Opublikowano 18 maja 20159 l Corneliusy ostatnio zmieniły etykiety na butelkach, bananowy ma (pipi)itnie żółtą, grejprfutowy różową itd itp. WIĘC KOLOR NIC NIE ZNACZY
Opublikowano 18 maja 20159 l Lece obecnie na garze 70L, ale planuje zwiekszyc wybicie i pociac kega 100L i zrobic z niego kadz zacierno/warzelna.
Opublikowano 18 maja 20159 l btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu
Opublikowano 18 maja 20159 l Chłopy dyskutują o ważeniu browara, fermentacje, mistyfikacje, stulitrowe garnki, Pale Ale, srale...a tymczasem wpada Rayos z grejpfrutowym piwkiem w małej puszce i wyskakująca słomką. Całe Nintendo.
Opublikowano 18 maja 20159 l no to żeby nie było tak w 100% pedalsko i Nintendo to piłem ostatnio American Ipa. Dziwny browar, chyba najbardziej... "szlachetny" jaki piłem. Poleca ktoś coś w podobnym stylu?
Opublikowano 18 maja 20159 l Generalnie wszelkie odmiany od Pinty (nawet na ostatniej stronie byl wpis z promocja na nie) i Wrężela jestem w stanie polecic z czystym sercem, niestety niektore nawet za bardzo chmielone jak dla mnie, z drugiej strony i tak bardzo dobrze wchodzi ;D e: moj ostatni hit, WIPA czyli pszeniczna IPA od Wrezela Edytowane 18 maja 20159 l przez BoryzPL
Opublikowano 19 maja 20159 l Perun Sacrum, najsłabsze piwo Peruna. Słodkawe, alkohol wali od samego początku, nic ciekawego na czym można by zawiesić język. Sorry za jakość zdjęcia.
Opublikowano 19 maja 20159 l Ktos w ogole tutaj w temacie interesowal sie tematem robienia samemu browarkow? Przyznam sie ze od marca sie bawie tematem i jestem bardziej niz zadowolony, mam za soba 5 warek (czyli 5 warzen z ktorych srednio wychodzi mi po 40 piw) i poki co do kranu nic poszlo mimo ze jedna warka blisko jest tego. Sam proces nic specjalnego, wszystko polega na pilnowaniu czasu i odstepow czasowych, w momencie gdy zaczynam schladzac dopiero wtedy musze dbac o mniej wiecej dobra sterylnosc zabawy, poki co mam za soba 5 warek ze odpowiednich slodow: - pale ale - najprostsze mozliwe piwo na poczatek zabawy, wyszlo idealnie, znajomy ktory warzy juz dosc dlugi czas bardzo pochwalil - pszeniczne - cos po drodze popsulem i troche sie popsulo, na zimno dosc dobre i da sie wytrzymac ten kwaskowy posmak (efekt zepsucia czegos po drodze), ale na cieplo bardzo ciezko, przyznam ze kilka butelek poszlo w kibel - new zeland IPA - pierwsze piwko po ktorym , jak milosnik wszelkiego rodzaju piwy typu IPA, AIPA poczulem pierwsze wieksze zadowolenie z wlasnego warzenia piwa, co prawda troche metne, ale smak idealnie uderza w moj gust - bourbon scotch ale - zmylilo mnie ale na koncu, bo piwko wyszlo mega ciezkie, wrecz czarna barwa z brazowa piana, ale przez dodanie w czasie fermentowania platkow z beczek po bourbonie dosc fajny posmak zostawia w gardle - belgian tripel - wczoraj przelewalem do butelek i jeszcze przed nagazowaniem juz :banderas: , jesli ktos pil triple blond w tych malych buteleczkach wie o co kaman, nie moge sie doczekac za 3 tygodnie otwarcie pierwszej butelki, juz nie wspomne o samej mocy piwka ponad 7% Co warto na podsumowanie koszt takiego domowego robienia piwka, czas potrzebny do calego procesu (warzenie i butelkowanie kilka tygodni pozniej) to ok 8h, a koszt w przeliczeniu na jedno piwo to ok 2,5zl. I co to za interes jak za 1,89zł masz harnasia i też dobrze wali w czaszke?
Opublikowano 19 maja 20159 l Autor @Pryxfus też ostatnio testowałem i słabizna straszna... Tylko dla miłośników Behemotha. @erix Kwas Alfa to dzieło bogów! Mógłbym pić codziennie, przepyszne.
Opublikowano 20 maja 20159 l btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu gdzie mozna kupic?
Opublikowano 20 maja 20159 l btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu gdzie mozna kupic? W sklepach specjalistycznych jak zawsze, chociaż u mnie i na ulicy w monopolowym znalazlem
Opublikowano 20 maja 20159 l dzięki za info. Poszukam , btw jaka cena? Przy okazji : w ten weekend na rynku w poznaniu będzie browar fest
Opublikowano 20 maja 20159 l Kwas Alfa piłem we Wrocławiu na Festiwalu Dobrego Piwa, nie podeszło mi. Chyba nie jestem gotów na kolejną rewolucję w polskim piwowarstwie i kwaśne piwa
Opublikowano 24 maja 20159 l Ktoś tu posiada jakiś alkomat i mógłby polecić? Kolega pracował kiedyś w jakimś sklepie rtv-agd i mówił, że te alkomaty po zakupie, trzeba wysłać gdzieś tam do kalibracji. Czyli nie jest tak, że kupujesz gotowy produkt?
Opublikowano 27 maja 20159 l Dla mnie e tym roku numer jeden to Tyskie Radler. Corneliusy ostatnio zmieniły etykiety na butelkach, bananowy ma (pipi)itnie żółtą, grejprfutowy różową itd itp. WIĘC KOLOR NIC NIE ZNACZY Za dużo grasz na Nintendo Rajosie.
Opublikowano 28 maja 20159 l Podwójne żytnie IPA 10% ABV Polecam takim styl życia Edytowane 28 maja 20159 l przez erix
Opublikowano 28 maja 20159 l Jak wyszło? Mnie korci, żeby zrobić jeszcze przed wakacjami AIPĘ, ale czasu brak i fermentory zajęte jeszcze przez tydzień, rzeczywiście warzenie wciąga jak bagno.
Opublikowano 28 maja 20159 l Jak wyszło? Mnie korci, żeby zrobić jeszcze przed wakacjami AIPĘ, ale czasu brak i fermentory zajęte jeszcze przez tydzień, rzeczywiście warzenie wciąga jak bagno. Jak na ten ekstrakt (22) trochę za płytko odfermentowałem, wyszło mi bardziej Barley Wine niz IPA. Niemniej piwo jest potężne w smaku, słodowym i chmielowym, bardzo ciekawe. Gęste w konsytencji. Zyska z czasem, alkohol może się troche pokukładać jeszcze.
Opublikowano 28 maja 20159 l A ile procent żytniego było? Bo ja ostatnio robiłem 15 Plato i 20% żyta. Mętne kjurestwo było, że szok. Teraz w fermentorze APA na Equinoxie i Lemon Drop. Jak bulknie, to chmielowe zapachy po całym domu się roznoszą
Opublikowano 28 maja 20159 l Około 15% żyta, no ale zasyp był spory. Wystarczyło, bo i tak przytkało filtracje. Piwo jest jest odziwo klarowne, natomiast żyto zrobiło robotę, wyczuwalne od zapachu przez konsystencję po fakturę Wyslaliscie cos do Cieszyna?
Opublikowano 5 czerwca 20159 l Nowości w Żabce: Jedno z lepszych piw smakowych jakie spożywałem. Zakupione w Żabce; w tej serii występują jeszcze:
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.