krupek 15 481 Opublikowano 2 lutego 2015 Opublikowano 2 lutego 2015 No to ja też tak mam, że lubię pić ze szklanej butelki, ale jak puszkę przeleję do szklanki, czy kufla i to samo zrobię z napojem ze szkła to różnicy nie będzie. Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 2 lutego 2015 Opublikowano 2 lutego 2015 Polskie browary wśród setki najlepszych na świecie: Piją Spiskowcach Rozkoszy w Wawie, fajna knajpa, 8 kranów, jedna pompa i kiedyś jak miałem czas to zachodziłem tam częściej. Polecam. Cytuj
hegemon 1 241 Opublikowano 2 lutego 2015 Opublikowano 2 lutego 2015 Nie wiedziałem, że tam jest multitap. Będę musiał się wybrać, Cytuj
Arkady 1 012 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 No to ja też tak mam, że lubię pić ze szklanej butelki, ale jak puszkę przeleję do szklanki, czy kufla i to samo zrobię z napojem ze szkła to różnicy nie będzie. No widzisz, dla ciebie różnicy nie będzie, ja wyczuwam i przelanie nic nie daje. Może zależy od piwa, pije głównie perłe chmielową, kiedyś też spróbowałem Lecha i ten z butelki był lepszy. Nie mam na to wytłumaczenia, może partia może podświadomość może coś innego, dla mnie piwo z butelki > piwo z puszki i raczej zdania nie zmienię. Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 Jeszcze powiedz, że Ci smakuje aluminium. Już kiedyś o tym pisałem, ale jest nawet test, który mówi o tym ile aluminium może przejść do piwa w określonym czasie. Także tak w teorii można wyczuć różnicę. Poza tym w puszka jest lakierowana od wewn i nie ma opcji żeby nie miało to wpływu na smak. Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 Nie wiedziałem, że tam jest multitap. Będę musiał się wybrać, Kiedyś nawet AleBrowar miał tam oficjalną premierę swojego piwa, z tego co pamiętam Sweet Cow i Amber Boy. Barmani fajni, jeden jest nawet sędzią z PSPD i uważył komercyjnie swoje piwo. Jeszcze powiedz, że Ci smakuje aluminium. Już kiedyś o tym pisałem, ale jest nawet test, który mówi o tym ile aluminium może przejść do piwa w określonym czasie. Także tak w teorii można wyczuć różnicę. Poza tym w puszka jest lakierowana od wewn i nie ma opcji żeby nie miało to wpływu na smak. http://blog.kopyra.com/index.php/2013/02/26/piwo-w-konserwie/Takie tam piwne mity. Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 Nadal jest pełno stalowych puszek. NIe tyle co alu ale są. Dalej mi się nie chce słuchać bo nudzi Poza tym nie mowię o metalicznym smaku tylko o aluminium. Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 Nadal jest pełno stalowych puszek. NIe tyle co alu ale są. Dalej mi się nie chce słuchać bo nudzi Poza tym nie mowię o metalicznym smaku tylko o aluminium. No mi się wydaje, że już na Alu wszyscy przeszli, chyba że czegoś nie wiem bo nie śledze rynku. No właśnie chyba po to jest ta powłoka w puszce, żeby alu nie miało dostępu do płynu i nie miało wpływu na smak. A plusy to brak działania światła na piwo (jak w przypadku zielonych butelek i "skunksa"). Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 Duzo jest stalowych puszek na rynku, chociazby polskim. Lakier jest wlasnie po to co piszesz, ale aluminium i tak przechodzi przez niego w pewnym stopniu. I sam lakier tez ma pewien 'smak' Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 W sumie nie wiem, bardzo dawno nie piłem nic "puszkowego" oprócz łódzkiego portera, który raczej jest za bogaty w smak i alkohol, żeby coś więcej wyczuć. Chociaż zagraniczne browary rzemieślnicze (Mikkeler, Brewdog i wiele amerykańskich) puszkuje swoje piwa. Więc może nie boi sie różnicy w smaku? Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lutego 2015 Opublikowano 3 lutego 2015 To nie jest lakier tylko powłoka, która neutralizuje aluminium. Przynajmniej powinna taka być. Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 4 lutego 2015 Opublikowano 4 lutego 2015 To jest lakier. I nie neutralizuje tylko pokrywa Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 4 lutego 2015 Opublikowano 4 lutego 2015 To może w szczochowych piwach. Oglądałem materiał z fabryki Grolscha (chyba) i podkreślali, że jest to powłoka. Cytuj
hegemon 1 241 Opublikowano 4 lutego 2015 Opublikowano 4 lutego 2015 Ale przecież Grolsch to szczoch, 3 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 4 lutego 2015 Opublikowano 4 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 To może w szczochowych piwach. Oglądałem materiał z fabryki Grolscha (chyba) i podkreślali, że jest to powłoka. No powloka, ale to jest lakier jak inaczej to nałożysz? xd Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Grolsch to ta sama półka co Tyskie, Żubry czy Lech tylko że z Holandii. Jedynie butelkę ma fajną a poza tym nie ma sensu dopłacać czasami do 5zł za niego. Cytuj
MichAelis 5 617 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 To nie ma znaczenie czy piwo jest super, czy to mocarz z biedronki. Puszka zawsze tak samo jest produkowana Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Wszystkie te piwa nie różnią się za bardzo składem, kosztem wytworzenia itp. To kwestia pozycjonowania go na rynku, Lech - młodzież, Żywiec czy Grolsch - ludzie 30+ więc cene można zaproponować wyższą (do tego Grolsch jest w fikuśnej butelce z kapslem więc mozna za niego wołać 5 zł w markecie). Wszystkie te piwa naturalnego chmielu, czy słodu nie widziały, wsypuje się do nich jakieś zamienniki, byle by obniżyć koszta, smaku to ma tyle co nic. 1 Cytuj
mclusky 776 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Rajt, to ewentualnie dobre piwa, żeby się nayebać Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Wszystkie te piwa nie różnią się za bardzo składem, kosztem wytworzenia itp. To kwestia pozycjonowania go na rynku, Lech - młodzież, Żywiec czy Grolsch - ludzie 30+ więc cene można zaproponować wyższą (do tego Grolsch jest w fikuśnej butelce z kapslem więc mozna za niego wołać 5 zł w markecie). Wszystkie te piwa naturalnego chmielu, czy słodu nie widziały, wsypuje się do nich jakieś zamienniki, byle by obniżyć koszta, smaku to ma tyle co nic. I jeszcze te "premium" są w zielonych butelkach, które łatwo przepuszczają światło i dochodzi do zepsucia (dokładnie do fotolizy substancji pochodzących z chmielu). Stąd często po otwarciu jest nieprzyjemny zapaszek, tzw. "skunks". Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Wszystkie te piwa nie różnią się za bardzo składem, kosztem wytworzenia itp. To kwestia pozycjonowania go na rynku, Lech - młodzież, Żywiec czy Grolsch - ludzie 30+ więc cene można zaproponować wyższą (do tego Grolsch jest w fikuśnej butelce z kapslem więc mozna za niego wołać 5 zł w markecie). Wszystkie te piwa naturalnego chmielu, czy słodu nie widziały, wsypuje się do nich jakieś zamienniki, byle by obniżyć koszta, smaku to ma tyle co nic. no ja ostatnio Grolsch'a piłem pierwszy raz z biedry za 2,99zł i dupska mi nie urwał. 5,50 w tesco chyba kosztuje - w życiu tyle bym nie dał Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Wszystkie te piwa nie różnią się za bardzo składem, kosztem wytworzenia itp. To kwestia pozycjonowania go na rynku, Lech - młodzież, Żywiec czy Grolsch - ludzie 30+ więc cene można zaproponować wyższą (do tego Grolsch jest w fikuśnej butelce z kapslem więc mozna za niego wołać 5 zł w markecie). Wszystkie te piwa naturalnego chmielu, czy słodu nie widziały, wsypuje się do nich jakieś zamienniki, byle by obniżyć koszta, smaku to ma tyle co nic. no ja ostatnio Grolsch'a piłem pierwszy raz z biedry za 2,99zł i dupska mi nie urwał. 5,50 w tesco chyba kosztuje - w życiu tyle bym nie dał Za 5,50 to można już wychaczyć jakiegoś rzemieślnika, albo przynajmniej dobrego regionalnego browara. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Jak ktoś jest z Warszawy to polecam sklepik Cech Piwny przy Polnej. Mają duży wybór rożnych ciekawych piwek i spoko ceny. 1 Cytuj
Lain 107 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Dla mnie szczoch to Lech, Tyskie, czy Żubr. Grolsch to średnia półka. Wszystkie te piwa nie różnią się za bardzo składem, kosztem wytworzenia itp. To kwestia pozycjonowania go na rynku, Lech - młodzież, Żywiec czy Grolsch - ludzie 30+ więc cene można zaproponować wyższą (do tego Grolsch jest w fikuśnej butelce z kapslem więc mozna za niego wołać 5 zł w markecie). Wszystkie te piwa naturalnego chmielu, czy słodu nie widziały, wsypuje się do nich jakieś zamienniki, byle by obniżyć koszta, smaku to ma tyle co nic. no ja ostatnio Grolsch'a piłem pierwszy raz z biedry za 2,99zł i dupska mi nie urwał. 5,50 w tesco chyba kosztuje - w życiu tyle bym nie dał Nie pije się piwa z biedry. xD Większość tych powiększonych puszek jest robiona z najgorszej zlewki na produkcji. Puszki dla biedronek są osobno rozlewane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi