Skocz do zawartości

Jak poprawnie pisać i wymawiać "Worcestershire"?

Gość osiol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość osiol
Opublikowano (edytowane)

Worcestershire

/ˈwʊstərʃər/ WUUS-tər-shər lub /ˈwʊstərʃɪər/ WUUS-tər-sheer

łuste-sze'

Temat można zamknąć i przypiąć.

Edytowane przez Grze(pipi)
  • Odpowiedzi 18
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dzięki, bardzo pomocny temat

a tak na serio to czy pisownia jest naprawde tak istotna w tym przypadku? albo go ktoś używa albo nie

ja go kupiłem i wypróbowuje go w różncyh potrawach (i przyznam że nie widzę wielkiej róznicy)

to tak jak by sie czepiać tego że ktoś pisze "spagetti" zamiast "spaghetti"

Opublikowano

worczesterszajer to mi się kojarzy z jakąś lokacją we Władcy Pierścieni

Łuste sze łysolu

Opublikowano

Od czasu twojego obrazka nie pisalem nic wiec po czym wnioskujesz?

btw to zle uzywanie slowa kluski chyba sie bierze z tego ze u mnie w domu praktycznie nie jadlo sie typowych klusek ktore popularne sa pewnie bardziej na Śląsku itp. Czasem byly kopytka czy cos ale wtedy mowilo sie na to kopytka a nie kluski

wiec gdy w domu pojawial sie makaron, czesto robiony przez babcie do zupy to serio byl troche zblizony do klusek i byl nazywany kluskami. Wiec potem sie przyzwyczailem i na te wyroby zaczalem mowic kluski mimo ze wspolczesne sklepowe makarony to cos innegoniz babcine kluski w zupie. Ale kwestia przyzwyczajenia

Swoja droga jako dzieciak nie jadłem zadnych spagetti itp. Jedyny makaron to byl w zupie. Dopiero jako nastolatek posmakowalem makaronów w drugim daniu a nie w zupie

wiec sory. Postaram sie poprawic

Gość yaczes
Opublikowano (edytowane)

A to nie jest tak, ze w jakims wiejskim regionie polski mowia kluski na makaron (byc moze z tego wlasnie regionu yano przybyl do wspanialej GOTY warszawy)?

Edytowane przez Dave Czezky
Opublikowano

Od czasu twojego obrazka nie pisalem nic wiec po czym wnioskujesz?

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz:

To są kluski:

%C5%9Bliskie+%C5%9Bl%C4%85skie+kluski4.j

A to jest makaron:

makarony_2_1.jpg

hmm no właśnie czyli taka pół surowa jajecznica z kluskami... do mnie ta wersja kompletnie nie przemawia :P

Szach mat rudy!