Skocz do zawartości

Platinum Club

Square

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Screenshot_20250108_055749_PSApp.thumb.jpg.31c257efc24ec42fa95556a4830bce02.jpg

Pierwsza ukończona w tym roku gra i zarazem pierwsza platyna. 

Grałem na portalu, tam widać jedynie z jakiego kruszcu wpadło trofeum i nie ma możliwości podejrzenia jakie jeszcze trofiki zostały do wbicia. Praktycznie wszystko wpadło w trakcie gry. Jedynie maskę w więzieniu musiałem znaleźć sam, żeby wpadł ostatni dzban. Żeby Square nie pisał, że mało platyn :jim: :drinks:

• Plusik 6
Opublikowano
Godzinę temu, Square napisał(a):

Na Portalu menu konsoli nie jest dostępne?

Jest, ale kolega za pewne ogrywał w tym trybie strumieniowym, bez odpalania konsoli, tam wtedy się nie da raczej.

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

#28:platinum: It takes two

Pierwszy calaczek AD 2025 i sztosik rozgrywki kooperacyjnej:)W większości ograny razem z synem, myślałem, że razem wpadną nam te pucharki, ale okazuje się, że dwóch mu jeszcze brakuje:DTakże dokończymy też u niego.

Gierka wymaga jednak pewnego skilla i kombinowania, jak przejść dalej, czy pokonać bossów. Zginęliśmy w sumie dziesiątki razy, głównie spadając w przepaść:DUbaw był po pachy i polecam:hi:Dodatkowo gra niesie ze sobą ważne przesłanie, które warto mieć na uwadze w życiu codziennym.

Grę oceniam w skali 9/10, trudność :platinum: 3/10. Niczego nie można pominąć, mamy też wybór rozdziałów.

Screenshot_20250111_140516_PSApp.thumb.jpg.9575c8ae2943d49b5702d7f09aed3589.jpg

Edytowane przez Paolo1986
  • Plusik 7
  • Lubię! 2
Opublikowano

Ghost of Tsushima

Pierwsza platyna w tym roku i pierwsza od bodajże dwóch lat. Tsushime zacząłem jakieś dwa lata temu na PS4 a skończyłem na PS5 w wersji reżyserskiej. Nic odkrywczego ale gra się całkiem przyjemnie. Przy dłuższych posiedzeniach może nużyć, dlatego tyle czasu mi zajęło bo musiałem robić długie przerwy. Za jakiś czas wrócę na wyspę Ike.

Screenshot_20250111_150817.jpg

• Plusik 5
  • Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cat Quest

Gra wybrana przez mojego syna, który gdy widzi koty to szaleje. Sam nie znałem tego tytułu, jednakże patrząc jak moje dzieci w to grają (robiąc za tłumacza), zostałem zauroczony.

To jedna z tych mniejszych gier, które są niezwykłym przerywnikiem między dużymi tytułami. Tak więc, gdy widziałem, że już powoli sobie nie radzą, w nocy gdy spali robiłem zadania poboczne podnosząc im poziom bohatera, zbierając ekwipunek z jaskiń, oraz ulepszałem zaklęcia (nie ingerując w walki z bossami, które zostawiłem najmłodszym by mieli radochę). To takie Diablo, dla najmłodszych, jednakże i starszy odbiorca będzie się świetnie bawił. Sama gra nie jest długa, a praktycznie, gdy czyścimy wszystko większość trofeów wpada samoistnie. I zapewne większości z was, na sam koniec pozostaną 2 pucharki, za 99 lvl, oraz za zrobienie wszystkich jaskiń na 100%, ewentualnie, gdy gdzieś zawieruszyło się wam jakieś zadanie poboczne, które również trzeba wykonać wszystkie.

Tak czy inaczej bardzo polecam, miła niespodzianka, sam pewnie bym tego nigdy nie zainstalował, ale dzięki pociechą można wyjść poza swój schemat.

Ocena końcowa 8/10

Edytowane przez czarek250885
  • Plusik 5
  • Lubię! 2
Opublikowano

@Pix ja zrobiłem najpierw hard, wyzwania na samym końcu. W sumie te manuskrypty do zdobycia na hard nie robią jakiejś wielkiej różnicy, ostatecznie i tak trzeba się nauczyć walk. Jako ostatnie robiłem wyzwanie Cloud+Zack, nie pamiętam nazwy. Spokojnie dasz radę, po prostu cierpliwie ćwicz i najważniejsze: nie mashować ataków, na spokojnie używaj aktywnej pauzy żeby ogarniać sytuację. Odina i Bahamuta poćwicz 1vs1 Cloudem na hard aż będziesz ich moveset znał na pamięć. To dużo pomaga.

• Dzięki 1
Opublikowano

O pięknych grach piszecie Panowie. Syphon Filter, Jeanne d’Arc... Ech, własnie tego, się boję, gdy pomyślę, że chciałbym znowu w Syphona zagrać. Jeanne d’Arc to juz późniejsza hostoria, nawet stoi na półce z resztą skarbów na PSP. Ta zestarzała sie pewnie mniej. Dzięki za info i parę słów, które napisaliście.

Sword of the Vagrant  image.png.6c0e467b6e10819d8d24edce3e79acdc.png

Będzie krótko, bo indyk już leciwy, którego nabyłem za jakieś 1,6 funta czy coś w sklepiku Sony. Warto tam czasami zajrzeć, bo można za grosze wyrwać starsze, przyzwoite tytuły. Tak też było z Sword of the Vagrant i paroma innymi tgrami, o których z czasem też tutaj napiszę.

Cycata panienka w majtkach i pończochach, w przymałym staniku, rusza na poszukiwanie ojca. W wyniku sztormu trafia do portowej wioski, a pózniej to już samo się wszystko toczy. Historia się bardziej rozpędza. Gra 2D, bardzo przypominająca Odin Sphere od Vanillaware. Zresztą, sami autorzy nie kryją sie z tym, że wzorowali się na produkcjach tego jap. studia. Przemierzamy piękne krainy 2D, rozwijamy drzewko zdolności, nabywamy nowe miecze i zbroje, rozbudowujemy je i ulepszami wciskając gemy, które to dają takie a takie właściwości. Normalka w takich grach. Bossów jest sporo, jedni łatwi, inni trudni, ale kwestia paru prób i jedziemy dalej. Zbieramy też albo kupujemy składniki, z których możemy przygotować lepszą potrawę, gdy znamy na nią przepis. Taka potrawa odnawia paski energii i many a także daje buffa na różne statystyki. Dwa zakończenia, niespecjalnie różne, ale potrzebne do :platinum:. Ogromny plus za dizajn tego świata.

Trofea raczej nietrudne, bo za postęp w grze, za pokonywanych bossów (a nawet za przegraną walkę z niektórymi). Zjadliwe, oprócz dwu gdzie trzeba zdobyć milion monet i milion many. Bez ostrego grindowania w jednej miejscówce się nie obędzie. Trochę to na siłę.

Jeśli lubicie takie klimaty 2D, można spróbować.

Gra 7/10, trofea 4/10. Wracam do robienia zdjęć duchom, do następnego. Ahoj.

• Plusik 5
Opublikowano

Giy-8CyWwAAQevS?format=jpg&name=4096x409

MediEvil 2 - nostalgia pełna gębą. Idealna giereczka na jeden dzionek. Łatwa i przyjemna platynka. Kilka dzbanów do pominięcia ale naprawdę przyjemnie sie to wszystko wbija z tym zapisywanie w dogodnym dla nas momencie oraz cofaniem gameplayu w razie skuchy. Samo złoto :drinks: w związku z czym nic tutaj nie stanowi wyzwania jedynie mila przechadzkę. A jak sie jeszcze pamietam co nieco to praktycznie w jedno posiedzenie zbijamy wszystko :good2:

:platinum:     Ocena gry: +7/10       Czas do platyny: 5-7h        Trudność platyny: 2/10      Fun platynowania: 9/10   :platinum:

• Plusik 6
  • Lubię! 2
Opublikowano

Do tej pory nie mogę zrozumieć czemu MediEvil 2 nie dostało takiego fajnego remasterka jak pierwsza część, dwójka jest mega miodna i leciałbym po pudełeczko z wywieszonym jęzorem 

• Lubię! 1
Opublikowano
3 godziny temu, badzejo napisał(a):

Do tej pory nie mogę zrozumieć czemu MediEvil 2 nie dostało takiego fajnego remasterka jak pierwsza część, dwójka jest mega miodna i leciałbym po pudełeczko z wywieszonym jęzorem 

Pewnie ze bym przytulił z pocałowaniem ręki z tym ze pewnie nigdy sie nie doczekamy. Obstawiam ze remake sie słabo sprzedał bo nigdzie nic nie slyszalem o Gratulacjach tegoż projektu.

Cos tam w sieci jest ze ponad pół banki do 2020 ... :cray:

hdrjt3vjze7c1.jpeg

• Smutny 1
Opublikowano (edytowane)

HellbladeSenua's Sacrifice

Pierwsza platynka w roku. Także jedna na rok, zwyczajowo wpada. Myślę, że przynajmniej jeszcze jedna wpadnie ale zobaczymy.

Może nic szczególnego ale po kilku latach wróciłem i zdobyłem. Czasami się zastanawiałem jak w tym 2018 mogłem przejść grę bez niczego a tym razem, dwie zagadki mnie zablokowały. Ale koniec końców uzbierałem wszystkie brakujące totemy. Platynka wpadła i wstydu nie ma. Udźwiękowienie gry to sztosik, walki łatwe, historia fajna. Lubię takie klimaty.

Screenshot_20250205-222218 (1).png

Edytowane przez mitra
  • Plusik 6
Opublikowano

45:platinum: Skinny and Franko: Fists of Violence

A jednak wpadła wystarczyło trochę zaciętości i dobre poznanie systemu walki. Grę trzeba ze trzy razy przejść, ale to nie problem jak się komuś spodobała. Ostatnia trofka to była ta z rozbijaniem głów o ścianę. Trudność platyny dałbym tak na 6/10 bo łatwo się odbić jak się nie pozna wszystkich możliwości obijania mord. Polecam każdemu fanowi chodzonych bijatyk. Są różne bitki i lepsze, ale takiego klimatu swojskiego żadna nie ma.

• Plusik 5