MichAelis 5 618 Opublikowano 7 listopada 2014 Opublikowano 7 listopada 2014 Dzięki browarom rzemieślniczym odzyskałem zainteresowanie naszym piwem, bo to co obecnie prezentują koncerny pić się nie da. Poniżej parę fotek z moich ostatnich zakupów i "degustacji" Polecam każdemu odszukać gdzieś w swojej okolicy sklep, może się okazać że jest tuż za rogiem( http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=23 ), zakupić i spróbować coś z mniejszych browarów. To jest kur.wa przerażające co napiszę. Ale piłem każde Oo 3 Cytuj
mclusky 776 Opublikowano 7 listopada 2014 Opublikowano 7 listopada 2014 Ciechan już mi się chłodzi Nawet bardziej mi smakuje odkąd Daryjusz M. zaczął zachęcać do bojkotowania tego zacnego browara w imię kochających od rufy strony. Pryx, niezłe zakupy poczyniłeś. Muszę przyznać, że nie wszystko miałem okazję próbować, ale obiecuję, że się poprawię! 2 Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 8 listopada 2014 Opublikowano 8 listopada 2014 A pamiętacie piwo Dog in the Fog? Na początku kosztował 4 zł (jak na tamte czasy to było dużo), a pod koniec swojej kadencji, cena spadła do dwóch zeta. 2005-2010 Moje ulubione piwo za dawnych lat Cytuj
hegemon 1 241 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 (edytowane) @Pryxfus, Niezłe zakupy. Wszystko w jednym sklepie kupiłeś czy jeździłeś po całym mieście? Edytowane 9 listopada 2014 przez hegemon Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 To jest kur.wa przerażające co napiszę. Ale piłem każde OoA co mam powiedzieć ja, jak właściciel sklepu monopolowego w którym kupuje te piwa chce mnie dodać do znajomych na facebooku. @hegemon zaopatruje się głównie w jednym sklepie: https://www.facebook.com/pages/Sklep-Monopolowy-RETRO/623371084408876?fref=ts wyżej wymieniony właściciel jest mega kumatym gościem, kupuję od razu 5-10 różnych piw i degustuję je w domu. Mamy w Opolu jeszcze jeden sklep nawet z lepszym wyborem, ale jest po drugiej stronie miasta i rzadziej tam bywam. Poniżej weekendowe zakupy. Dla mnie to zapas na dwa - trzy tygodnie, zresztą najczęściej rozpijam je z moją kobietą, jedno, góra dwa wieczorkiem. Na razie skupiam się na polskich browarach, temat jest przeogromny. Fotki piw staram się zrobić, żeby spamiętać co już wypiłem i kupować takie których jeszcze nie próbowałem. Powiem też, że smak mi się zmienił, coś tam w piwie potrafię wyczuć, pewnie 5% tego co Kopyra Do niektórych piw robię po dwa podejścia, jak mi nie podchodzą to odpuszczam. 1 Cytuj
erix 303 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 AIPA Kormorana genialna. Grand Prix natomiast znaleźć nigdzie juz nie moge ... Cytuj
mikro 48 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 (edytowane) @Pryxfus polecam appke untappd na telefon. Można wrzucać foty, oceniać i komentować piwa @erix na Grand Prix chyba już się licencja skończyła Ciechanowi. Niedawno ostatnią warkę uwarzono i więcej nie będzie. Chyba że zmienią jakoś nazwę, a recepturę zostawią :v A ja za tydzień rozlewam moje drugie piwo, American Stout heheszki Edytowane 9 listopada 2014 przez mikro 1 Cytuj
erix 303 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 (edytowane) @erix na Grand Prix chyba już się licencja skończyła Ciechanowi. Niedawno ostatnią warkę uwarzono i więcej nie będzie. Chyba że zmienią jakoś nazwę, a recepturę zostawią :v Wiem, ale co jakiś czas widzę, że jednak gdzieś w sklepach leży bo ludzie kupują, zdjęcia i recenzje wrzucają. A ja za tydzień rozlewam moje drugie piwo, American Stout heheszki Napisz coś więcej o warzeniu piwa. Wkręciłeś się? Dużo było problemów na początku? Na co polecasz zwrócić uwagę, a co jest niekoniecznie opisane w większości poradników ? Edytowane 9 listopada 2014 przez erix Cytuj
mikro 48 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 Wkrecilem sie fest, mam zamiar wziac udzial w jakims konkursie piwowarów domowych, może nawet w Żywcu. Ale jeszcze zobacze, dużo doświadczenia do zebrania przede mną. Największy problem na początku to zdobyć cały sprzęt. Najpierw kupiłem to co najbardziej potrzebne (fermentory, cukromierz, wężyki, surowce itp.) Garnek 35L dostałem od brata bo leżał i tak nieużywany, a kapslownice na pierwszą warkę pożyczyłem od kumpla. Dopiero teraz kupiłem swoją, bo wcześniej nie było w sklepie tej której chciałem. Teraz została do zrobienia jeszcze chłodnica, bo chłodzenie w wannie to je.bana strata czasu. Pierwsze chłodzenie trwało cos koło 3h. Za drugim razem było już trochę chłodniej na zewnątrz, więc wystawiłem na balkon ale i tak ponad 2h to trwało. Z samym warzeniem jakichś większych problemów nie miałem - wiadomo małe błędy przy pomiarach ekstraktu (bo zapomniałem, że trzeba mierzyć w 20°C, inaczej przekłamuje :v ). No i przyjarałem blat w kuchni - dymu jak mgły w smoleńsku . Trzeba też baaardzo uważać, żeby wszystko było sterylne, inaczej piwo może się zakazić i cała praca w pizdu. Na początek filmy kopyra dużo pomagają, poza tym zacząłem czytać książkę How to Brew, dzięki której się dowiedziałem kilku pierdół o temperaturach, chmielach, drożdżach i nie tylko. No i forum piwo.org, gdzie jest od ch.uja małych hintów, które ułatwiają życie. No ogólnie polecam Picie swojego browara, które jest prawie na poziomie rzemieślniczego - GOTY 2 Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 A jak to jest, że np. Kompania Piwowarska (Lech, Tyskie, Żubr i inne masówki), istnieje od 1999, a oni na etykiecie wypisują "od 1855". Zawsze mnie to zastanawiało, po co ta sciema? Mikro, gratuluję ciekawego hobby:) Cytuj
erix 303 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 Browary / ich receptury istnieją często dużo dłużej, niż ich aktualny właściciel. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 9 listopada 2014 Opublikowano 9 listopada 2014 Na pewno nic się nie zmieniło w tych recepturach Cytuj
Kogut 308 Opublikowano 10 listopada 2014 Opublikowano 10 listopada 2014 Zna ktoś jakiś odpowiednik Dog in the fog? Z chęcią przypomniał bym sobie jego smak. 1 Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 12 listopada 2014 Opublikowano 12 listopada 2014 Odkryłem mesjasza. Alkoholowe piwo imbirowe. na focie malinowe, ale truskawka z limonką też kosi równo. W sumie wszystkie goty. Wszystkie są u mnie w dyskoncie za 99p i zamówili chyba z siedem palet Cytuj
mclusky 776 Opublikowano 12 listopada 2014 Opublikowano 12 listopada 2014 Dla mnie smakowe piwa to tylko ciekawostka. Lubię piwo za jego charakterystyczną gorycz. Czy w tej szklance na focie wyżej jest lód? Tego chętnie bym spróbował Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 12 listopada 2014 Opublikowano 12 listopada 2014 To jest piwo imbirowe, więc nie z chmielu tylko z ...no imbiru. Ciężko więc nazwać je piwem smakowym. Z taką kampanią reklamową przypuszczam, że po tym piwie rosną włosy na klacie. Cytuj
mclusky 776 Opublikowano 12 listopada 2014 Opublikowano 12 listopada 2014 Siur, rozumiem, że to ten tego imbir, ale w rezultacie ma inny smak niż piwo, a co za tym idzie to napój alkoholowy Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 12 listopada 2014 Opublikowano 12 listopada 2014 Nie cierpię imbirowego piwo ;/ Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 13 listopada 2014 Opublikowano 13 listopada 2014 w lidlu od jakiegos czasu wystawili piwa browaru kujawskie - kilka rodzajow, swietny kazdy, za 3zl imo dobry zakup Cytuj
szaden 228 Opublikowano 13 listopada 2014 Autor Opublikowano 13 listopada 2014 Żywiec APA już dostępny w sklepach z piwem i niektórych dyskontach. Piwko na pewno jest jednym z najlepszych wyrobów Żywca, ale nie zachwyca. Smak jest bardzo lekki, nawet jak na tak przystępny dla każdego styl piwa, jak APA. Aromat cytrusów ledwo wyczuwalny, goryczka słaba. Piwo jest też lekko rozwodnione IMO, dzięki czemu łyka się je jak pelikan rybę. Największy minus to cena: w sklepie z piwem na moim osiedlu 5,60. To już lepiej dołożyć parę zł i kupić coś z browaru rzemieślniczego. 1 Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 13 listopada 2014 Opublikowano 13 listopada 2014 Żywiec APA już dostępny w sklepach z piwem i niektórych dyskontach. Piwko na pewno jest jednym z najlepszych wyrobów Żywca, ale nie zachwyca. Smak jest bardzo lekki, nawet jak na tak przystępny dla każdego styl piwa, jak APA. Aromat cytrusów ledwo wyczuwalny, goryczka słaba. Piwo jest też lekko rozwodnione IMO, dzięki czemu łyka się je jak pelikan rybę. Największy minus to cena: w sklepie z piwem na moim osiedlu 5,60. To już lepiej dołożyć parę zł i kupić coś z browaru rzemieślniczego. Zakupiony, spróbowany i nie podszedł mi kompletnie, a lubię APA. Inicjatywa Żywca byłaby dobra, gdyby była na początku boomu na piwa regionalne i rzemieślnicze/kontraktowe. Teraz za duża konkurencja. Gdyby cena oscylowała ok. 4-4.50 to jeszcze miałoby to sens. Tak to zgadzam się z końcówką posta Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 14 listopada 2014 Opublikowano 14 listopada 2014 Od dzis się zaczynają w Poznaniu targi piwne. Sam się wybieram, wjazd 5 złotych, sami rzemieślnicy prawie, ok. 20 premier, ciekawe wykłady. http://targipiwne.pl/ 7 Cytuj
mclusky 776 Opublikowano 15 listopada 2014 Opublikowano 15 listopada 2014 No no lista wystawców długa i ciekawa. Zazdroszczę Ci w 3dupy bo nie dam rady pojechać. Wrzuć jakąś fotoreację po wszystkim Cytuj
chmurqab 3 192 Opublikowano 20 listopada 2014 Opublikowano 20 listopada 2014 Jak ktoś lubi pszeniczniaki to polecam Viva Hel, tylko z butelki, bo z kija to ponoć hit or miss. Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 2 grudnia 2014 Opublikowano 2 grudnia 2014 Piłem tę Apę Żywca. Całkiem dobra, nigdy nie piłem piwa z tego gatunku. Cenowo nie jest źle, ale też nie powala jakoś. Faktycznie lepiej dopłacić te 2-3 zł i kupić jakieś regionalne, ale tak można sobie tłumaczyć zakup każdego piwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.