second 3 695 Opublikowano 8 lutego 2018 Opublikowano 8 lutego 2018 8 godzin temu, Pryxfus napisał: Ale o to bym się nie martwił, bo koncerny akurat portery robią bardzo przyzwoite Zgadza się, ostatnio mi nawet całkiem smakowały Żywiec Porter i Perła Porter, oba po kilkumiesięcznym wyleżakowaniu. Oczywiście trzeba tylko mieć rozum i godność człowieka i pamiętać, że są to portery za 4 zł i nie porównywać ich do np jakiejś Widawy B.A za szekli grubo ponad 30. Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 9 lutego 2018 Opublikowano 9 lutego 2018 Czas zacząć próbować czegoś z zagranicy a nie tylko polski kraft. Kocham Portery, Stouty i jego wszystkie odmiany więc tego najwięcej wpada, ale przekonuje się również do IPA czy Pale Ale. Nie piłem jeszcze żadnego Black IPA to stwierdziłem, że skosztuje. W domu sprawdzam sobie na internatach To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA i według Ratebeer drugie najwyżej oceniane Black IPA na świecie (jak zaczynać z jakimś nowym stylem to brać to co najlepsze a coo). Cumbia Loca Peruvian to 34° i 13 acl spodziewam się samej dobroci tutaj. Reszta do zwyczajnego wyżłopania 4 1 1 Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 9 lutego 2018 Opublikowano 9 lutego 2018 Godzinę temu, Frantik napisał: Właśnie obejrzałem filmik i chciałem o tym piwie napisać a tu proszę wrzuciles Kopyra na pewno spróbuję z ciekawości jak będzie w sklepie dostępne. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 9 lutego 2018 Opublikowano 9 lutego 2018 Grodziskie APA i White IPA w Żabce, dwie sztuki za 7 złotych. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 11 lutego 2018 Opublikowano 11 lutego 2018 @Malibu Wrzucaj koniecznie relacje z tych wynalazków. Nie wiem bo nie znam się jak ty czy Rozi na odmianach ale jak piszesz o black ipa to będzie to samo co... Datk Ipa? Polecam serdecznie sprawdzić ci Od Birbanta trunek. Ciemny, oleisty, mocny i te nuty czekolady i orzecha. 1 Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 11 lutego 2018 Opublikowano 11 lutego 2018 Widzę, że wujek od pijaka awansował na alkoholika z tyskaczy na krafciaki Cytuj
ofsajd 1 112 Opublikowano 11 lutego 2018 Opublikowano 11 lutego 2018 A ja sobie wczoraj wypiłem porter z Widawy lezakowany w beczkach po jamajskim rumie. Jakie to było pyszne, ķokos, kawa, czekolada, troszkę wanilli, beczka, lekko wyczuwalny, fajnie ułożony alkohol. Jak gdzieś znajdziecie to brać pić świetne piwo. Jeżeli też nowy ris z pinty wyniesie tyle z beczek co ten porter to może być mocny kandydat na sztosa. Żeby nie było tak kolorowo wypiłem też milkshake new england ipe "mahna, mahna" ż kingpina w kooperacji z jakimś węgierskim piwem. Piwo jest jednocześnie gorzkie, słodkie i delikatnie kwasne. Jedna z gorszych rzeczy jakie miałem okazję pić. Nic tu do siebie nie pasuje, na plus jest tylko aromat, bo jest bardzo fajny, owocowy, ale samo piwo do wyłania. Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 11 lutego 2018 Opublikowano 11 lutego 2018 @JJoker Dark Rye IPA czyli, że do zrobienia brzeczki użyli również słodu żytniego, czyli Black IPA ale z żytem Dziś otworzyłem sobie tą Black IPA z Brusseleir i powiem, że bardzo fajne piwko. W zapachu kawowo-czekoladowo, w wyglądzie już trochę gorzej bo było bardziej mocno ciemno brunatne wchodzące w czerń ale to nie była smoła taka jaka powinna być. A w smaku paloność z kawy, czekolada, delikatna nuta owoców i goryczka na fajnym poziomie, alkohol praktycznie nie wyczuwalny. Jak na pierwszy kontakt z tym stylem to jestem bardzo zadowolony bo nie wiedziałem czy mi podejdzie takie zestawienie kawy i czekolady z wysoką goryczką ale było bardzo w porządku i już ostrzę sobie ząbki, otwieracz na tą Black IPA z To Øl. A na te Risy to chcę sobie zakupić taki mały kieliszek degustacyjny bo bardzo fajnie mi się z takiego pije takie mocne i deserowe piwa (dokładnie taki sam, byłem w piątek po niego ale pub nie wiedzieć czemu był zamknięty) Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 Widziałem ich jeden filmik i nigdy więcej tego. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 bez kitu, rafatus ma więcej klasy Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 19 godzin temu, Malibu napisał: @JJoker Dark Rye IPA czyli, że do zrobienia brzeczki użyli również słodu żytniego, czyli Black IPA ale z żytem W każdym razie polecam wziąć na testy. Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 (edytowane) A ja skończyłem właśnie sączyć portera bałtyckiego z Komesa. Niby nic specjalnego, ale jak pięknie, gładko wchodzi Ta przypieczona skórka od chleba i szlachetna goryczka Edytowane 12 lutego 2018 przez Frantik Cytuj
Gość Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 To chyba trafiles jakis ulozony egzemplarza dla mnie komesy przewaznie za duza wytrawnosc i brak nawet lekkiej slodyczy troche tego porterka dyskwalifikowala. Z niezlych ostatnio pilem porter jurajski fajny lzejszy z mniejszym cialem niz typowe dobrze mi sie pilo. Z okropienstwa porter black boss z witnicy totalne okropienstwo slodycz taka ze az wykrecalo gebe... Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 Pewnie też kwestia tego, że od dłuższego czasu miałem straszną ochotę na portera, choć faktycznie nie czułem, żeby było z nim coś nie tak. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 12 lutego 2018 Opublikowano 12 lutego 2018 Ostatnio piłem piwo, które z miejsca stało się moim ulubionym: Wspaniałe nuty owocowe i DUŻA goryczka, naprawdę jest duża, aż rozpływałem się przy niej niczym święty Tomasz z Kopyru, boże jakie to dobre. I ta okładka Cytuj
Pryxfus 820 Opublikowano 13 lutego 2018 Opublikowano 13 lutego 2018 (edytowane) Dla mnie takahaka miała wręcz gryzący, sztuczny posmak zaraz po otwarciu, nie wiem co to było. Dopić, dopiłem, ale raczej nie powtórzę. @Malibu, jeśli smakuje Ci Black IPA to spróbuj Blakcyla z Browary Trzech Kumpli, moim zdaniem najlepsza BIPA na rynku. U mnie wczoraj Spectrum - RIS ze Szpuntu leżakowany w beczce po Jacku Danielsie. Ale to było dobre , czarne, nieprzejrzyste, bez piany, beczka fajnie oddała, choć delikatnie, aromat Jacka. Gładkie w smaku. W aromacie i smaku: kawa, wanilia i czekolada, które wychodziły co raz bardziej wraz z ogrzewaniem się piwa. Alkohol bardzo dobrze ukryty, pewnie dlatego, że został miesiąc do końca terminu przydatności, co, umówmy się, przy tego typu piwach jest umowną datą i spokojnie możne je pic i po takim terminie. Edytowane 13 lutego 2018 przez Pryxfus 2 Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 13 lutego 2018 Opublikowano 13 lutego 2018 @Pryxfus Blackcyla mam w wersji special edition , posiadam również Czarnolas, Black Bicz oraz Mroczny Organista. Powoli będę to wszystko do siebie wysyłał kurierem Cytuj
Malibu 940 Opublikowano 16 lutego 2018 Opublikowano 16 lutego 2018 I w końcu brat odebrał mi dostawę piwek w Polsce 6 Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 16 lutego 2018 Opublikowano 16 lutego 2018 jutro będzie miło. Nic z tego jeszcze nie piłem, więc mam nadzieję, że dobry wybór. 2 Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 17 lutego 2018 Opublikowano 17 lutego 2018 Nawet niezłe jak na Corneliusa, czuc tą skórkę pomarańczy, butelka 0,33 za 3.49. Dla spróbowania można, chociaż spodziewałem się czegoś lepszego po fajnej etykiecie Cytuj
Gość Opublikowano 18 lutego 2018 Opublikowano 18 lutego 2018 Któryś browar wypuścił teraz też stouta z nitro, ponoć fajna sprawa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.