Absolem 1 036 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 5 minut temu, Rozi napisał: Ja, mhm. Jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zastanawia mnie jak definiujesz gorzki i boski smak chmielu, bo takowy w lagerach nigdy nie istniał. Spróbuj kiedyś jakiegoś piwa chmielonego na zimno, to Cię wywali z papuci. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Mordeczki czy ktoś tu próbował swoich sił z chałupniczym warzeniem piwa? Da się to pić czy to generalnie strata czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 @ofsajd, @Pryxfus A czemu ma się nie dać pić? Spróbuj na początek może z jakiegoś brewkita uwarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Absolem 1 036 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 9 minut temu, Rozi napisał: Zastanawia mnie jak definiujesz gorzki i boski smak chmielu, bo takowy w lagerach nigdy nie istniał. Spróbuj kiedyś jakiegoś piwa chmielonego na zimno, to Cię wywali z papuci. Moja definicja jest bardzo prosta. Im bardziej gorzkie tym lepsze. Wierz mi na słowo wypiłem tego sporo i raczej rzadko jest mnie coś w stanie zaskoczyć ale ten mały browarek wie jak zrobić dobre piwo, jezeli gdzieś trafisz to spróbuj chociaż z dostępnością jest kiepsko bo działają głównie lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Piłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 6 minut temu, Rozi napisał: @ofsajd, @Pryxfus A czemu ma się nie dać pić? Spróbuj na początek może z jakiegoś brewkita uwarzyć. Mam wrażenie że produkcja piwa to jednak dość skomplikowany proces który nie tylko wymaga pewnego skilla ale i sprzętu. No że generalnie łatwo coś s(pipi)ić albo że wyjdzie woda Cytuj Odnośnik do komentarza
Absolem 1 036 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 13 minut temu, Rozi napisał: Piłeś? Nie ale jeżeli w opisie widzę egzotyczne czy leśne owoce to z automatu odpuszczam. Nie szukam w piwie egzotyki tylko rasowego chmielowego browca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 To jest właśnie taki. Albo spróbuj Atak Chmielu z Pinty. Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza
ofsajd 1 104 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 15 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Mam wrażenie że produkcja piwa to jednak dość skomplikowany proces który nie tylko wymaga pewnego skilla ale i sprzętu. No że generalnie łatwo coś s(pipi)ić albo że wyjdzie woda W ciągu 2 lat zrobiłem jakieś 10 warek, tylko jedno poszło w kanał (ale to dlatego że przesadziłem z habanero ;)). Sprzęt na początek to jakieś 200zl + garnek, ale pozniej kupujac kolejne gadzety uzbieralo sie u mnie z 1k. Przede wszystkim trzeba mieć czas i chęci, bo jedna Warka to jakieś 10h roboty z zabutelkowaniem. Miny znajomych pijacych twoje piwko - bezcenne. Niestety po remoncie nie mam palnikow gazowych tylko indukcje i na razie musiałem się wstrzymać z produkcją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 @ofsajd dzięki za odpowiedź. Czy warto zajmować się w takim razie gotowymi zestawami nas start? Piwo lubię, a butelka własnej produkcji może być naprawdę ciekawym doznaniem. Swoją drogą widziałem taką gęstą maź w puszkach którą się właśnie do wody dodaje, warto czy lepiej słód gotować samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza
ofsajd 1 104 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 gotowe zestawy są spoko bo masz wszystko odważone, jest dokładna instrukcja jak co robić, co kiedy wrzucić i wiesz czego możesz się spodziewać, polecam też sobie obejrzeć filmiki Kopyra na których warzy, szczególnie te starsze bo w nowych z tego co kojarzę korzysta z automatów, ja pierwsze piwo robiłem właśnie z odpalonym wideo w tle. Brewkit - czyli ta gęsta maź to nie to samo, bo to jak robienie gorącego kubka, zamiast wiejskiego rosołu. jakbyś miał jakieś pytania wal śmiało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 21 godzin temu, Rozi napisał: To jest właśnie taki. Albo spróbuj Atak Chmielu z Pinty. No jak dla niego kiedyś Żywiec był gorzki i szuka piwnego smaku to Atak Chmielu polecasz? Pisze gościu, że owoców itp. posmaków nie rusza gdzie ts AIPA jest przesączona posmakiem cytrusów i kwiatów. XD Goryczki nie sposób odmówić ale reszta mu nie siądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
ofsajd 1 104 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 właśnie sobie sączę #2 i w pełni się zgadzam z Tomaszem, jak ktoś ma to brać i pić, bo lepsze nie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Wjechało wczoraj i hmm... Trudny przeciwnik. Dość mocno alkoholowe i średnio pijalne. Wymagające piwo, tym niemniej bardzo dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Ostatnio Rozi polecał fanowi dawnego Żywca "Atak Chmielu" ale on nie takiej goryczki szukał IMO. Wybrałem się do sklepu, który importuje Czeskie piwa i mam 2 kandydatów Gęsta, obfita piana. Piękny zapach klasycznego, prostego piwa bez udziwnień - dla fanów klasyki jak znalazł. No i ta mocno zaznaczona goryczka - tak rzadko spotykana w koncerniakach obecnie na rynku Polskim. Polecam sprawdzić. Mój faworyt. Pysznie gorzkie o pięknym, intensywnym zapachu chmielu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Sam nie wiem co lepsze komes barley czy czarny baltycki kazdy z nich potrafi zawrocic w glowie. Cos pieknego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Absolutnie bałtycki jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 baltycki to jest klasyka gatunku, najlepszy porter baltycki ever to ten z komesa - kiedys nad morzem znalazlem takiego LANEGO - myslalem ze wyrucham barmana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 O tym mowie jakie jeszcze takie ciezsze piwka polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 W Lidlu byl niedawno Cookie monster. Czekoladowo ciasteczkowy stout, pyszny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Arkady 1 008 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 @milan Polecam coś z Kormorana, ostatnio zakupiłem taki zestaw, Imerium Prunum, Porter Warmiński leżakowany 21 miesięcy oraz kileszek degustacyjny. Kończę Porterka, rewelka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 gdzie to kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 To te pifka za 59.90 ? Masakra ogolnie Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi