Skocz do zawartości

Piwo


szaden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopy dyskutują o ważeniu browara, fermentacje, mistyfikacje, stulitrowe garnki, Pale Ale, srale...a tymczasem wpada Rayos z grejpfrutowym piwkiem w małej puszce i wyskakująca słomką.

 

Całe Nintendo.

  • Plusik 4
Opublikowano

no to żeby nie było tak w 100% pedalsko i Nintendo to piłem ostatnio American Ipa. Dziwny browar, chyba najbardziej... "szlachetny" jaki piłem. Poleca ktoś coś w podobnym stylu? 

Opublikowano (edytowane)

Generalnie wszelkie odmiany od Pinty (nawet na ostatniej stronie byl wpis z promocja na nie) i Wrężela jestem w stanie polecic z czystym sercem, niestety niektore nawet za bardzo chmielone jak dla mnie, z drugiej strony i tak bardzo dobrze wchodzi ;D

 

e: moj ostatni hit, WIPA czyli pszeniczna IPA od Wrezela :banderas:

Edytowane przez BoryzPL
Opublikowano

Ktos w ogole tutaj w temacie interesowal sie tematem robienia samemu browarkow? Przyznam sie ze od marca sie bawie tematem i jestem bardziej niz zadowolony, mam za soba 5 warek (czyli 5 warzen z ktorych srednio wychodzi mi po 40 piw) i poki co do kranu nic poszlo mimo ze jedna warka blisko jest tego. Sam proces nic specjalnego, wszystko polega na pilnowaniu czasu i odstepow czasowych, w momencie gdy zaczynam schladzac dopiero wtedy musze dbac o mniej wiecej dobra sterylnosc zabawy, poki co mam za soba 5 warek ze odpowiednich slodow:

 

- pale ale - najprostsze mozliwe piwo na poczatek zabawy, wyszlo idealnie, znajomy ktory warzy juz dosc dlugi czas bardzo pochwalil

- pszeniczne - cos po drodze popsulem i troche sie popsulo, na zimno dosc dobre i da sie wytrzymac ten kwaskowy posmak (efekt zepsucia czegos po drodze), ale na cieplo bardzo ciezko, przyznam ze kilka butelek poszlo w kibel

- new zeland  IPA - pierwsze piwko po ktorym :banderas: , jak milosnik wszelkiego rodzaju piwy typu IPA, AIPA poczulem pierwsze wieksze zadowolenie z wlasnego warzenia piwa, co prawda troche metne, ale smak idealnie uderza w moj gust

- bourbon scotch ale - zmylilo mnie ale na koncu, bo piwko wyszlo mega ciezkie, wrecz czarna barwa z brazowa piana, ale przez dodanie w czasie fermentowania platkow z beczek po bourbonie dosc fajny posmak zostawia w gardle ;)

- belgian tripel - wczoraj przelewalem do butelek i jeszcze przed nagazowaniem juz :banderas: :banderas: , jesli ktos pil triple blond w tych malych buteleczkach wie o co kaman, nie moge sie doczekac za 3 tygodnie otwarcie pierwszej butelki, juz nie wspomne o samej mocy piwka ponad 7%

 

Co warto na podsumowanie koszt takiego domowego robienia piwka, czas potrzebny do calego procesu (warzenie i butelkowanie kilka tygodni pozniej) to ok 8h, a koszt w przeliczeniu na jedno piwo to ok 2,5zl.

I co to za interes jak za 1,89zł masz harnasia i też dobrze wali w czaszke?

  • Minusik 3
Opublikowano

@Pryxfus też ostatnio testowałem i słabizna straszna... Tylko dla miłośników Behemotha.

 

@erix Kwas Alfa to dzieło bogów! Mógłbym pić codziennie, przepyszne.

 
Opublikowano

 

btw, polecam mocno

 

pinta-kwas-alfa-butelka_201505020958-300

 

Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu

gdzie mozna kupic?

 

 

W sklepach specjalistycznych jak zawsze, chociaż u mnie i na ulicy w monopolowym znalazlem  :sorcerer:

  • Plusik 1
Opublikowano

Ktoś tu posiada jakiś alkomat i mógłby polecić?

Kolega pracował kiedyś w jakimś sklepie rtv-agd i mówił, że te alkomaty po zakupie, trzeba wysłać gdzieś tam do kalibracji. Czyli nie jest tak, że kupujesz gotowy produkt?

Opublikowano

Dla mnie e tym roku numer jeden to Tyskie Radler.

Corneliusy ostatnio zmieniły etykiety na butelkach, bananowy ma (pipi)itnie żółtą, grejprfutowy różową itd itp. :reggie: WIĘC KOLOR NIC NIE ZNACZY

 

Za dużo grasz na Nintendo Rajosie.

Opublikowano

Jak wyszło?

Mnie korci, żeby zrobić jeszcze przed wakacjami AIPĘ, ale czasu brak i fermentory zajęte jeszcze przez tydzień, rzeczywiście warzenie wciąga jak bagno.

 

Jak na ten ekstrakt (22) trochę za płytko odfermentowałem, wyszło mi bardziej Barley Wine niz IPA. Niemniej piwo jest potężne w smaku, słodowym i chmielowym, bardzo ciekawe. Gęste w konsytencji. Zyska z czasem, alkohol może się troche pokukładać jeszcze.

Opublikowano

A ile procent żytniego było? Bo ja ostatnio robiłem 15 Plato i 20% żyta. Mętne kjurestwo było, że szok. 

Teraz w fermentorze APA na Equinoxie i Lemon Drop. Jak bulknie, to chmielowe zapachy po całym domu się roznoszą  :fsg:

Opublikowano

Około 15% żyta, no ale zasyp był spory. Wystarczyło, bo i tak przytkało filtracje. Piwo jest jest odziwo klarowne, natomiast żyto zrobiło robotę, wyczuwalne od zapachu przez konsystencję po fakturę :obama:

 

Wyslaliscie cos do Cieszyna?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nowości w Żabce:

yQb8av2.jpg

 

Jedno z lepszych piw smakowych jakie spożywałem. Zakupione w Żabce; w tej serii występują jeszcze:

574454426554a053dd51d2.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...