Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Dzisiaj obczailem, ze do posilkow na urlopie bardzo mi smakowalo pszeniczne Ksiazece i ciagle je tylko zamawialem. Ile januszow w skali 1-10?

 

1947-big.jpg

  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 295,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • Dostałem na urodziny zestaw do robienia własnego biwa z brewkitu (ekstraktu)   Siadłem z ziomkami w kuchni i ugotowaliśmy wywar. Odstawiliśmy na tydzień na burzliwą fermentację, potem n

  • JJ i Milo  

  • Od prawie dwóch lat bawię się w robienie piwa z brewkit-ów z małą modyfikacją, czyli dodatkowo daję chmiele oraz jakieś przeróżne skórki czy zioła.    Jak się okazała już pierwsza warka wysz

Opublikowano

pinta-imperium-atakuje.jpg

 

Bardzo dobre, mocno chmielowe, aromatyczne piwo, gorąco polecam

Opublikowano
  W dniu 23.10.2014 o 11:38, Mejm napisał(a):

Dzisiaj obczailem, ze do posilkow na urlopie bardzo mi smakowalo pszeniczne Ksiazece i ciagle je tylko zamawialem. Ile januszow w skali 1-10?

 

1947-big.jpg

 

Dużo januszów, jak dla mnie to straszny szczoch w porównaniu do innych pszenicznych, ale ogólnie da się to wypić, ale bez rewelacji. Dzisiaj byłem w TEA time w krakowie i ta mają swój własny browar i robią tam piwa english ALE Bardzo smaczne było całkiem, dyszka za pintę.

Edytowane przez _Be_

Opublikowano
  • Autor

Z Książęcego tylko Ciemne Łagodne. 

 

Ostatnio wprowadzili Książęce Świeży Chmiel (tylko w pubach) i Chlebowo Miodowe.

Opublikowano

Bo to nie jest prawdziwe piwo pszeniczne. Pszeniczniak (wheat, wit, weizen) jest górnej fermentacji, czyli na innych drożdżach - tak zwany ALE.

A to jest zwykły lager, tylko ze z dodatkiem pszenicy.

 

A ja jutro butelkuje swoje pierwsze piwo - American Pale Ale  :sorcerer:

 

/edyta

Ten świeży chmiel to podobno to samo co z tanka, tylko zmienili nazwę, bo się słabo sprzedawało

Edytowane przez mikro

Opublikowano
  • Autor

Hehe, byłoby to całkiem prawdopodobne. Od czasu, kiedy spróbowałem ich Burgundowego, omijam Książęce szerokim łukiem.

 

Co do pszeniczniaków, właśnie raczę się Viva La Vita Pinty. Zacne piwko.

Edytowane przez szaden

Opublikowano
  W dniu 26.10.2014 o 19:51, mikro napisał(a):

A ja jutro butelkuje swoje pierwsze piwo - American Pale Ale  :sorcerer:

 

Zajebongo! Powinieneś był zrobić fotorelację, jak Lucek ; )

 

 

BTW,  nie wiem, czy to trolling, ale:

 

http://a-beer-please.blogspot.com/2014/09/zywiec-american-pale-ale.html

Edytowane przez hegemon

Opublikowano

heheh spoko, wrzuce jutro jakieś 2 foty z filtracji i butelkowania :D. A Lucek warzył piwo, czy cydr?

 

Co do tego Pale Ale'a z Żywca to podobno tru story. Chętnie bym spróbował ale w pobliżu nigdzie nie leją. Jak będzie w butelkach to może być ciekawie, bo więcej ludzi się przekona do dobrego piwa. 

Opublikowano
  • Autor

Jeśli to prawda to jesteśmy świadkami epokowego momentu w historii polskich koncerniaków :D

Opublikowano
  W dniu 26.10.2014 o 20:08, mikro napisał(a):

heheh spoko, wrzuce jutro jakieś 2 foty z filtracji i butelkowania :D. A Lucek warzył piwo, czy cydr?

 

Lucjan robił cydr.

 

 

  W dniu 26.10.2014 o 20:10, szaden napisał(a):

Jeśli to prawda to jesteśmy świadkami epokowego momentu w historii polskich koncerniaków :D

 

Z wpisu wychodzi, że na razie tylko lane. Ciekaw jestem, jak im to wyszło.

Opublikowano
  W dniu 26.10.2014 o 11:30, szaden napisał(a):

[film z gościem w okularach]

 

Polecam, beka jest obecna!

 

 

5:51, beki brak. Oglądać mam dalej..?

Opublikowano
  W dniu 26.10.2014 o 18:09, bluber napisał(a):

Dzisiaj byłem w TEA time w krakowie i ta mają swój własny browar i robią tam piwa english ALE Bardzo smaczne było całkiem, dyszka za pintę.

Powtierdzam , bardzo fajne i jeszcze zaraz obok mnie.

Ogólnie w Krakowie mnogość opcji , Tea Time , MultiQlti, TapHouse, VivaLaPinta (wjechał pumpkin ale), Strefa Piwa, Omerta, House of Beer. Jest się gdzie napić dobrego piwa, ale potem ciezko juz miec przyjemnosc z picia koncerniaków ...

Opublikowano

No wlasnie mi pszeniczne nie podchodza. Za to ksiazece zlote smakowalo z posilkami. Dopier z filmiku wyzej dowiedzialem sie, ze to jednak koncerniak :|

Opublikowano
  • Autor
  W dniu 26.10.2014 o 22:04, Siara_iwj napisał(a):

 

  W dniu 26.10.2014 o 11:30, szaden napisał(a):

[film z gościem w okularach]

 

Polecam, beka jest obecna!

 

 

5:51, beki brak. Oglądać mam dalej..?

 

 

Bo to film dla "piwoszów", a nie metali ;)

Opublikowano

Lubuskie Celtyckie znalezione ostatnio w Lidlu okazało się bardzo miłym zaskoczeniem.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Obiecana fotorelacja z warzenia pierwszego piwa 

 

zacieranie

20141010_181511.jpg

 

filtracja

20141010_183316.jpg

 

pomiar ekstraktu

20141010_190612.jpg

 

filtacja 2

20141010_202104.jpg

 

chmielowe bobki

20141010_213356.jpg

 

warzenie

DSC_0022.jpg

 

rozlew

20141027_175648.jpg

 

rozlew 2

20141027_175655.jpg

 

rozlew 3

20141027_180030.jpg

 

zapchany kibel od resztek młóta  :pawel:

DSC_0023.jpg

Edytowane przez mikro

Opublikowano

Wymyślają, ale i tak syf.

Cholera, nie mogę sobie znaleźć piwa dla siebie. Wszystko mainstreamowe:) smakuje jak sik (w sensie że nie wiem jak smakuje sik, ale tak się mówi :taknieco:). Mniej znane piwa, próbuję, ale nawet gdy mi coś posmakuje, to mała szansa na dostanie go w pubie.

Mam ekolegę, który pracuje w Tyskim i mówi, że są trzy rodzaje piwa, najlepsze idzie za granicę, a najgorsze mają w miejscowościach bliskich rozlewni.

A pamiętacie, jak np. z 10 lat temu, otwierało się paczkę fajek i jak ładnie pachniało aromatem świeżego tytoniu?

Browar się zepsuł, fajki to samo, ale na szczęście nie jaram od 1-ego czerwca 2013 roku:)

Opublikowano

Akurat ten Żywiec APA to rewolucja w koncerniakach, ostro temu kibicuje chociaż i tak wiadomo, że nie będzie miało startu do rzemieślniczych. Zaczyna się jednak dobry trend, rewolucja pewna puka do mainstreamu

 

edit

 

  W dniu 27.10.2014 o 21:56, mikro napisał(a):

Obiecana fotorelacja z warzenia pierwszego piwa

Proszę o szczegółowa relacje , wrazenia , czy warto , duzo roboty ,jak wyszlo etc

Sam o tym mysle , wiec chetnie poczytam

 

edit 2

 

spozylem

 

butelka-rowing-jack-top.png

 

IPA podobna do Imperium Atakuje czy Ataku Chmielu, jednak jak dla mnie bardziej chmielone, znakomite , jedno piwo a pije się to długo i ze smakiem

Edytowane przez erix

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Dzięki browarom rzemieślniczym odzyskałem zainteresowanie naszym piwem, bo to co obecnie prezentują koncerny pić się nie da. Poniżej parę fotek z moich ostatnich zakupów i "degustacji" ;) Polecam każdemu odszukać gdzieś w swojej okolicy sklep, może się okazać że jest tuż za rogiem( http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=23 ), zakupić i spróbować coś z mniejszych browarów.

iDp2GKp.jpg

vgFHfy8.jpg

1qzaRhL.jpg

L09MEo4.jpg

Edytowane przez Pryxfus

Opublikowano

Kultura picia piwa w Polsce się zmienia, nawet po pubach to widać.  Na szczęście, bo koncerniaków pić się nie da ( żywiecki porter da radę, ale z szeroką konkurencją na tym polu szans nie ma). Jeszcze tylko double stoutów mi brakuje na rynku, bo te ciężko znaleźć niestety.

Pomyśleć, że ładnych kilka lat temu, wielbiciel ciemnego piwa był prawie wykluczony jeśli chodzi o towar dostępny w sklepach.

Opublikowano

A pamiętacie piwo Dog in the Fog? Na początku kosztował 4 zł (jak na tamte czasy to było dużo), a pod koniec swojej kadencji, cena spadła do dwóch zeta. 2005-2010

Opublikowano

Oczywiscie.

 

Z koncerniakow Zlote Pszeniczne ale i tak rzemieslnicze lepsze, wiadomo.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.