Matriks_1111 288 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Pomysł dobry, bo moja konsolka robi się głośniejsza od zmywarki i pralki przy wirowaniu jednocześnie Problem w tym, że nadal jest gwarancja i trochę strać rozbierać, a jak wyślę na serwis to mi przyślą na bank jakiegoś refurba obesranego Cytuj
JeDaj 47 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Opublikowano 21 kwietnia 2020 (edytowane) @Bzduras - możesz napisać jakiej pasty użyłeś? Wydaje mi się, że mój ma podobne objawy. Normalnie cichutki, ale jak już odpalę jakieś gry enczanced to zaczyna być słyszalny. Spróbować nie zaszkodzi. A niestety w pastach nie mam żadnego rozeznania... Edytowane 21 kwietnia 2020 przez JeDaj Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Pewnie mx4 albo gelid gc extreme, dwie najczęściej polecane pasty jeżeli chodzi o konsole 1 Cytuj
Bzduras 12 519 Opublikowano 21 kwietnia 2020 Opublikowano 21 kwietnia 2020 5 godzin temu, JeDaj napisał: @Bzduras - możesz napisać jakiej pasty użyłeś? Wydaje mi się, że mój ma podobne objawy. Normalnie cichutki, ale jak już odpalę jakieś gry enczanced to zaczyna być słyszalny. Spróbować nie zaszkodzi. A niestety w pastach nie mam żadnego rozeznania... Dokładnie tak jak Figuś napisał - Arctic MX-4. Używam jej do wszystkiego co wymaga pasty i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Każda pasta z "wyższej półki" będzie sprawować się podobnie, różnice temperaturowe to jakieś 1-2 stopnie pomiędzy tymi high performerami. Wyższą szkołą jazdy jest nakładanie płynnego metalu - tu już trzeba pokombinować z ilością (za duży blob rozleje się dookoła chipu i narobi szkód, bo przewodzi nie tylko ciepło, ale i prąd), równomiernym rozłożeniem i tak dalej. Czy warto iść w tę stronę? Jeśli nie jest się pewnym swojego skilla w tej operacji - nie, Gelid czy Arctic do zastosowań konsolowych wystarczą z naddatkiem. Na razie nie przewiduję rozbierania konsoli przez co najmniej trzy-cztery lata lata (średnia trwałość MX-4 wyciągnięta z mojego doświadczenia). 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Jezu, co to za twór? https://allegro.pl/oferta/xbox-one-mini-kierownica-nakladka-na-pad-7814766140 Cytuj
Gość Opublikowano 23 kwietnia 2020 Opublikowano 23 kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 21.04.2020 o 22:07, Bzduras napisał: Każda pasta z "wyższej półki" będzie sprawować się podobnie, różnice temperaturowe to jakieś 1-2 stopnie pomiędzy tymi high performerami. Dokładnie tak, aż dziwne, że tak się to zakodowało w głowach i od lat funkcjonuje, że pasta jest kluczowa i ma jakieś niesamowite znaczenie. W domowych warunkach nie ma. Oczywiście znajdą się i takie, których należy unikać, jak silikonowe, ale wśród normalnych past to jest różnica około 2 stopni właśnie, zupełnie nie warta uwagi, bo te 2 stopnie nic nie zmieniają. Tak samo sposób jej nakładania obrósł w jakiś mit, a grunt to nie dać jej za mało, bo ma ona za zadanie wyrównywać mikro-nierówności między podstawą chłodzenia a IHS, ani nie przesadzać z ilością, ale tutaj nie chodzi o zmniejszenie skuteczności jej działania poprzez nałożenie jej więcej, tylko o to, żeby nie "rozlała" się wokoło. Ale tutaj tak jak napisał Bzduras, należy się upewnić, czy pasta, którą chcemy kupić nie przewodzi prądu i takich past unikać. Osobiście rozprowadzam pastę po procesorze ręcznie, ale wystarczy wycisnąć z tubki odpowiednią ilość na procesor i bezpośrednio zamontować na nim chłodzenie, które poprzez docisk tę pastę rozprowadzi. Można sobie oglądać poradniki na youtube, ale tak naprawdę niewiele one pomagają, bardziej mącą w głowie, najlepiej samemu spróbować i uczyć się na własnych doświadczeniach. Tak że grunt to zdecydowanie unikać past przewodzących prąd i silikonowych, a pozostałych nie aplikować za mało i nie panikować, jakby nakładanie pasty było rozbrajaniem bomby. Z tego co się orientuję, te najpopularniejsze, wszędzie polecane nie przewodzą, ale zawsze warto zweryfikować przed zakupem i nakładaniem. Edytowane 23 kwietnia 2020 przez Gość Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 23 kwietnia 2020 Opublikowano 23 kwietnia 2020 1 godzinę temu, krupek napisał: Jezu, co to za twór? https://allegro.pl/oferta/xbox-one-mini-kierownica-nakladka-na-pad-7814766140 też to ostatnio widziałem u tego typa XD Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Pany, jak podłączę pada do lapka przez BT, to nie da rady zrobić tak, żeby był dzwiek przez jacka w kontrolerze? Cytuj
Matriks_1111 288 Opublikowano 18 maja 2020 Opublikowano 18 maja 2020 W dniu 17.05.2020 o 12:26, 20inchDT napisał: Pany, jak podłączę pada do lapka przez BT, to nie da rady zrobić tak, żeby był dzwiek przez jacka w kontrolerze? Niestety nie mam dobrych wieści. LINK 1 Cytuj
Bzduras 12 519 Opublikowano 18 czerwca 2020 Opublikowano 18 czerwca 2020 Spoiler W dniu 20.04.2020 o 14:24, Bzduras napisał: Dobra, już powoli miałem dosyć suszarki na poziomie najgorszych PS4 Pro i zajrzałem do środka swojego koksa celem czyszczenia i wymiany pasty. O dziwo po nieco mniej niż półtora roku kurzu było w środku tyle co nic, ale za to jakby ktoś był ciekawy co działo się na APU: Pasta wszędzie, tylko nie tam, gdzie trzeba Nic dziwnego, że rozkręcał się na takie obroty. Po wymianie jest cisza, lekkie pomrukiwanko wiatraczka i względnie ciepłe powietrze wylatujące sobie z tyłu konsoli. Miód. Ale żeby nie było za różowo, niechcący uwaliłem sobie przednie USB i przycisk od synchronizacji pada xD Na szczęście cała reszta działa jak należy, także synchro przez USB z tyłu i gramy dalej, tylko bez nerwicy i katowania uszu. Update sytuacji po dwóch miechach: konsola zaczęła wyć jeszcze głośniej i wyrzucała z tyłu... zimne powietrze. Rozbiórka pacjenta drugi raz wykazała, co następuje: - metoda nakładania pasty "na ziarenko" stosowana w przypadku CPU od PC nie nadaje się do tej konsoli - pasta była rozprowadzona nierównomiernie i od razu dało się zauważyć, że jest jej dużo za mało. Z czego to wynika? Ano z tego, że chip koksa nie ma IHS (Integrated Heat Spreader), czyli tej metalowej nakładki, którą posiada każdy pecetowy procesor. IHS pokrywa chip, odbierając od niego ciepło i przeważnie najcieplejszym punktem proca jest środek IHSa właśnie, dlatego sam CPU nie musi być w 100% przykryty termoprzewodnikiem. W przypadku gołego chipa sprawa wygląda inaczej, ciepło wydziela się nierównomiernie po całości, dlatego pełne pokrycie ma tu kluczową rolę dla odpowiedniego odprowadzania temperatury; - składając całość należy zwrócić szczególną uwagę na zaciśnięcie zatrzasku w kształcie X od radiatora - mój był lekko poluzowany na jednej odnodze, dlatego całość nie dociskała do proca tak mocno, jak powinna. Gdyby pasty było więcej problem nadal by występował, ale po dłuższym czasie i na mniejszą skalę. Tym razem walnąłem pastą po długości proca, przejrzałem wszystko trzydzieści razy czy jest tak, jak być powinno i jest gut. Jeśli sytuacja się zmieni i znów coś zacznie wariować - napiszę o tym. 1 Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano 18 czerwca 2020 Opublikowano 18 czerwca 2020 Thermal Grizzly Kryonaut w opakowaniu 5,55g(te mniejsze ma już ch.ujowszą oddzielną łopatkę) jest bardzo proste do równomiernego nałożenia. Nakładałem jakiś czas temu w PS4 Pro/PC i przy tym combo konsystencja + akcesoria do nakładania to dosłownie kilka sekund roboty do idealnie równego rozprowadzenia. Sama przewodność cieplna pasty też jest dobra - 12,5 W/mK (Arctic MX4 to dla porównania 8,5 W/mK). Cytuj
Gość Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 Najpierw padł mi prawy bumper, teraz lewy, a pad ma lekko ponad pół roku. Zaznaczam, że nie należę do osób, które tłuką w przyciski jak małpa, wręcz przeciwnie. I nie gram nałogowo, w milion tytułów. Jeśli nie poprawią tego w Series X, to mimo mojej niechęci do PS5 w obecnej wersji, albo kupię PS, albo daruję sobie na razie te konsole i zostanę przy PC. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 Ja odsyłałem pada od xone s i x bo spierdzielone były. A konsolę to One bazowy przez problemy z napędem i 3 razy one x (kiedyś o tym pisałem), dlatego jakoś tej legendarnej jakości ms nie widzę. Cytuj
Gość Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 Najgorsze jest to, że pad sam w sobie jest świetny ergonomicznie i wszystko inne działa. Póki bumpery działają, działają fajnie, ale jednak lepsze rozwiązanie jest w padach od PS, gdzie guma pod przyciskiem to dużo trwalsze rozwiązanie. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 jakas ferelna sztuka albo wciskasz na maxa, ja od poczatku xbox one nie mialem problemu z padami jedynie elite gdzie gumy zeszly Cytuj
bluber 1 183 Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 Ja własnie z Elitem zero problemu, zwykłe to ten do XOX miał problem z blokującym się w otworze przycisku B, ale tak po za tym to sprzęt póki co bezawaryjny. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 24 czerwca 2020 Opublikowano 24 czerwca 2020 6 filmików z indykami na kanale. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Po ostatnim update coś mi się zyebało i czasem konsola zatrzymuje się na ekranie startowym i ładuje się w wieczność. Pomaga jedynie wyłączenie i włączenie konsoli jeszcze raz. Co z tym mozna zrobić? Jakiś reset to default? Cytuj
Bzduras 12 519 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Masz instant on włączone? Jak dotrzesz do ekranu głównego to otwórz guide, najedź na Start, wciśnij Menu i daj Odśwież, może jakiś proces wariuje. Factory reset to dość radykalna opcja. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Nie, instant on wyłączone, ale co ciekawe jeżeli w kolejce mam jakąś grę do ściągnięcia i konsolę wyłączę, to ona i tak nie wyłącza się całkowicie, a przechodzi w ten stan uspienia i ściąga dalej. Pomaga jedynie wejscie w settings i wybranie full shutdown. Cytuj
Bzduras 12 519 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Spróbuj też tego: Cytat Press the menu key of the controller. Go to Settings > Disc & Blu-Ray. In the BLU-RAY section select "Persistent Storage". Select "Clear persistent storage". A jeśli nadal chcesz robić factory reset to wyłącz konsolę, wciśnij naraz przycisk synchronizacji pada, wysunięcia dysku i power i zrób reset z ichniejszego menu. 5 minut temu, 20inchDT napisał: co ciekawe jeżeli w kolejce mam jakąś grę do ściągnięcia i konsolę wyłączę, to ona i tak nie wyłącza się całkowicie, a przechodzi w ten stan uspienia i ściąga dalej. Pomaga jedynie wejscie w settings i wybranie full shutdown. To akurat normalne zachowanie, też tak mam. 1 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Sprawdziłem opcje i jakiś nowy update mam do ściągnięcia Dużo tego w ciągu ostatnich 2 miesięcy. Cytuj
mugen 1 955 Opublikowano 17 lipca 2020 Opublikowano 17 lipca 2020 Godzinę temu, 20inchDT napisał: Po ostatnim update coś mi się zyebało i czasem konsola zatrzymuje się na ekranie startowym i ładuje się w wieczność. Pomaga jedynie wyłączenie i włączenie konsoli jeszcze raz. Co z tym mozna zrobić? Jakiś reset to default? Najwidoczniej Mikrosoft wycofuje Xboxa One nie tylko ze sklepów, ale i z domów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi