Skocz do zawartości

Piwo

szaden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

6rcK9Zp.jpg

Sączę sobie właśnie taki litewski wynalazek. Niestety nie porter, a bardziej spiced ale. W aromacie przyjemne - nieco słodkawo, piernikowo i alkoholowo. Barwa ciemna, opalizująca i przechodząca w taką typową Coca-Colę.

Smak... tu mam zagwozdkę: nieco korzenny, leciutko kwaskowy z ledwie wyczuwalną goryczką. Całkiem pijalne, ale zdecydowanie za mocno wysycone - od pierwszego łyku czuć szczypanie na języku i w przełyku. piana szczątkowa, znika błyskawicznie. Dobrze zamaskowany alkohol - 8,2% a ledwie cokolwiek czuć

• Plusik 2
Opublikowano

YJZqpt0.jpg

Magic Rock: Common Grounds
Triple Coffee Porter 
5,4%

Po nalaniu do szkła ukazuję się ładna lecz szybciutko znikająca drobno pęcherzykowata piana. W kolorze czarne i smoliste a w zapachu kawaaaa, kakao i znów kawa ale taka lekko kwaśnawa. A w smaku? Kawa, kaweczka, kawusia ale nie taka słodka z toną cukru tylko palona (nie jakoś znów bardzo), kwaskowa, lekko gorzka i gdzieś tam w oddali czai się czekolada. Czuć leciutkie szczypanie w język od nagazowania oraz to, że piwo jestlekko wodniste, brakuje mi tu więcej ciała. 
Bardzo fajne piwo, idealne na kontrę dla słodkiego deseru

• Plusik 2
Opublikowano

Z piwa polecam Bojan Toporek z czerwoną etykietą (cena ok. 4,50), coś innego dla podniebienia, dawno nie piłem tak dobrego piwa, można zakupić w większości żabek i tesco, także polecam tym którzy jeszcze nie próbowali. Z takich bardziej komercyjnych i znanych to jeszcze Żywiec Białe daję radę.

• Plusik 1
  • Smutny 1
Opublikowano

zawsze mnie ciekawiło, jaki jest sens robienia szklanek/kufli do piwa o pojemności 400 ml, skoro standardowo butelka ma 500 i jeszcze piana musi się zmieścić.

jak kupujecie piwo za 15 zł za sztukę to wylewacie te nadprogramowe 100 ml jak na szlachtę przystało czy walicie z gwinta? 

Spoiler

Sam się naciąłem i mam zestaw szklanek 400 ml;/ 

Opublikowano

On o tym nie myśli - ma być modne piwko nalane do modnej dedykowanej szklanki - inaczej nie smakuje tak samo. Za bardzo wkręceni w te craftowe "piwa" tak mają, są irytujący często. Tytuł kipera sobie zróbcie. Osobiście crafty walę z kufla albo szklanki i nie ma problemu. Jak dobry egzemplarz to zapach i smak idzie spijać zewsząd.

Opublikowano (edytowane)

nie no, ja chu*jni już nie pijam, ale serio nie wiem po co te 400 a nie 500

z innej beczki, widzieliście Książece IPA XD

Książęce IPA

Jakie statsy:obama:

Ekstrakt: 13% wag.
Alkohol: 5,4% obj.
Goryczka: 35 IBU

35 IBU PAnie! Przecież to wypali ryjce fanom tyskacza xDD

Nie polecam motzno;/

Teraz czekam na Książecę Porter w stylu lager ekstrakt 10% alko 4,5%, jasne

Edytowane przez gekon
Opublikowano

było na poprzedniej stronie, no spodziewać sie coś po książecym to też nie wiem raczej beka, ot koncernowy syf bez smaku 

@gekon

a co za problem zostawić trochę piwa na dnie i potem dolać?

Opublikowano (edytowane)

@_Be_a co za problem zrobić o kilka milimetrów większą szklankę?

tam zrobić jak zrobić, ale po co kupować pojemność 400, żeby co chwilę wstawać i dolewać tę zlewkę na łyka?

Edytowane przez gekon
Opublikowano

No nie wiem, może nie pomysleli, że jesteś taką ochlej pałą i wypijasz pól litra browarka na raz

Opublikowano (edytowane)

jaaaa? ja zawsze biorę łyka, kapsluję, odkładam na drugi dzień i powtarzam czynność póki mi się nie skończy to ohydne wygazowane piwerko przesiąknięte delikatną wonią lodówki  

aż pól litra browarka, oszalałeś? Przecież nikt tyle nie wypije

Edytowane przez gekon
Opublikowano
8 godzin temu, Rozi napisał:

Zestaw z Krosna gorąco polecam a takie szkło do IPA (to które Rozi pokazuje) kupiłem w Auchan za 2 zł :kaz:

@gekon KP zapowiedziało Książece porter :dynia: także tego....

Opublikowano

Teraz, Rozi napisał:

A czegóż można było się po nich spodziewać.... Ale bardzo dobrze, że się wzięli za IPA bo to rozszerzy świadomość przeciętnego konsumenta, że też jest taki styl piwa, zacznie szukać i trafi na kraft lepszy gorszy ale trafi

Opublikowano

albo odwrotnie, jak na moje oko to janusz sięgnie po taką ch*ujoiPĘ za 3 zeta, powie, że nie różni się od Tyskiego za 2 zylki i na pewno nie sięgnie po IPĘ za 10

Opublikowano
20 godzin temu, Hoipolloi napisał:

Z piwa polecam Bojan Toporek z czerwoną etykietą (cena ok. 4,50), coś innego dla podniebienia, dawno nie piłem tak dobrego piwa, można zakupić w większości żabek i tesco, także polecam tym którzy jeszcze nie próbowali.

Prawda. Z Bojanów akurat Toporek i Strażackie są bardzo spoko, lubię sobie je czasem kupić już od lat. 10x lepsze to to od koncernowych lagerów. No a nie tylko porterami i IPA-mi piwosz żyje :)

Opublikowano

Ale drama o małe szklanki. Piję z małych, bo często rozpijam piwka 0,3L albo 0,5L na pół z moją kobietą. Do tego sam piję też małych :) bo butelka wyciągnięta z lodówki dłużej trzyma niską temperaturę piwa.

Nie lubię tych IPA glass z Krosna bo się je kiepsko myje.

Lubię Craft Master One z Rastala o pojemności 0,4L, jak nalejesz do niego pół 0,5L to i tak piana wypełni resztę szklanki, po to tak jest skonstruowany.

C360_2015-05-16-16-06-48-113-01.jpeg

Sniftera 0,3L mam do Porterów i RISów, niestety stłukłem mojego ulubionego Golema do RISów :/

Snifter-Beer-Glass-3709-2.jpglilith.jpg

Malibu, ten porter z Książęcego to na razie ploteczki. Ale o to bym się nie martwił, bo koncerny akurat portery robią bardzo przyzwoite