darkos 4 339 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 Polski dubbing w grach ND jest akurat bardzo dobry. Chyba najlepszy na konsolach. Na pierwszy ogień ang. to oczywista oczywistość, ale pl dubbing Joela, Ellie, Billa, czy Marlene i Davida dawały radę. Żenujące są te uprzedzenia u ludzi, którzy nawet z nim nie grali. Żenujące jest to, że takie ciało obce, jakim jest polski dubbing, trzeba wepchnąć do skończonego arcydzieła tylko po to, żeby jeden Polak z drugim przy kasie w Media Markt nie krzyczał na głos: "The Last of Us jest po polsku, ale trzeba czytać?!" To prawda The Last of Us jest dziełem kompletnym. A wciskanie obcego dubbingu jest atakowaniem zdrowego organizmy przez pasożyta. 2 Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 @ Kasias Co to znaczy że trzeba "wepchąć"? Czy ktoś wpycha tu komuś określony język na siłę? Ja z przyjemnością urozmaiciłem sobie 4-te podejście do kampanii (survivor+) z innym językiem i strojami postaci. Gorzej jeśli żadnego wyboru nie ma. 3 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 Polski dubbing w grach ND jest akurat bardzo dobry. Chyba najlepszy na konsolach. Na pierwszy ogień ang. to oczywista oczywistość, ale pl dubbing Joela, Ellie, Billa, czy Marlene i Davida dawały radę. Żenujące są te uprzedzenia u ludzi, którzy nawet z nim nie grali. Żenujące jest to, że takie ciało obce, jakim jest polski dubbing, trzeba wepchnąć do skończonego arcydzieła tylko po to, żeby jeden Polak z drugim przy kasie w Media Markt nie krzyczał na głos: "The Last of Us jest po polsku, ale trzeba czytać?!" Człowieku chyba nie ogarniasz dla ilu osób lokalizacja determinuje kupno gry. Ostatnio na onlinecenter jakiś typ miał ból dupy, że Dark Solus, który był za free nie jest po polsku bo to bez sensu i on w coś co nie rozumie nie będzie grał. A takich ludzi jest masa. Przerażające. Cytuj
Dobos 83 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 (edytowane) Ja znam język angielski a gry bez polskiej wersji nie kupię, tak więc i dla niektórych hardkorowców to ważna kwestia a nie tylko dla Januszy. W Uncharted/Heavy Rain/TLOU polski dubbing podobał mi się bardziej niż oryginalny. Edytowane 16 czerwca 2014 przez Dobos Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 Skoro portfele Januszy mogą pomóc wybijać się ambitnym i świeżym IP, to niech tego wyboru dubbingu będzie jak najczęściej. Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 W Uncharted/Heavy Rain/TLOU polski dubbing podobał mi się bardziej niż oryginalny. Słabiutkie prowo. Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 No porównywanie dubu z HR do 3 ostatnich produkcji ND faktycznie prowo. Cytuj
Dobos 83 Opublikowano 16 czerwca 2014 Opublikowano 16 czerwca 2014 (edytowane) Dlaczego prowo? Dubbing w HR miał swoje błędy, jak sztuczne stękanie Madison albo wymowa imienia Ethan ale jeśli chodzi o dobranie głosów i wczucie w rolę to nie mam żadnych zastrzeżeń. Zastrzeżenia mam np do oryginalnego głosu Ellie, po którym od razu słychać, że podkłada go 30letnia kobieta. W polskiej wersji, gdybym nie wiedział, to bym się nie domyślił że jej głos podkłada dorosła babka a nie nastolatka. Głównie dlatego wolę polski dub od oryginalnej ścieżki. Edytowane 16 czerwca 2014 przez Dobos Cytuj
Wojtas1986 1 622 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Grałem po ang różnica w cenie była ~50pln dziękuję forumku. Cytuj
orion50 632 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Trochę żal mi ludzi, dla których polski język w grze = kupić lub nie kupić. Rozumiem jakieś giganty fabularne, ale TLOU ? Napisy OK, ale dubbing psuje epickość tego szpila 1 Cytuj
Figuś 21 259 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 TLoU na ps4 za 199zika w ultimie http://www.ultima.pl/the_last_of_us_remastered_pl_dlc/i15379/ Cytuj
Ins 5 829 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Preorder zlozony Razem ze znizka wyszlo mi 189.91 zl Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko. A potem wielkie zdziwko jak chca remastery ciagle wydawać xd Cytuj
Shen 9 696 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 TLoU na ps4 za 199zika w ultimie http://www.ultima.pl/the_last_of_us_remastered_pl_dlc/i15379/ Zastanawiam się zawsze skąd oni biorą te przekreślone ceny i dochodze do wniosku że chyba z du,py. Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko. A potem wielkie zdziwko jak chca remastery ciagle wydawać xd niech się yebią, nie zarabiamy nawet 1/4 tego co na zachodzie a ceny mamy podobne albo wyższe Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko.A potem wielkie zdziwko jak chca remastery ciagle wydawać xdniech się yebią, nie zarabiamy nawet 1/4 tego co na zachodzie a ceny mamy podobne albo wyższe Spoko mi to nie przeszkadza, lepiej kupić na pół niż ukraść. Cytuj
balon 5 373 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Coś czuje, że klikanie będzie słychać zgłośniczka pada. Cytuj
Ins 5 829 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Nie liczac gierek z bundla to bedzie moja pierwsza zakupiona gra w pudelku na PS4 ;P W ogole w tym roku jedyne gry jakie kupie to remastery Halo, TLoU i GTAV ... super generacja xD Cytuj
balon 5 373 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Nie liczac gierek z bundla to bedzie moja pierwsza zakupiona gra w pudelku na PS4 ;P W ogole w tym roku jedyne gry jakie kupie to remastery Halo, TLoU i GTAV ... super generacja xD Raczej super początek generacji, czyli w sumie to co zawsze. Za 2-3 lata nikt nie będzie pamiętał o tym początku. Cytuj
Gość Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Parokrotnie już czytałem, że Ultima wcale nie posiada najlepszych ofert, co by znaczyło, że gra będzie jeszcze tańsza u konkurencji... tylko jakoś nie chce mi się w to wierzyć przy tak świetnym tytule. Ja poczekam, wolałbym cyfrową dystrybucję. Cytuj
Figuś 21 259 Opublikowano 18 czerwca 2014 Opublikowano 18 czerwca 2014 Parokrotnie już czytałem, że Ultima wcale nie posiada najlepszych ofert, co by znaczyło, że gra będzie jeszcze tańsza u konkurencji... tylko jakoś nie chce mi się w to wierzyć przy tak świetnym tytule. Ja poczekam, wolałbym cyfrową dystrybucję. Wątpię, że gdzieś będzie taniej, Wolfensteina kupiłem u nich za 209zł i nigdzie taniej nie znalazłem przed premierą. Co nie znaczy że nie mają cen z du.py. Cytuj
bickamil5 23 Opublikowano 19 czerwca 2014 Opublikowano 19 czerwca 2014 Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko.A potem wielkie zdziwko jak chca remastery ciagle wydawać xdniech się yebią, nie zarabiamy nawet 1/4 tego co na zachodzie a ceny mamy podobne albo wyższe Mów za siebie kolego 1 2 Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 20 czerwca 2014 Opublikowano 20 czerwca 2014 Wersje na PS3 przycebulilem, ale teraz z checia zaplace pelna cene za to cudenko.A potem wielkie zdziwko jak chca remastery ciagle wydawać xdniech się yebią, nie zarabiamy nawet 1/4 tego co na zachodzie a ceny mamy podobne albo wyższe Mów za siebie kolego To fajnie, a teraz idź się pochwal swoją wypłatą dzieciom na boisku. Skoro cena za granicą miała oscylować w granicach 180 zł to jak zawsze Polak wy(pipi)any. Cytuj
Mustang 1 776 Opublikowano 20 czerwca 2014 Opublikowano 20 czerwca 2014 207 (absolutne minimum) do 290 zł. To jest cena w strefie euro. Cytuj
Gość Opublikowano 20 czerwca 2014 Opublikowano 20 czerwca 2014 Na ultimie juz zmienili na przystepna cene 199 jak za taka gre z dodatkiem to juz jest dopuszczalna cena zwlaszcza jak ktos nie ogral jak ja Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi