Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
7 godzin temu, Figaro napisał:

A to na pewno. Ja się właśnie bawię w zacieranego i prawie na pewno zjebałem. Głównie z powodu za małego garnka pojebałem trochę ratio składników z wodą. Pewnie wyjdzie bomba. 

Daj znać jaki smak Ci wyszedł :) 

Najwyżej będziesz miał gęste ;)

Zacierane wolę w jesieni-zimie robić, bo jednak temperatura lepsza. 

Co do smaku sam jestem ciekaw, bo trochę inne drożdże, nowe chmiele i trzymałem dość długo. 

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 297,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dostałem na urodziny zestaw do robienia własnego biwa z brewkitu (ekstraktu)   Siadłem z ziomkami w kuchni i ugotowaliśmy wywar. Odstawiliśmy na tydzień na burzliwą fermentację, potem n

• JJ i Milo  

• Od prawie dwóch lat bawię się w robienie piwa z brewkit-ów z małą modyfikacją, czyli dodatkowo daję chmiele oraz jakieś przeróżne skórki czy zioła.    Jak się okazała już pierwsza warka wysz

Opublikowano

A jak zacierałeś, to w jaki sposób utrzymywałeś dane temperatury? Ciężko utrzymać palnik i garnek w konkretnych temperaturach przez np 25 minut.

Opublikowano

Uwielbiam takie eksperymenty. 1 piwo ma tyle smaku i woltażu, że delektuje się i w sumie upierdalam jednym bo mało spożywam i - MAGIA - kończę na tym jednym i wilk syty i owca cała. :potter:

Opublikowano
2 godziny temu, Figaro napisał:

A jak zacierałeś, to w jaki sposób utrzymywałeś dane temperatury? Ciężko utrzymać palnik i garnek w konkretnych temperaturach przez np 25 minut.

No z tym jest właśnie najwięcej pierdolenia, korzystam z dwóch termometrów (jeden przyczepiany do ścianki, drugi ręczny), dużo mieszam i reguluję palnik (tzn. moc bo akurat korzystam z indukcji), a jak coś zaczyna wzrastać to ściągam z ognia i potem znów. I taka zabawa :dunno:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może wyjdą mi braki wiedzy z chemii, ale tyle się gada o ilości emitowanego CO2 zewsząd do atmosfery, ale nikt nie wymyślił jak to odzyskiwać, by starczyło do piwa?

Opublikowano

A ja mam pytanie z innej beczki. (Hehe beczki :))

mam dwie kegi z datą produkcji 2011, czy to piwo nadaje się jeszcze do wypicia?

20220825_125440.jpg

20220825_125417.jpg

Opublikowano

To nie produkcja 2011 tylko expiracja, czyli tak jakby już 11 lat po terminie dopuszczalnej świeżości xd Nie wiem czy cos co fermentuje i ma w sobie biologiczne materiały jak drożdże po tylu latach sraki solidnej nie wywoła :geek:

Cytat

Po upływie terminu ważności niektóre konserwanty rozkładają się na toksyczne pierwiastki, a piwo staje się trujące, nawet jeśli bakterie chorobotwórcze nie miały na to czasu. Pojemnik, w którym przechowywany jest napój, jest również w stanie nasycić go toksycznymi związkami gromadzącymi się w organizmie

Zdrówko :ohboy:

Opublikowano

Piwo 11 lat po terminie? :obama: Nie nooo - nic ci nie będzie. Koniecznie zdaj relacje jak smakuje i kup w aptece jakiś środek na srakena. Tak na wszelki wypadek. :kekw:

Opublikowano
28 minut temu, Crazy Horse napisał:

20220825_125440.jpg

20220825_125417.jpg

Czyżbyś zakopał w ogródku po WTC i dzisiaj dopiero to odkopał?

Opublikowano

Czyli piwo wraca pod ziemię :)

Żal wyrzucić, ale i strach wypić. Może zmyję jakoś ten datownik i dam komuś jak będę szedł doń na grilla? Tylko żeby nie zapomnieć i pić butelkowe przez całe spotkanie.

Opublikowano
8 minut temu, Crazy Horse napisał:

Czyli piwo wraca pod ziemię :)

Kto wie, może po jakiejś atomowej apokalipsie to będzie rarytas ;)

19 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał:

Sam jesteś wtc. :facepalm: Zamach miał miejsce w 2001 roku.

Wiemy, kenny, wiemy...

Edytowane przez second

Opublikowano
3 godziny temu, Crazy Horse napisał:

20220825_125440.jpg

20220825_125417.jpg

Daj jakimś żulom, będą Cię całować po rękach :drinks:

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo1986 napisał:

Daj jakimś żulom, będą Cię całować po rękach :drinks:

Eee, wolę mieć szwagra na sumieniu, niż niczemu nie winnego żula.

Opublikowano

Nie powinieneś się zatruć, po takim czasie lagery będą po prostu śmierdziały i będą nieprzyjemne w smaku. Otwórz i spróbuj.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

duzy wybor piw lokalnych jest w:

a)carrefour

b)aldi

c)netto

d)kaufland

?

Opublikowano
27 minut temu, michal napisał:

duzy wybor piw lokalnych jest w:

a)carrefour

b)aldi

c)netto

d)kaufland

?

W Lidlu.

Opublikowano

W Netto też, szczególnie mniej spotykanych w innych marketach. Ostatnio nawet Peroni 0 kupiłem, a nigdzie indziej nie widziałem. 

A dobra, nie doczytałem, że o lokalne chodzi. Tych faktycznie mało.