTH 500C? z takich bardziej przyziemnych może Audi A3? To bardziej Audi TT Cytuj Odnośnik do komentarza
HenrykIggO 260 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Chłop roadstera szuka, a Wy mu A3 i Fiata 500 proponujecie. Poważnie jesteście? xD Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 56 minut temu, HenrykIggO napisał(a): Chłop roadstera szuka, a Wy mu A3 i Fiata 500 proponujecie. Poważnie jesteście? xD chłopie sam wyjechałeś z MR2 który roadsterem nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza
HenrykIggO 260 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 4 minuty temu, gtfan napisał(a): chłopie sam wyjechałeś z MR2 który roadsterem nie jest A czym jest? Skoro sama Toyota pisze na swojej stronie, że jest to roadster. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 187 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia (edytowane) Przecież to targa a nie roadster Edit: A dobra bo widzę że co generacja to co innego, jest też roadster Edytowane 19 sierpnia przez gtfan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 735 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Ciekawa w sumie siła skojarzeń, dla mnie MR2 to zawsze ten model, nawet nie wiem czy widziałem na żywo te starsze Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 693 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 4 godziny temu, Mani napisał(a): Ja bym brał Pontiaca https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/pontiac-solstice-2-4-benzyna-177-km-skora-tempomat-komputer-alufelgi-unikat-ID6GFExE.html Nie podoba mi się ten model i nie jestem fanem amerykańskiej motoryzacji. Nie mój konik. 4 godziny temu, gtfan napisał(a): może nie roadster i sam bym nie brał, ale może ABARTH 500C? z takich bardziej przyziemnych może Audi A3? Dobre tropy, jeszcze Volkswagena T4 rozważam 5 godzin temu, HenrykIggO napisał(a): Masz jeszcze MR2, który jest mid-engine roadsterem. Może nie jest tak wszechstronny, ale na pewno bardziej unikatowy. Natomiast w tych pieniądzach brałbym Miate, bo na króla roadsterów, czyli S2000 to musisz mieć ponad 100 koła lekko… Ceny odjechały. O MR2 zapomniałem, dzięki 3 godziny temu, Mustang napisał(a): To bardziej Audi TT Dzięki, TT Roadster może być ciekawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mani 685 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia 29 minut temu, second napisał(a): Nie podoba mi się ten model i nie jestem fanem amerykańskiej motoryzacji. Nie mój konik. Dobre tropy, jeszcze Volkswagena T4 rozważam O MR2 zapomniałem, dzięki Dzięki, TT Roadster może być ciekawy Sprawdź jeszcze Opla GT. Bliźniak tego pontiaca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 183 Opublikowano 21 sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 sierpnia Pytanko, czy ktoś ma albo miał do czynienia z plug-inem? Ostatnio dwóch znajomych kupiło takie auta i są zadowoleni bardzo. Jeden kupił nową Hondę C-RV, drugi Lexusa NX. Ta koncepcja jazdy 80-100km na prądzie do mnie przemawia. Zastanawiam się tylko ile realnie z takim wspomaganiem elektrycznym wyjdzie spalanie, zakładając że go regularnie ładujemy. W te 1l/100km oczywiście nie wierzę i ogólnie raczej sądziłem że pług-in to bujda na resorach zrobiona po to by normy emisji spalin omijać, ale te najnowsze hybrydy ponoć naprawdę mogą jeździć na prądzie dzień w dzień po mieście w trakcie dojazdu do pracy i załatwiania spraw. Pytanie czy dodatkowa waga i różnica w cenie jest tego warta Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 546 Opublikowano 21 sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 sierpnia Tak sobie czytam i Honda C-RV ma baterię raptem 6.8kWh, co IMO przy tej wadze wystarczy na jakieś 30-35km zasięgu. Jak dla mnie gra nie warta świeczki przy wyższej cenie o ponad 30K. Edit: ok, to moc ładowania, bateria jest 17kWh. Wówczas to już zmienia postać rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi