Grabek 2 772 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 3/3 w skali goryczy KP, musi być ogień xd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Sączę sobie właśnie taki litewski wynalazek. Niestety nie porter, a bardziej spiced ale. W aromacie przyjemne - nieco słodkawo, piernikowo i alkoholowo. Barwa ciemna, opalizująca i przechodząca w taką typową Coca-Colę. Smak... tu mam zagwozdkę: nieco korzenny, leciutko kwaskowy z ledwie wyczuwalną goryczką. Całkiem pijalne, ale zdecydowanie za mocno wysycone - od pierwszego łyku czuć szczypanie na języku i w przełyku. piana szczątkowa, znika błyskawicznie. Dobrze zamaskowany alkohol - 8,2% a ledwie cokolwiek czuć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Niektórzy jak np. pan od Kormorana, ciekawie opowiadają o swoich piwach. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Arkady 1 008 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Plus za Stare Wilno, świetny trunek, dwóch kumpli z pracy to totalni fanatycy. Wypijasz takie cztery i żądanie na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Magic Rock: Common Grounds Triple Coffee Porter 5,4% Po nalaniu do szkła ukazuję się ładna lecz szybciutko znikająca drobno pęcherzykowata piana. W kolorze czarne i smoliste a w zapachu kawaaaa, kakao i znów kawa ale taka lekko kwaśnawa. A w smaku? Kawa, kaweczka, kawusia ale nie taka słodka z toną cukru tylko palona (nie jakoś znów bardzo), kwaskowa, lekko gorzka i gdzieś tam w oddali czai się czekolada. Czuć leciutkie szczypanie w język od nagazowania oraz to, że piwo jestlekko wodniste, brakuje mi tu więcej ciała. Bardzo fajne piwo, idealne na kontrę dla słodkiego deseru 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Hoipolloi 1 318 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Z piwa polecam Bojan Toporek z czerwoną etykietą (cena ok. 4,50), coś innego dla podniebienia, dawno nie piłem tak dobrego piwa, można zakupić w większości żabek i tesco, także polecam tym którzy jeszcze nie próbowali. Z takich bardziej komercyjnych i znanych to jeszcze Żywiec Białe daję radę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 no co, dobre piwka Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 https://sklep.krosno.com.pl/glowna/1183-szklanka-do-piw-rzemieslniczych-400ml.html Jeśli jeszcze nie macie, to gorąco polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 zawsze mnie ciekawiło, jaki jest sens robienia szklanek/kufli do piwa o pojemności 400 ml, skoro standardowo butelka ma 500 i jeszcze piana musi się zmieścić. jak kupujecie piwo za 15 zł za sztukę to wylewacie te nadprogramowe 100 ml jak na szlachtę przystało czy walicie z gwinta? Spoiler Sam się naciąłem i mam zestaw szklanek 400 ml;/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 On o tym nie myśli - ma być modne piwko nalane do modnej dedykowanej szklanki - inaczej nie smakuje tak samo. Za bardzo wkręceni w te craftowe "piwa" tak mają, są irytujący często. Tytuł kipera sobie zróbcie. Osobiście crafty walę z kufla albo szklanki i nie ma problemu. Jak dobry egzemplarz to zapach i smak idzie spijać zewsząd. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) nie no, ja chu*jni już nie pijam, ale serio nie wiem po co te 400 a nie 500 z innej beczki, widzieliście Książece IPA XD Jakie statsy Ekstrakt: 13% wag. Alkohol: 5,4% obj. Goryczka: 35 IBU 35 IBU PAnie! Przecież to wypali ryjce fanom tyskacza xDD Nie polecam motzno;/ Teraz czekam na Książecę Porter w stylu lager ekstrakt 10% alko 4,5%, jasne Edytowane 7 Lutego 2018 przez gekon Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 było na poprzedniej stronie, no spodziewać sie coś po książecym to też nie wiem raczej beka, ot koncernowy syf bez smaku @gekon a co za problem zostawić trochę piwa na dnie i potem dolać? Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) @_Be_a co za problem zrobić o kilka milimetrów większą szklankę? tam zrobić jak zrobić, ale po co kupować pojemność 400, żeby co chwilę wstawać i dolewać tę zlewkę na łyka? Edytowane 7 Lutego 2018 przez gekon Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 No nie wiem, może nie pomysleli, że jesteś taką ochlej pałą i wypijasz pól litra browarka na raz Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) jaaaa? ja zawsze biorę łyka, kapsluję, odkładam na drugi dzień i powtarzam czynność póki mi się nie skończy to ohydne wygazowane piwerko przesiąknięte delikatną wonią lodówki aż pól litra browarka, oszalałeś? Przecież nikt tyle nie wypije Edytowane 7 Lutego 2018 przez gekon Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 8 godzin temu, Rozi napisał: https://sklep.krosno.com.pl/glowna/1183-szklanka-do-piw-rzemieslniczych-400ml.html Jeśli jeszcze nie macie, to gorąco polecam! Zestaw z Krosna gorąco polecam a takie szkło do IPA (to które Rozi pokazuje) kupiłem w Auchan za 2 zł @gekon KP zapowiedziało Książece porter także tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Teraz, Malibu napisał: @gekon KP zapowiedziało Książece porter także tego.... czekam xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 http://chmielokracja.pl/ksiazece-ipa-przelom-czy-stara-spiewka/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Teraz, Rozi napisał: http://chmielokracja.pl/ksiazece-ipa-przelom-czy-stara-spiewka/ A czegóż można było się po nich spodziewać.... Ale bardzo dobrze, że się wzięli za IPA bo to rozszerzy świadomość przeciętnego konsumenta, że też jest taki styl piwa, zacznie szukać i trafi na kraft lepszy gorszy ale trafi Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 albo odwrotnie, jak na moje oko to janusz sięgnie po taką ch*ujoiPĘ za 3 zeta, powie, że nie różni się od Tyskiego za 2 zylki i na pewno nie sięgnie po IPĘ za 10 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Gdzie jest tyskie po 2 ziki? Biorę zgrzewkę. Pięknie wchodzi z naturalnym sokiem z malinek własnej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 nie wiem, pewnie w jakimś biedarmarkcie Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 20 godzin temu, Hoipolloi napisał: Z piwa polecam Bojan Toporek z czerwoną etykietą (cena ok. 4,50), coś innego dla podniebienia, dawno nie piłem tak dobrego piwa, można zakupić w większości żabek i tesco, także polecam tym którzy jeszcze nie próbowali. Prawda. Z Bojanów akurat Toporek i Strażackie są bardzo spoko, lubię sobie je czasem kupić już od lat. 10x lepsze to to od koncernowych lagerów. No a nie tylko porterami i IPA-mi piwosz żyje Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Kopyr powiedział, że raczej nic szczególnego z tego piwa nie jest i słabo pijalne. Widziałem je u siebie w sklepie, ale boje się, że jak kupie to będzie jak jakas tatra albo harnaś. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pryxfus 820 Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Ale drama o małe szklanki. Piję z małych, bo często rozpijam piwka 0,3L albo 0,5L na pół z moją kobietą. Do tego sam piję też małych bo butelka wyciągnięta z lodówki dłużej trzyma niską temperaturę piwa. Nie lubię tych IPA glass z Krosna bo się je kiepsko myje. Lubię Craft Master One z Rastala o pojemności 0,4L, jak nalejesz do niego pół 0,5L to i tak piana wypełni resztę szklanki, po to tak jest skonstruowany. Sniftera 0,3L mam do Porterów i RISów, niestety stłukłem mojego ulubionego Golema do RISów Malibu, ten porter z Książęcego to na razie ploteczki. Ale o to bym się nie martwił, bo koncerny akurat portery robią bardzo przyzwoite Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi