Skocz do zawartości

Piwo


szaden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki browarom rzemieślniczym odzyskałem zainteresowanie naszym piwem, bo to co obecnie prezentują koncerny pić się nie da. Poniżej parę fotek z moich ostatnich zakupów i "degustacji" ;) Polecam każdemu odszukać gdzieś w swojej okolicy sklep, może się okazać że jest tuż za rogiem( http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=23 ), zakupić i spróbować coś z mniejszych browarów.

iDp2GKp.jpg

vgFHfy8.jpg

1qzaRhL.jpg

L09MEo4.jpg

To jest kur.wa przerażające co napiszę. Ale piłem każde Oo

  • Plusik 3
Opublikowano

Ciechan już mi się chłodzi ;) Nawet bardziej mi smakuje odkąd Daryjusz M. zaczął zachęcać do bojkotowania tego zacnego browara w imię kochających od rufy strony.

 

Pryx, niezłe zakupy poczyniłeś. Muszę przyznać, że nie wszystko miałem okazję próbować, ale obiecuję, że się poprawię!

  • Plusik 2
Opublikowano

To jest kur.wa przerażające co napiszę. Ale piłem każde Oo

A co mam powiedzieć ja, jak właściciel sklepu monopolowego w którym kupuje te piwa chce mnie dodać do znajomych na facebooku.

 

@hegemon

zaopatruje się głównie w jednym sklepie: https://www.facebook.com/pages/Sklep-Monopolowy-RETRO/623371084408876?fref=ts wyżej wymieniony właściciel jest mega kumatym gościem, kupuję od razu 5-10 różnych piw i degustuję je w domu. Mamy w Opolu jeszcze jeden sklep nawet z lepszym wyborem, ale jest po drugiej stronie miasta i rzadziej tam bywam.

 

Poniżej weekendowe zakupy.

M7AgIIJ.jpg

cKm1UP6.jpg

 

Dla mnie to zapas na dwa - trzy tygodnie, zresztą najczęściej rozpijam je z moją kobietą, jedno, góra dwa wieczorkiem. Na razie skupiam się na polskich browarach, temat jest przeogromny. Fotki piw staram się zrobić, żeby spamiętać co już wypiłem i kupować takie których jeszcze nie próbowałem. Powiem też, że smak mi się zmienił, coś tam w piwie potrafię wyczuć, pewnie 5% tego co Kopyra :) Do niektórych piw robię po dwa podejścia, jak mi nie podchodzą to odpuszczam.

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

@Pryxfus 

polecam appke untappd na telefon. Można wrzucać foty, oceniać i komentować piwa

 

@erix

na Grand Prix chyba już się licencja skończyła Ciechanowi. Niedawno ostatnią warkę uwarzono i więcej nie będzie. Chyba że zmienią jakoś nazwę, a recepturę zostawią :v

 

 

A ja za tydzień rozlewam moje drugie piwo, American Stout :D heheszki

Edytowane przez mikro
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

@erix

na Grand Prix chyba już się licencja skończyła Ciechanowi. Niedawno ostatnią warkę uwarzono i więcej nie będzie. Chyba że zmienią jakoś nazwę, a recepturę zostawią :v

Wiem, ale co jakiś czas widzę, że jednak gdzieś w sklepach leży bo ludzie kupują, zdjęcia i recenzje wrzucają.

 

A ja za tydzień rozlewam moje drugie piwo, American Stout :D heheszki

Napisz coś więcej o warzeniu piwa. Wkręciłeś się? Dużo było problemów na początku? Na co polecasz zwrócić uwagę, a co jest niekoniecznie opisane w większości poradników ?

Edytowane przez erix
Opublikowano

Wkrecilem sie fest, mam zamiar wziac udzial w jakims konkursie piwowarów domowych, może nawet w Żywcu. Ale jeszcze zobacze, dużo doświadczenia do zebrania przede mną. 

Największy problem na początku to zdobyć cały sprzęt. Najpierw kupiłem to co najbardziej potrzebne (fermentory, cukromierz, wężyki, surowce itp.) Garnek 35L dostałem od brata bo leżał i tak nieużywany, a kapslownice na pierwszą warkę pożyczyłem od kumpla. Dopiero teraz kupiłem swoją, bo wcześniej nie było w sklepie tej której chciałem. Teraz została do zrobienia jeszcze chłodnica, bo chłodzenie w wannie to je.bana strata czasu. Pierwsze chłodzenie trwało cos koło 3h. Za drugim razem było już trochę chłodniej na zewnątrz, więc wystawiłem na balkon ale i tak ponad 2h to trwało. 

 

Z samym warzeniem jakichś większych problemów nie miałem - wiadomo małe błędy przy pomiarach ekstraktu (bo zapomniałem, że trzeba mierzyć w 20°C, inaczej przekłamuje :v ). No i przyjarałem blat w kuchni - dymu jak mgły w smoleńsku :reggie: . Trzeba też baaardzo uważać, żeby wszystko było sterylne, inaczej piwo może się zakazić i cała praca w pizdu. 

Na początek filmy kopyra dużo pomagają, poza tym zacząłem czytać książkę How to Brew, dzięki której się dowiedziałem kilku pierdół o temperaturach, chmielach, drożdżach i nie tylko. No i forum piwo.org, gdzie jest od ch.uja małych hintów, które ułatwiają życie. 

No ogólnie polecam :D Picie swojego browara, które jest prawie na poziomie rzemieślniczego - GOTY

  • Plusik 2
Opublikowano

A jak to jest, że np. Kompania Piwowarska (Lech, Tyskie, Żubr i inne masówki), istnieje od 1999, a oni na etykiecie wypisują "od 1855". Zawsze mnie to zastanawiało, po co ta sciema?

Mikro, gratuluję ciekawego hobby:)

Opublikowano

Żywiec APA już dostępny w sklepach z piwem i niektórych dyskontach. Piwko na pewno jest jednym z najlepszych wyrobów Żywca, ale nie zachwyca. Smak jest bardzo lekki, nawet jak na tak przystępny dla każdego styl piwa, jak APA. Aromat cytrusów ledwo wyczuwalny, goryczka słaba. Piwo jest też lekko rozwodnione IMO, dzięki czemu łyka się je jak pelikan rybę. Największy minus to cena: w sklepie z piwem na moim osiedlu 5,60. To już lepiej dołożyć parę zł i kupić coś z browaru rzemieślniczego.

  • Plusik 1
Opublikowano

Żywiec APA już dostępny w sklepach z piwem i niektórych dyskontach. Piwko na pewno jest jednym z najlepszych wyrobów Żywca, ale nie zachwyca. Smak jest bardzo lekki, nawet jak na tak przystępny dla każdego styl piwa, jak APA. Aromat cytrusów ledwo wyczuwalny, goryczka słaba. Piwo jest też lekko rozwodnione IMO, dzięki czemu łyka się je jak pelikan rybę. Największy minus to cena: w sklepie z piwem na moim osiedlu 5,60. To już lepiej dołożyć parę zł i kupić coś z browaru rzemieślniczego.

 

Zakupiony, spróbowany i  nie podszedł mi kompletnie, a lubię APA.  Inicjatywa Żywca byłaby dobra, gdyby była na początku boomu na piwa regionalne i rzemieślnicze/kontraktowe. Teraz za duża konkurencja. Gdyby cena oscylowała ok. 4-4.50 to jeszcze miałoby to sens. Tak to zgadzam się z końcówką posta :)

 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piłem tę Apę Żywca. Całkiem dobra, nigdy nie piłem piwa z tego gatunku. Cenowo nie jest źle, ale też nie powala jakoś. Faktycznie lepiej dopłacić te 2-3 zł i kupić jakieś regionalne, ale tak można sobie tłumaczyć zakup każdego piwa. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...