Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 297,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Dostałem na urodziny zestaw do robienia własnego biwa z brewkitu (ekstraktu)   Siadłem z ziomkami w kuchni i ugotowaliśmy wywar. Odstawiliśmy na tydzień na burzliwą fermentację, potem n

  • JJ i Milo  

  • Od prawie dwóch lat bawię się w robienie piwa z brewkit-ów z małą modyfikacją, czyli dodatkowo daję chmiele oraz jakieś przeróżne skórki czy zioła.    Jak się okazała już pierwsza warka wysz

Opublikowano

Zastanawia mnie jak definiujesz gorzki i boski smak chmielu, bo takowy w lagerach nigdy nie istniał. Spróbuj kiedyś jakiegoś piwa chmielonego na zimno, to Cię wywali z papuci.

Opublikowano

@ofsajd, @Pryxfus

 

A czemu ma się nie dać pić? Spróbuj na początek może z jakiegoś brewkita uwarzyć.

Opublikowano
9 minut temu, Rozi napisał:

Zastanawia mnie jak definiujesz gorzki i boski smak chmielu, bo takowy w lagerach nigdy nie istniał. Spróbuj kiedyś jakiegoś piwa chmielonego na zimno, to Cię wywali z papuci.

Moja definicja jest bardzo prosta. Im bardziej gorzkie tym lepsze. Wierz mi na słowo wypiłem tego sporo i raczej rzadko jest mnie coś w stanie zaskoczyć ale ten mały browarek wie jak zrobić dobre piwo, jezeli gdzieś trafisz to spróbuj chociaż z dostępnością jest kiepsko bo działają głównie lokalnie.

Opublikowano

shark-1.jpg

 

Piłeś?

Opublikowano
6 minut temu, Rozi napisał:

@ofsajd, @Pryxfus

 

A czemu ma się nie dać pić? Spróbuj na początek może z jakiegoś brewkita uwarzyć.

 

Mam wrażenie że produkcja piwa to jednak dość skomplikowany proces który nie tylko wymaga pewnego skilla ale i sprzętu. No że generalnie łatwo coś s(pipi)ić albo że wyjdzie woda :D 

Opublikowano
13 minut temu, Rozi napisał:

shark-1.jpg

 

Piłeś?

Nie ale jeżeli w opisie widzę egzotyczne czy leśne owoce to z automatu odpuszczam. Nie szukam w piwie egzotyki tylko rasowego chmielowego browca. 

Opublikowano

To jest właśnie taki. Albo spróbuj Atak Chmielu z Pinty.

Opublikowano
15 godzin temu, Paolo de Vesir napisał:

 

Mam wrażenie że produkcja piwa to jednak dość skomplikowany proces który nie tylko wymaga pewnego skilla ale i sprzętu. No że generalnie łatwo coś s(pipi)ić albo że wyjdzie woda :D 

W ciągu 2 lat zrobiłem jakieś 10 warek, tylko jedno poszło w kanał (ale to dlatego że przesadziłem z habanero ;)). Sprzęt na początek to jakieś 200zl + garnek, ale pozniej kupujac kolejne gadzety uzbieralo sie u mnie z 1k. Przede wszystkim trzeba mieć czas i chęci, bo jedna Warka to jakieś 10h roboty z zabutelkowaniem. Miny znajomych pijacych twoje piwko - bezcenne. Niestety po remoncie nie mam palnikow gazowych tylko indukcje i na razie musiałem się wstrzymać z produkcją :(

Opublikowano

@ofsajd dzięki za odpowiedź. Czy warto zajmować się w takim razie gotowymi zestawami nas start? Piwo lubię, a butelka własnej produkcji może być naprawdę ciekawym doznaniem. :D Swoją drogą widziałem taką gęstą maź w puszkach którą się właśnie do wody dodaje, warto czy lepiej słód gotować samemu?

Opublikowano

gotowe zestawy są spoko bo masz wszystko odważone, jest dokładna instrukcja jak co robić, co kiedy wrzucić i wiesz czego możesz się spodziewać, polecam też sobie obejrzeć filmiki Kopyra na których warzy, szczególnie te starsze bo w nowych z tego co kojarzę korzysta z automatów, ja pierwsze piwo robiłem właśnie z odpalonym wideo w tle. Brewkit - czyli ta gęsta maź to nie to samo, bo to jak robienie gorącego kubka, zamiast wiejskiego rosołu. jakbyś miał jakieś pytania wal śmiało :)

Opublikowano
21 godzin temu, Rozi napisał:

To jest właśnie taki. Albo spróbuj Atak Chmielu z Pinty.

 

No jak dla niego kiedyś Żywiec był gorzki i szuka piwnego smaku to Atak Chmielu polecasz? Pisze gościu, że owoców itp. posmaków nie rusza gdzie ts AIPA jest przesączona posmakiem cytrusów i kwiatów. XD Goryczki nie sposób odmówić ale reszta mu nie siądzie.

Opublikowano


właśnie sobie sączę #2 i w pełni się zgadzam z Tomaszem, jak ktoś ma to brać i pić, bo lepsze nie będzie!

Opublikowano

UFDgACb.jpg

 

Wjechało wczoraj i hmm... Trudny przeciwnik. Dość mocno alkoholowe i średnio pijalne. Wymagające piwo, tym niemniej bardzo dobre :)

Opublikowano

Ostatnio Rozi polecał fanowi dawnego Żywca "Atak Chmielu" ale on nie takiej goryczki szukał IMO. Wybrałem się do sklepu, który importuje Czeskie piwa i mam 2 kandydatów 

 

images?q=tbn:ANd9GcSbcL7oEF8xuFWZ_wRp-kd

 

Gęsta,  obfita piana. Piękny zapach klasycznego, prostego piwa bez udziwnień - dla fanów klasyki jak znalazł. No i ta mocno zaznaczona goryczka - tak rzadko spotykana w koncerniakach obecnie na rynku Polskim. Polecam sprawdzić. 

 

images?q=tbn:ANd9GcTXoEBYGdEx0Z3PgC6infR

 

Mój faworyt. :) Pysznie gorzkie o pięknym, intensywnym zapachu chmielu.

Opublikowano

Sam nie wiem co lepsze komes barley czy czarny baltycki kazdy z nich potrafi zawrocic w glowie. Cos pieknego.

Opublikowano

baltycki to jest klasyka gatunku, najlepszy porter baltycki ever to ten z komesa - kiedys nad morzem znalazlem takiego LANEGO - myslalem ze wyrucham barmana

 

 

Opublikowano

O tym mowie :)

jakie jeszcze takie ciezsze piwka polecacie?

Opublikowano

@milan

Polecam coś z Kormorana, ostatnio zakupiłem taki zestaw, Imerium Prunum, Porter Warmiński leżakowany 21 miesięcy oraz kileszek degustacyjny. Kończę Porterka, rewelka:fsg:

34d54c365becbc92med.jpg

Opublikowano

To te pifka za 59.90 ? Masakra ogolnie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.