Skocz do zawartości

Platinum Club

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 09:35, Pix napisał(a):

Metaphor: ReFantazio :platinum: 

Trudność platyny: 4/10

Czas na splatynowanie: 110-120 godzin

Screenshot_20241223_073433_PSApp.thumb.jpg.c3f35aedfe6d41ba0d28bf2460496aad.jpg

No powiem szczerze, że nie za bardzo lubię, kiedy długi jrpg wymaga dwóch prawie pełnych przejść, żeby splatynować grę. Dlatego przynajmniej w moim przypadku drugie podejście było mocno wymęczone i rozłożone na raty. Plus taki, że na new game plus można lecieć na easy i skipować wszystkie scenki i dialogi. Gra zajmuje wtedy poniżej 20 godzin. Drugie przejście jest wymagane tylko do jednego dodatkowego bossa, który odblokowuje się na NG+ - moim zdaniem zupełnie niepotrzebny pomysł, sztucznie wydłużający rozgrywkę. W każdym razie udało się, jako fan Atlusa staram się zawsze wyciskać z ich tytułów 100 procent, więc cieszę się, że starczyło mi cierpliwości. 

A sama gra? Dobry, solidny jrpg, takie 8/10 dla mnie. Na pewno nie podzielam aż tak dużych zachwytów recenzentów. Według mnie jednak to nie jest poziom ostatnich Person. Co prawda niektóre rzeczy robi lepiej (zabijanie słabszych przeciwników jednym ciosem, łatwiejsze podbijanie poziomu social linków - w dialogach możesz wybierać co chcesz, a level up i tak wleci, świetny pomysł). Natomiast sama fabuła i postacie to w większości chodzące generyczne schematy każdej opowieści fantasy. Przez dwie trzecie gry jeszcze jakoś się to trzyma kupy (fajny główny zły trochę ratuje sytuację), ale końcówka to już typowe, pełne dziur fabularnych i głupot anime. Muzyka jest w porządku, wydaje mi się, że to nie są do końca klimaty Pana Mistrza Shoji Meguro. Daleko w tyle za jego pracą przy Personach, czy nawet Catherine. Graficznie wiadomo - wczesne PS3, ale stylem jak zawsze nadrabiają. 

Metaphor nie do końca spełniło moje dość wysokie oczekiwania. Mimo wszystko jest to lektura obowiązkowa dla każdego szanującego się fana japońskiej szkoły tworzenia rpgów. 

Moja 110, pewnie ostatnia w tym roku, platyna. Cel na przyszły rok? Wrócić do FFVII Rebirth i spróbować splatynować tego sukinsyna. Zostało jeszcze przejście gry na hard i najtrudniejsze wyzwania u Chadleya. Ciekawe ile dualsensów rozbije się o ścianę :notlikethis:

To zapraszam do Tales of Symphonia :D Mam nadzieję, że będę tak wytrzymały jak ty :D

Opublikowano

:platinum:Black Myth Wukong:platinum:

Ależ to była fantastyczna przygoda :banderas:

Czekałem na ten tytuł od pierwszych zapowiedzi, później okazało się że tylko cyfra na premierę więc olałem ciepłym moczem, będzie pudło to dostaną moje talary. 
i nadejszła wiekopomna chwila, premiera pudła, rozbiłem świnkę skarbonkę i zamówiłem 

Jako wytrawny gracz który ma splatynowane wszystkie tytuły od From a w Elden sztosie nawet dwie platynki(ps4 i ps5) 

platynke w CupHead czy The Messenger byłem delikatnie zawiedzony poziomem trudności a raczej jego brakiem, ile to się naczytałem od znajomków o mitycznym opcjonalnym super bossie

Spoiler

Erlangu

Którego zrobiłem za drugim podejściem :leo: 

Ale pomyślałem sobie”hej, przecież nie wszytko musi być wyzwaniem” 

Więc zwyczajnie cieszyłem się rozgrywką 

Art style fantastico, system walki fajny, craftowanie broni czy zbrojek to coś co uwielbiam 

Masa umiejętności, duchy i inne pampuchy

Gość wywijający na gitarce coś pięknego 

no siadł mi ten tytuł jak złoto

Platynowy dzbanek nie jest specjalnie ciężki, ale trzeba przejść praktycznie całą grę dwa razy 

No i wiele zależy od tego jak bardzo eksplorowaliście każdą miejscówkę w każdym rozdziale 

smuteczek że to koniec ale mam nadzieję że wydadzą jakieś dlc albo że pichcą już kolejnego sztosa 

IMG_5953.jpeg

• Plusik 6
  • Lubię! 2
Opublikowano (edytowane)

:platinum: The Plucky Squire :platinum:

Po pierwszej prezentacji gry chyba ze 2 lata temu byłem bardzo zaciekawiony. Jakiś czas temu w końcu miała premierę, w dodatku za "free" w ramach PS+ Extra. Na poczatku była podobno trochę zbugowana ale teraz przyszła pora by w końcu zagrać.

Gra łączy ze sobą fragmenty w świecie 3D jak i 2D. W świecie 2D są fragmenty z widokiem "z boku" lub "z góry". Gameplay jest prosty, ale całkiem przyjemny. Jest kilka naprawdę ciekawych i czasem zaskakujących motywów. Fajna sprawa z przejściem między 2D światem rysunkowym, a 3D światem "realnym". Mimo wszystko widząc pierwszy trailer spodziewałem się więcej różnorodności i bogatszego wykorzystania możliwości łączenia dwóch światów. Jest tu trochę niewykorzystany potencjał. Trochę szoda, że gra nawet na wyższym poziomie trudności nadal jest mega prosta i nie stanowi praktycznie żadnego wyzwania.

Mimo wszystko polecam, bo mimo, że nie idealna to całkiem przyjemna gra.

Myślę, że 7+/10.

Przejście całej gry to kilka godzin i o ile nic po drodze nie zgubimy to da radę zrobić platynę za jednym podejściem. Ja musiałem kilka rzeczy zrobić dodatkowo w chapter select. Nadal zbugowany jest sklepik, który nie pojawia się w chapter selectz więc przechodząc grę musimy w każdym kolejnym sklepiuku kupić dany art scroll (+ najpóźniej w ostatnim sklepiku wszystkie umiejętności).

Poziom trudności platyny to 2/10 :platinum:

Edytowane przez Emet
  • Plusik 3
Opublikowano

W sumie jak mi córa wbiła

Screenshot_20241229_190731_PSApp.thumb.jpg.b14fa52569556426240c7ecf9ca8331f.jpg

To się nie chwaliłem :notsure:

Spoiler

:jim:

2 minuty temu, Homelander napisał(a):

Przez 9 lat go karmiłem i ubierałem. Należy mi się :red:

Ja na razie 6 i już się zwraca :vegeta_smile:

• Plusik 2
  • Haha 3
Opublikowano

Oj dzieje sie tutaj :obama: 

Moj mlody ostatnio Sonici platynuje ale nie przyszlo mi do glowy wrzucac tutaj jego trofeow, inne PSN ID wiec nie chcialem sie narazac ani kombinowac dla kilku dzbanow :D 

Zas pochwalenie sie umiejetnosciami syna to juz inna sprawa. Jak najbardziej zaslygujaca na szacunek dumnego ojca i kilku forumowych gamerow :lapka:

Ja osobiscie dodam od siebie ze chce aby synalek kontynuowal moja rozpoczeta juz podroz korzystajac z biblioteki gier jak i trofeow dotychcasz zdobytych. Nie chce tego aby to przepadlo kiedys. Cala ta moja spuscizna nie moze zostac zapomniana - ilez to kabony i roboczych godzin tam poszlo :whyyy:

Mam nadzieje ze w przyszlosci bedzie na to jakis sposob laczenia kont z ojca na syna. Powiedzcie ze jakos to rozwiaza? :mevek:

Opublikowano

Nie dla dzbanów, a dla śmiechu wrzuciłem :drinks: a pisząc "mi wbiła", miałem na myśli, że na moim koncie :rayos: Skubana zrobiła platynę u siebie, mama powiedziała jej, żeby zmieniła konto na jej i grała sobie na koncie mamy. Ale tam też zrobiła platynę. No i kiedyś będąc w pracy dowiedziałem się, że mała wbija sobie dzbany na moim koncie :reggie: 

• This 1