Sochar67 3 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 Witam, Jestem szczęśliwym posiadaczem Playstation 4 w której dziś wymieniłem dysk na większy. Wyjęty dysk z konsoli chciałem podpiąć pod mój PC z Windowsem 8.1 by go sformatować ale mam pewne problemy. Komputer nie chcę się włączyć gdy dysk z PS4 jest podpięty do PC. Jeśli go podepnę przy włączonym systemie nadal nie widać go w zarządzaniu dyskami. Dysk wygląda na standardowy firmy Hitachi 500 GB 5400. W linku poniżej można zobaczyć jego zdjęcie: http://www.pcper.com...ormance-Testing Macie jakiś pomysł jak mam podłączyć ten dysk by go sformatować? Podobno w kieszeni USD by ruszył ale takowej nie posiadam. Dzięki z góry za pomoc. Cytuj
NewNickPL 50 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 Po pierwsze link nie działa. Po drugie, jak wciskasz power to nie uruchamia się PC w ogóle czy Windows się nie ładuje? Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 Odepnij swój główny dysk, podepnij ten i zobacz, czy chociaż w Biosie jest widoczny. Jeżeli tak to zainstaluj samobootowalnego Windowsa na pena i z tego poziomu format i ewentualna instalacja windy. Cytuj
Sochar67 3 Opublikowano 28 stycznia 2014 Autor Opublikowano 28 stycznia 2014 Windows nie chce się uruchomić. Pojawia się ekran Loading i tyle. Cytuj
Sochar67 3 Opublikowano 28 stycznia 2014 Autor Opublikowano 28 stycznia 2014 Odepnij swój główny dysk, podepnij ten i zobacz, czy chociaż w Biosie jest widoczny. Jeżeli tak to zainstaluj samobootowalnego Windowsa na pena i z tego poziomu format i ewentualna instalacja windy. Gdzie dokładnie w Biosie mogę to sprawdzić? I jak zainstalować bootowalnego Windowsa na pena? Posiadam Windows 8. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 sorry ale podejrzewam, że Twoja wiedza z dzieciny komputerów, jest bardzo słaba i taka pomoc na odległość, to jak rozmowa głuchego ze ślepym:) Piszesz że masz ten Windows 8, to podejrzewam, że nie chcesz tego tracić i na nowo na innym dysku instalować system od nowa. Podłącz zatem ten dysk z pleja do kompa - musisz dac mu dwa kable: jeden zasilający, drugi co by komp go widział. Poproś jakiegoś kolegę o pomoc, jak masz problem. Teraz uruchamiając kompa, wciśnij klawisz delete albo f12. Wszystko zależy od Twojej płyty głównej i na parę sekund po odpaleniu kompa zobaczysz, co masz wcisnąć by wejść do Biosu. I teraz jeżeli wszystko dobrze podlaczyles, to w zakładce Hard drives lub podobnej, znajdziesz swoje dwa dyski. Są? jeżeli nie, to źle podlaczasz, albo dysk uszkodzony, zobacz czy działa w pleju. Cytuj
Sochar67 3 Opublikowano 28 stycznia 2014 Autor Opublikowano 28 stycznia 2014 Hmm aż tak lewy nie jestem :-). No ale fakt, że nie wiem jak podłączyć ten piekielny dysk. Zerknę na Bios po powrocie. Tylko nie widziałem u mnie nigdzie informacji o dyskach. Cytuj
NewNickPL 50 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 (edytowane) Próbowałeś odpalić windowsa ze starym dyskiem i podpiąć nowy? Jeśli nic się nie pokazuje w moim komputerze to jeszcze nic straconego, wchodzisz w Panel sterowania -> (wpisujesz) Utwórz i sformatuj partycję dysku twardego i w nowym oknie zobacz czy widać ten dysk od PS4 jako niesformatowany. Jeśli nadal go tam nie ma, to ustaw w Biosie bootowanie z napędu DVD, odpalasz instalację windowsa przechodzisz do ostatniego kroku czyli wyboru partycji i tam usuwasz już istniejące (ważne by był tylko dysk z PS4 byś nie usunął z podstawowego dysku partycji) i klikasz nowe i formatujesz. Anulujesz instalację, podłączasz dysk podstawowy, ponownie wchodzisz od bios i ustawiasz bootowanie na początek ze starego dysku i spróbuj wtedy odpalić. Musi być gdzies lista bootowalnych urządzeń, a raczej ich kolejności. Szukaj słowa boot, albo nazwy dvd romu czy nazwy twojego dysku, wtedy ustawiasz z czego komputer ma najpierw ładować windowsa. Edytowane 28 stycznia 2014 przez NewNickPL Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 (edytowane) PC się pewnie nie uruchamia bo na dysku PS4 nie ma zworki i pewnie PC go traktuje jako "master" i szuka na nim systemu. Jak podłączysz dysk przy włączonym PC, to zainstaluj jakiś darmowy program do partycji (np. EaseUS Partition Master 9). Możliwe, że tu jest tak jak z dyskiem z PS3. Dysk ma swoją "konsolową" partycję, której nie widać z poziomu Windowsa. Dlatego za pomocą oprogramowania do partycji musisz go sformatować na jakąś partycję windowsoską. W tym programie dysk powinien być widoczny jako "nieznana partycja", "unknown" albo jakoś podobnie. Edytowane 28 stycznia 2014 przez Emtebe Cytuj
NewNickPL 50 Opublikowano 28 stycznia 2014 Opublikowano 28 stycznia 2014 Nie trzeba nic instalować, to samo może zrobić narzędzie systemowe które wymieniłem post nad Twoim. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi