Rayos 3 171 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 Corneliusy ostatnio zmieniły etykiety na butelkach, bananowy ma (pipi)itnie żółtą, grejprfutowy różową itd itp. WIĘC KOLOR NIC NIE ZNACZY Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 Lece obecnie na garze 70L, ale planuje zwiekszyc wybicie i pociac kega 100L i zrobic z niego kadz zacierno/warzelna. Cytuj
erix 303 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu 2 Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 Chłopy dyskutują o ważeniu browara, fermentacje, mistyfikacje, stulitrowe garnki, Pale Ale, srale...a tymczasem wpada Rayos z grejpfrutowym piwkiem w małej puszce i wyskakująca słomką. Całe Nintendo. 4 Cytuj
Rayos 3 171 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 no to żeby nie było tak w 100% pedalsko i Nintendo to piłem ostatnio American Ipa. Dziwny browar, chyba najbardziej... "szlachetny" jaki piłem. Poleca ktoś coś w podobnym stylu? Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 (edytowane) Generalnie wszelkie odmiany od Pinty (nawet na ostatniej stronie byl wpis z promocja na nie) i Wrężela jestem w stanie polecic z czystym sercem, niestety niektore nawet za bardzo chmielone jak dla mnie, z drugiej strony i tak bardzo dobrze wchodzi ;D e: moj ostatni hit, WIPA czyli pszeniczna IPA od Wrezela Edytowane 18 maja 2015 przez BoryzPL Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 Nie no, Cornelius Grejpfrut dla alfasamców browarek Cytuj
messer88 6 522 Opublikowano 18 maja 2015 Opublikowano 18 maja 2015 Ciechan AIPA, jak dla mnie nie ma chyba nic lepszego. Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 19 maja 2015 Opublikowano 19 maja 2015 Perun Sacrum, najsłabsze piwo Peruna. Słodkawe, alkohol wali od samego początku, nic ciekawego na czym można by zawiesić język. Sorry za jakość zdjęcia. 1 Cytuj
Tommo 1 003 Opublikowano 19 maja 2015 Opublikowano 19 maja 2015 Ktos w ogole tutaj w temacie interesowal sie tematem robienia samemu browarkow? Przyznam sie ze od marca sie bawie tematem i jestem bardziej niz zadowolony, mam za soba 5 warek (czyli 5 warzen z ktorych srednio wychodzi mi po 40 piw) i poki co do kranu nic poszlo mimo ze jedna warka blisko jest tego. Sam proces nic specjalnego, wszystko polega na pilnowaniu czasu i odstepow czasowych, w momencie gdy zaczynam schladzac dopiero wtedy musze dbac o mniej wiecej dobra sterylnosc zabawy, poki co mam za soba 5 warek ze odpowiednich slodow: - pale ale - najprostsze mozliwe piwo na poczatek zabawy, wyszlo idealnie, znajomy ktory warzy juz dosc dlugi czas bardzo pochwalil - pszeniczne - cos po drodze popsulem i troche sie popsulo, na zimno dosc dobre i da sie wytrzymac ten kwaskowy posmak (efekt zepsucia czegos po drodze), ale na cieplo bardzo ciezko, przyznam ze kilka butelek poszlo w kibel - new zeland IPA - pierwsze piwko po ktorym , jak milosnik wszelkiego rodzaju piwy typu IPA, AIPA poczulem pierwsze wieksze zadowolenie z wlasnego warzenia piwa, co prawda troche metne, ale smak idealnie uderza w moj gust - bourbon scotch ale - zmylilo mnie ale na koncu, bo piwko wyszlo mega ciezkie, wrecz czarna barwa z brazowa piana, ale przez dodanie w czasie fermentowania platkow z beczek po bourbonie dosc fajny posmak zostawia w gardle - belgian tripel - wczoraj przelewalem do butelek i jeszcze przed nagazowaniem juz :banderas: , jesli ktos pil triple blond w tych malych buteleczkach wie o co kaman, nie moge sie doczekac za 3 tygodnie otwarcie pierwszej butelki, juz nie wspomne o samej mocy piwka ponad 7% Co warto na podsumowanie koszt takiego domowego robienia piwka, czas potrzebny do calego procesu (warzenie i butelkowanie kilka tygodni pozniej) to ok 8h, a koszt w przeliczeniu na jedno piwo to ok 2,5zl. I co to za interes jak za 1,89zł masz harnasia i też dobrze wali w czaszke? 3 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 19 maja 2015 Autor Opublikowano 19 maja 2015 @Pryxfus też ostatnio testowałem i słabizna straszna... Tylko dla miłośników Behemotha. @erix Kwas Alfa to dzieło bogów! Mógłbym pić codziennie, przepyszne. Cytuj
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 20 maja 2015 Opublikowano 20 maja 2015 btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu gdzie mozna kupic? Cytuj
erix 303 Opublikowano 20 maja 2015 Opublikowano 20 maja 2015 btw, polecam mocno Jedna z ciekawszych pozycji w naszym krafcie od dluzszego czasu gdzie mozna kupic? W sklepach specjalistycznych jak zawsze, chociaż u mnie i na ulicy w monopolowym znalazlem 1 Cytuj
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 20 maja 2015 Opublikowano 20 maja 2015 dzięki za info. Poszukam , btw jaka cena? Przy okazji : w ten weekend na rynku w poznaniu będzie browar fest Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 20 maja 2015 Opublikowano 20 maja 2015 Kwas Alfa piłem we Wrocławiu na Festiwalu Dobrego Piwa, nie podeszło mi. Chyba nie jestem gotów na kolejną rewolucję w polskim piwowarstwie i kwaśne piwa Cytuj
szaden 228 Opublikowano 20 maja 2015 Autor Opublikowano 20 maja 2015 dzięki za info. Poszukam , btw jaka cena? Około 8 zł. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 24 maja 2015 Opublikowano 24 maja 2015 Ktoś tu posiada jakiś alkomat i mógłby polecić? Kolega pracował kiedyś w jakimś sklepie rtv-agd i mówił, że te alkomaty po zakupie, trzeba wysłać gdzieś tam do kalibracji. Czyli nie jest tak, że kupujesz gotowy produkt? Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 27 maja 2015 Opublikowano 27 maja 2015 Dla mnie e tym roku numer jeden to Tyskie Radler. Corneliusy ostatnio zmieniły etykiety na butelkach, bananowy ma (pipi)itnie żółtą, grejprfutowy różową itd itp. WIĘC KOLOR NIC NIE ZNACZY Za dużo grasz na Nintendo Rajosie. Cytuj
Wojtas1986 1 622 Opublikowano 27 maja 2015 Opublikowano 27 maja 2015 Polecam dobre lekkie jasne. Cytuj
erix 303 Opublikowano 28 maja 2015 Opublikowano 28 maja 2015 (edytowane) Podwójne żytnie IPA 10% ABV Polecam takim styl życia Edytowane 28 maja 2015 przez erix 2 Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 28 maja 2015 Opublikowano 28 maja 2015 Jak wyszło? Mnie korci, żeby zrobić jeszcze przed wakacjami AIPĘ, ale czasu brak i fermentory zajęte jeszcze przez tydzień, rzeczywiście warzenie wciąga jak bagno. Cytuj
erix 303 Opublikowano 28 maja 2015 Opublikowano 28 maja 2015 Jak wyszło? Mnie korci, żeby zrobić jeszcze przed wakacjami AIPĘ, ale czasu brak i fermentory zajęte jeszcze przez tydzień, rzeczywiście warzenie wciąga jak bagno. Jak na ten ekstrakt (22) trochę za płytko odfermentowałem, wyszło mi bardziej Barley Wine niz IPA. Niemniej piwo jest potężne w smaku, słodowym i chmielowym, bardzo ciekawe. Gęste w konsytencji. Zyska z czasem, alkohol może się troche pokukładać jeszcze. Cytuj
mikro 48 Opublikowano 28 maja 2015 Opublikowano 28 maja 2015 A ile procent żytniego było? Bo ja ostatnio robiłem 15 Plato i 20% żyta. Mętne kjurestwo było, że szok. Teraz w fermentorze APA na Equinoxie i Lemon Drop. Jak bulknie, to chmielowe zapachy po całym domu się roznoszą Cytuj
erix 303 Opublikowano 28 maja 2015 Opublikowano 28 maja 2015 Około 15% żyta, no ale zasyp był spory. Wystarczyło, bo i tak przytkało filtracje. Piwo jest jest odziwo klarowne, natomiast żyto zrobiło robotę, wyczuwalne od zapachu przez konsystencję po fakturę Wyslaliscie cos do Cieszyna? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 5 czerwca 2015 Opublikowano 5 czerwca 2015 Nowości w Żabce: Jedno z lepszych piw smakowych jakie spożywałem. Zakupione w Żabce; w tej serii występują jeszcze: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.