Skocz do zawartości

Piwo

szaden

Rekomendowane odpowiedzi

Gość osiol
Opublikowano

Fortuna to przede wszystkim piwo słodzone, a nie typowo smakowe. Czarna jest w porządeczku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

z czego robia tego kasztelana? z piw duzych koncernow smakuje mi ono zdecydowanie najlepiej, baa pije je zdecydowanie najczesniej z uwagi na jego cene i to mam obawe czy watpliwosc...ostatnio praktycznie w kazdym markecie czy nawet z pozoru drogich sklepach typu fresh market czy zabka widze promocje na nie i czesto cena nie przekracza nawet 2zł za butelke

Opublikowano

z czego robia tego kasztelana? z piw duzych koncernow smakuje mi ono zdecydowanie najlepiej, baa pije je zdecydowanie najczesniej z uwagi na jego cene i to mam obawe czy watpliwosc...ostatnio praktycznie w kazdym markecie czy nawet z pozoru drogich sklepach typu fresh market czy zabka widze promocje na nie i czesto cena nie przekracza nawet 2zł za butelke

podstawy to pewnie takie same jak przy innych. woda, slod, drozdze i chmiel, przy czym pewnie tego chmielu to tak dla aromatu tylko bo drogi

Opublikowano

Ja ostatnio piłem i białe (czyli pszeniczne) i bock.

Białe trochę za słodkie, ale to już cecha wszystkich pszeniczniaków, ale zapach bardzo przyjemny i piwo samo w sobie jest "lekkie". Bock piłem tuż po Białym i był w miarę dobry, w smaku przypomina Okocim Palone.

Opublikowano

Mnie właśnie najbardziej ciekawi to marcowe, bo uwielbiam marcowe z Bierhalle. Zakładam, że nie będzie aż tak dobre, ale warto spróbować. Może dzisiaj do meczu uda się wszystkie 3 smaki zakupić.

Opublikowano (edytowane)

Własnie łykam białe-na upał będzie spoko.Ciekawą nutkę daje ta kolendra.Jutro marcowe.

Marcowe bez rewelacji-spodziewałem się czegoś lepszego.Książęce Czerwone lepsze było.

Edytowane przez keyzee
Opublikowano

w biedronce dzis widzialem i kupilem jakas nowosc od kasztelana(czyli w sumie carsberg polska)- sezonowe chmielowe wiosna 2014 - mocno srednie przez taki specyficzny wiejski łąkowy posmak

Opublikowano

gdzie takie podają?

W dobrych pubach, w których serwują rzemieślnicze piwka.

Nie wiem czy słyszeliście, że Komes Porter Bałtycki (browar Fortuna) zdobył brązowy medal na World Beer Cup 2014?

Moim zdaniem zasłużenie, bo to bardzo dobre piwko.
Opublikowano

Spróbowałem, wyśmienity. 5,59 zł + kaucja, ale warto było.

• Plusik 1
Opublikowano

Z Książęcych smakuje mi Ciemne Łagodne, pozostałe są takie sobie - no, ewentualnie jeszcze Ryżowe, ale ciężko je dostać w sklepach. Na to, które wyszło zimą (Burgundowe, czy jakoś tak) spuszczę zasłonę milczenia...

Opublikowano

No właśnie, pszeniczniaka ciężko spierdolić, ale moim zdaniem Tyskim Browarom Książęcym niemal się to udało. Pozostałe "piwa" z tej serii nie nadają się do spożycia.

Opublikowano (edytowane)

Pozwólcie, że się powtórze książęce to szczochy. Ciemny to jakiś żart, spróbujcie na przykład Litovela ciemnego a potem to coś i zapewniam, że nie ruszycie tego gó.wna więcej.

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

Jedyny plus Książęcego to ładne butelki. Chociaż to w sumie minus, bo mam wrażenie, że ktoś chce mi sprzedać ładnie zapakowane goowno. Nie polecam. Piłem kiedyś wszystkie smaki i mi nie smakowały. W ostatni weekend chciałem dać temu piwu jeszcze jedną szansę i kumpel doradził żebym kupił Czerwone. Nie byłem w stanie wypić- takie było syfne i nijakie. Na szczęście miałem jeszcze dwa Leszki Pilsy   :thumbsup: