Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 298,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dostałem na urodziny zestaw do robienia własnego biwa z brewkitu (ekstraktu)   Siadłem z ziomkami w kuchni i ugotowaliśmy wywar. Odstawiliśmy na tydzień na burzliwą fermentację, potem n

• JJ i Milo  

• Od prawie dwóch lat bawię się w robienie piwa z brewkit-ów z małą modyfikacją, czyli dodatkowo daję chmiele oraz jakieś przeróżne skórki czy zioła.    Jak się okazała już pierwsza warka wysz

Opublikowano

No w sensie otworzyłem, upiłem pół i poszedłem spać. Rano wstałem to wylałem.

Opublikowano

ORXapO1.jpg

Tym razem piwo klasztorne od trapistów Orval. 

Kolor złoty ale nieprzejrzysty, wysoko wysycone z bardzo trwałą i wysoką pianą, prezentuje się niesamowicie. Zapach winny, przyprawowy. W smaku piwo jest wytrawne i bardzo przypomina mi białe wino, czuć lekką przyprawowość na finiszu. Nie pamiętam czy było ono świeże czy nie, ale podobno dłużej przechowywane nabiera większej mocy i wyrazistości. Najlepsze jakie piłem piwo od trapistów, jeśli ktoś nie pił to niech po nie sięgnie, w sklepach specjalistycznych powinno być spokojnie dostępne.

Edytowane przez Malibu

Opublikowano

Pobuszowałem dziś w Lidlu i nabyłem drogą kupna takie rzeczy ciekawe:

XrgqmRG.jpg

Różne style, różne browary, różne smaki. To ostatnie dziadkowie przywieźli znad morza.

Opublikowano

Lwówek Jankes, Wesołe Ziele i Witbier z Kormorana to sztosy. :) Reszty jeszcze nie miałem okazji niestety.

Opublikowano

xd

przecież wesołe ziele jest z glogera :|

Wild sour bardzo okejka, trochę bardziej kwaskowe mogłoby być jak na mój gust

Opublikowano

Lwowek sztos? Co ja tu czytam....tak na prawde tylko wibier z kormorana jest ok z tego reszta do zaorania....

Opublikowano

No jak na koncerniaki nie ma tragedii ale ceny praktycznie takie, że jeżeli ktoś ma możliwość lepiej podjechać do lokalnego sklepu z piwkami i w podobnej już się coś niezłego wyrwie.

Opublikowano

za koncerniaka nie dam więcej niż 5 zeta. Ostatnio tyle płaciłem za puszkę żywca białe... na stacji paliw 

Opublikowano

jak na koncerniaki to nie ma tragedii

maxresdefault.jpg

Opublikowano

Muszę wam się do czegoś przyznać...

... nie piłem nigdy Ataku Chmielu.

Więc go kupiłem. Kupiłem również:

728171fadbc8fc21d50f84c1efcae9e7b52c5b0b

Jestem bardzo usatysfakcjonowany zawierciańskim Sparem na Zuzance, bo co tam przychodzę, to widzę inne piwa. I to jest piękne. 

Opublikowano

Plan na dziś. :notbad:
Lublin to Dublin jak zwykle trzyma poziom, delikatny dymek, świetne piwo.21b431ee5d98009a4ee9b78c065a52c7.jpg

Edytowane przez Hum

Opublikowano

Ciekawe te Wild Sour, spodziewałem się takiego smaku, choć nigdy nie piłem nic w tym stylu. Fajne na lato, nie lubię Radlerów, czy innych takich wynalazków, ale te mi nawet podpasowało.

Opublikowano

U mnie dziś wjechał

JpLejB9.jpg

Fajne połączenie aromatów amerykańskich chmieli z typowo "januszowym lagerem". Jeśli ktoś nie potrafi przekonać się do craftu, to moim zdaniem powinien zaczynać od piw tego typu. A poza tym to w ogóle całkiem nieźle wchodzi. :)

Opublikowano

Berlinera bardzo mocno szanuję, dobry wybór.

Ja w szowinistycznej Polsce kupilkupiłem i piję właśnie piwo schofferhofer pszeniczne. W Lidlu za 4 peso, baaaarszo dobre i polecam je gorąco: -)

Opublikowano

DSC04520.jpg

Polecam, lekkie piwo, aromatyczne i niepuste w smaku zarazem. Zdziwiłem się, bo nie spodziewałem się, że mi tak zasmakuje.

Opublikowano

Dawno nic nie kupowałem, ale dziś nadarzyła się okazja, bo kolega z pracy polecił sklep monopolowy w Zawierciu z dużym wyborem piw kraftowych i faktycznie - jak w niebie. Kupiłem więc:

DSC_0990.JPG

DSCE5245.jpg

20151104_232454.jpg

IMG_0463.jpg

trunek_8593_org.jpg

Właśnie piję RISa od Komesa, bardzo mi smakuje, palony, czekoladowy, czarny jak smoła, ale czytałem, że nie najlepiej reprezentuje RISy, więc następnym razem wezmę takiego z prawdziwego zdarzenia.

Opublikowano

a92b03d42bdd54cf65db736e122814cf.jpg

Browar zakładowy. Kupione w żabce, ale powstaje w mojej okolicy, więc nie sądzę aby był we wszystkich żabkach, pewnie tylko w Lublinie i okolicach. No ale znakomite piwko. Były jeszcze inne smaki, których na pewno spróbuję. 

Edytowane przez Kosmos

Opublikowano

Moi faworyci na dzień dzisiaj

- Fortuna Czarne

- Komes Czarny

- Grand Imperial 

- Żywiec Porter

- Obolon White

- Łomża Miodowe

pewnie jest więcej ale uznałem że nigdy nie dam więcej niż 5zł za piwo